Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Europe Direct Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust a Tarragona

Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust a Tarragona

Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust a Tarragona

150 alumnes de les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a la província de Tarragona participen aquest divendres al diàleg ‘La transmissió de la memòria de les persones deportades avui’
Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust a Tarragona Fotografia de les Stolpersteine o llambordes de la memòria instal·lades per l'Ajuntament de Tarragona.
24/01/2024

En la vigília del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, el divendres 26 de gener, els tres centres educatius de la província de Tarragona que formen part del programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya —El Vedruna Sagrat Cor de Tarragona, l’INS Pons d'Icart de Tarragona i l’INS La Mar de la Frau de Cambrils— participaran en un homenatge a les víctimes de l’Holocaust. 

A les 11 h, 150 alumnes “ambaixadors júniors del Parlament Europeu” de 3r i 4rt d’ESO, acompanyats per l’eurodiputada Diana Riba (Verds/ALE), la consellera de Cultura i Memòria Històrica de l'Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Font, faran una ofrena floral al Monument als morts a Mauthausen de Tarragona, ubicat al Camp de Mart, seguida d’un minut de silenci i la interpretació de l’himne d’Europa a càrrec del saxofonista Xavier Pié

A les 11.30 h, l’alumnat assistirà al diàleg La transmissió de la memòria de les persones deportades avui, que tindrà lloc a l’Antiga Audiència, on participaran l’eurodiputada Diana Riba i Llibert Tarragó, periodista i fill del deportat a Mauthausen, Joan Tarragó. Joan Tarragó és conegut perquè va crear una biblioteca clandestina al camp de concentració, amb uns dos-cents llibres robats, que amagava en un dels barracons. La sessió la moderarà el cap de continguts del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Josep Calvet

Aquest acte està organitzat per l’Ajuntament de Tarragona a través d’Europe Direct Tarragona, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. 

Sobre les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu 

El programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu és una iniciativa de la Direcció General de Comunicació, que es va inaugurar pel curs acadèmic 2015/2016 amb l’objectiu d’apropar el funcionament del treball legislatiu i polític de la institució als alumnes de centres d’ensenyament secundari, en particular als grups de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i al grau mitjà de Formació Professional.

En aquesta novena edició participen a Espanya un total de 116 Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu, 14 de les quals a Catalunya i 3 a la província de Tarragona: El Vedruna Sagrat Cor de Tarragona, l’INS Pons d'Icart de Tarragona i l’INS La Mar de la Frau de Cambrils. 

Preservació de la memòria a Tarragona 

La Comissió de la Memòria Democràtica ha elaborat un cens dels tarragonins deportats als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial amb l’objectiu de contribuir a la iniciativa del Memorial Democràtic d’instal·lar llambordes commemoratives per recordar les víctimes, elaborades per l’artista alemany Gunter Demning, a la ciutat. 

El cens conté els noms dels 55 deportats, tots homes, de la ciutat de Tarragona. D’aquests, 34 van ser assassinats en els camps nazis, un consta com a desaparegut i vint van ser alliberats l’any 1945. La província de Tarragona va ser la sisena amb més deportats d’Espanya, amb 209. 

Segells de reconeixement d'administració oberta