Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Ciutadania, Relacions ciutadanes i entitats Notícies 2023 Tarragona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

Tarragona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

Tarragona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

L'alcalde Ricomà ha presidit l'acte institucional
01/04/2023

L'alcalde Pau Ricomà ha presidit aquest matí l'acte institucional del Dia del Poble Gitano a Tarragona. L'acte, que ha comptat també amb la presència del delegat del govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, ha estat conduït per la presidenta de l'Associació Gitana de Tarragona, Trinidad Torres.

L'alcalde ha destacat "la projecció brultal que té la cultura del poble gitano a Catalunya, com ara el flamenc, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat; i la rumba catalana, un element diferenciador de país que també ha traspassat fronteres". "Aquesta cultura acompanya la vida quotidiana del poble gitano. Des de l'Ajuntament de Tarragona donen tot el suport i treballem per la millora de la qualitat de vida d'aquest poble, sobretot, per erradicar d'una vegada per totes les discriminacions que malauradament encara pateix", ha afegit Ricomà, que ha avançat el que pròxim dia 8 d'abril el balcó de l'Ajuntament de Tarragona lluirà la bandera del poble gitano.

"Catalunya és, històricament, un país integrador. Des del govern de la Generalitat de Catalunya volem i treballem perquè el poble gitano se senti català, compartim la mateixa terra i els mateixos valors", ha expressat per la seva banda el delegat de la Generalitat a Tarragona, Ángel Xifré.

Tot seguit, la celebració ha continuat amb la intervenció del president de l'Associació Gitana de Tarragona, Antonio Gutiérrez Ximenis, el president de l'associació gitana de Gràcia, Ricardo Valentí; i del president de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya, Simón Montero. Tots han coincidit en manifestar que "encara queda molt de camí per recórrer en la lluita contra la discriminació del poble gitano i que, per això, el dia 8 d'abril és una jornada festiva, però també reivindicativa". Tots han apostat per "treballar conjuntament per una societat millor sense perdre, mai, els costums i la identitat gitana".

L'acte ha estat conduït per la presidenta de l'Associació Gitana de Tarragona, Trinidad Torres, qui ha agraït l'assistència de totes les persones que aquest dissabte al matí s'han apropat a aquest acte institucional per commemorar el Dia Internacional del poble gitano. Per acabar, s'ha projectat un audiovisual amb l'himne del poble gitano 'Gelem, Gelem'.

La commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra cada any el dia 8 d'abril, ha seguit amb una ofrena des del balcó del Mediterrani i un dinar de germanor que ha comptat amb un espectacle de flamenc al carrer Cós del Bou.

Tots els actes estan organitzats per l'Associació Gitana de Tarragona, l'Asociació de Dones Gitanes de Tarragona i compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona, els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona i de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya.

Segells de reconeixement d'administració oberta