Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Ciutadania, Relacions ciutadanes i entitats Notícies 2022 Tarragona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

Tarragona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

Tarragona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

Els actes continuaran aquest divendres 8 d'abril
Tarragona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano Foto: Tjerk van der Meulen.
06/04/2022

L’Ajuntament de Tarragona ha commemorat aquest migdia el Dia Internacional del Poble Gitano amb un acte institucional al Saló de Plens del Palau Municipal. L’acte l’ha obert la consellera de Serveis Socials, Inés Solé, que ha donat la benvinguda i ha expressat que "actes com aquest visibilitzen i posen en valor la identitat del poble gitano i ajuden a deconstruir estigmes i fals estereotips". La celebració ha continuat amb els parlaments del president de l'Associació Gitana de Tarragona, Antonio Gutiérrez Ximenis, i del president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Simón Montero. Finalment, l'alcalde, Pau Ricomà, ha tancat l’acte satisfet de "poder tornar-lo a celebrar després de dos anys de manera presencial" i ha destacat "la gran aportació que el poble gitano fa a la nostra ciutat tant a nivell cultural com social”. Per acabar, s’ha cantat l'himne del poble gitano, Gelem, Gelem.  

La commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra el dia 8 d’abril, ha seguit amb la cerimònia del riu, un ritual que reuneix als gitanos de tot el món als marges dels rius i les platges per a fer una ofrena floral a l’aigua com a símbol de llibertat i en memòria de les víctimes de l’èxode viscut pel poble gitano des de fa més de mil anys. Finalment, s’encendran espelmes al mar per a recordar les víctimes gitanes que han patit les conseqüències de l’odi i els atacs xenòfobs i racistes, especialment el mig milió de gitanos assaïnats durant l’Holocaust nazi.  

Els actes de celebració continuaran aquest divendres 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano. Al matí, al Palau Municipal es penjarà la bandera que lluirà durant tota la jornada i a les 11 h, al Saló de Plens, es farà entrega dels diplomes als 17 joves participants del projecte Gitan@s amb futur que organitza la Fundació Formació i Treball en el marc dels projectes subvencionats pel projecte d’Inclusió Sociolaboral de la Fundació La Caixa.  

Segells de reconeixement d'administració oberta