Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Ciutadania, Relacions ciutadanes i entitats Notícies 2023 Tarragona distingeix Àlex Arenas i Neus Roig amb el Mèrit Científic i el Mèrit Cívic, respectivament

Tarragona distingeix Àlex Arenas i Neus Roig amb el Mèrit Científic i el Mèrit Cívic, respectivament

Tarragona distingeix Àlex Arenas i Neus Roig amb el Mèrit Científic i el Mèrit Cívic, respectivament

L'objectiu és reconèixer aquestes persones que destaquen en el seu àmbit i donar-los les gràcies per la seva excel·lència
Tarragona distingeix Àlex Arenas i Neus Roig amb el Mèrit Científic i el Mèrit Cívic, respectivament Foto: Tjerk van der Meulen
31/03/2023

Aquesta divendres, 31 de març, s'han atorgat les distincions de Mèrit Científic i Mèrit Cívic a dues personalitats de la ciutat, que són Àlex Arenas i Neus Roig, respectivament. L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha presidit l'acte, ha volgut expressar la importància de "reconèixer aquestes persones que destaquen en el seu àmbit, sigui científic, esportiu, cívic o cultural", ja que és una manera "de donar les gràcies per aportar l'excel·lència en el seu àmbit".

D'una banda, ha estat el torn de la distinció al Dr. Àlex Arenas per la seva important aportació a la pandèmia de la Covid-19, per la manera d'estudiar i divulgar-ne els fets. Àlex Arenas (Barcelona, 1969) dirigeix la càtedra de Ciència i Humanisme de la Universitat Rovira i Virgili (URV), dedicada a fomentar, promoure i difondre els valors de la ciència a la societat, des de la perspectiva humanística; amb l'objectiu d'afavorir la seva visibilitat social, per tal de generalitzar i socialitzar el coneixement en aquest àmbit.

El conseller d'Educació, Manel Castaño, ha aportat a la seva presentació que "Arenas ja va ser escollit per la Generalitat de Catalunya per a formar part del Grup Horitzó, un comitè d'experts que assessora el Govern en polítiques de recerca, desenvolupament i innovació" i és per això, ha afegit el conseller que "l'Ajuntament ha volgut reconèixer l'aportació a la seva continuada tasca de fomentar, promoure, difondre i apropar els valors de la ciència a la societat des de la perspectiva humanística".

Arenas ha volgut agrair el guardó i confessar "estar molt nerviós perquè m'ha fet recordar el que vam viure i que va ser una etapa molt dura". El científic ha destacat que dos anys després podem corroborar que "tenim la capacitat d'oblidar moments difícils per tal de sobreviure i que la ciència és l'única llum que tenim els humans per avançar". El catedràtic de la URV ha manifestat que el premi és per tot l'equip que l'acompanya cada dia.

D'altra banda, també s'ha atorgat un segon guardó, que és la distinció al Mèrit Cívic per la directora de l'Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors (ODFM), la Dra. Neus Roig Pruñonosa. Roig (Barcelona, 1959) és doctora en Ciències Humanes i Socials i antropòloga. Està especialitzada en l'estudi de l'estructura política, social i religiosa que va fomentar el robatori de nadons durant la dictadura i part de la democràcia espanyola.

La consellera d'Esports, Maria José López, l'ha glossada i ha destacat que "l'Ajuntament de Tarragona concedeix aquest reconeixement a la seva investigació i a la implicació i dedicació com a presidenta de l'Observatori" i ha afegit "perquè cal que es continuï fent justícia per a totes les famílies i les víctimes que van patir aquest drama".

La guardonada, Neus Roig, també ha agraït el reconeixement i ha deixat palès que "vivim un moment estrany de contradiccions, on aquest país encara permet d'alguna manera el tràfic de persones i tractar-los com objectes". També ha ratificat, com el seu antecessor, que comparteix el Mèrit amb el seu equip.

En finalitzar l'acte, Ángelo José Pascarella, alumne de guitarra de l'Escola de Música de Tarragona, ha interpretat la peça musical Romancero anónimo.

Segells de reconeixement d'administració oberta