Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Europe Direct Tarragona commemora el Dia d'Europa amb una desena d'activitats en diferents espais de la ciutat

Tarragona commemora el Dia d'Europa amb una desena d'activitats en diferents espais de la ciutat

Tarragona commemora el Dia d'Europa amb una desena d'activitats en diferents espais de la ciutat

La proposta pretén apropar les polítiques europees a la ciutadania i seguir reivindicant una Europa en pau i més unida
02/05/2022

Aquest diluns el conseller d’Europe Direct, Manel Castaño, ha presentat el programa d’activitats amb què Tarragona commemorarà el Dia d’Europa. Castaño ha destacat que “amb l’actual context d’incertesa global és més important que mai commemorar el 9 de maig com una data de pau i d’unitat europea”.  

Una data que marca l'aniversari de la històrica Declaració Schuman, en què va exposar la seva idea d'una nova forma de cooperació política a Europa. La proposta de Schuman es considera el començament del que avui és la Unió Europea. 

Forma part de la missió d’Europe Direct Tarragona organitzar activitats que permetin aterrar en clau local, les prioritats que marca la Comissió Europea. És per això que aquest mes de maig proposa un seguit d’actes que, vinculats a aquestes prioritats, serviran, a més a més, per commemorar l’efemèride. 

Serà del 4 al 15 de maig i consisteix en: 

  • Conta-contes Kalòpsia: un planeta no tan diferent a les escoles de Tarragona. Es tracta d’un conte editat per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona que explica de forma amena i dinàmica què és la Unió Europea i quins són els seus orígens i com és de gran la diversitat que uneix i enriqueix tots els seus ciutadans i ciutadanes. 
  • Xerrada i visita de l’eurodiputada Diana Riba als instituts Martí i Franquès i Vidal i Barraquer (6 de maig). 
  • Let’s Clean Up Europe, juntament amb diferents entitats de la ciutat. És una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc. (7 de maig). 
  • Cicle de Cinema Europeu Premi del Públic LUX a l’Antiga Audiència, en col·laboració amb el Festival REC (12, 13 i 14 de maig). 
  • Neteja d’espais naturals i plantada d’arbres. a càrrec de diferents escoles de la ciutat (13 de maig). 

L’activitat central d’aquesta commemoració tindrà lloc el 9 de maig a la plaça Corsini. Sota el lema “Units en la diversitat”, l’alumnat d’Animació Sociocultural de l’Institut Vidal i Barraquer dinamitzarà diferents activitats a la plaça per apropar la idea d’Europa a alumnes de cicle superior de diferents escoles de la ciutat.

Segons la consellera Elvira Vidal, que ha volgut agrair que es comptés amb els departaments de Parcs i Jardins i Capacitats Diverses per una commemoració com aquesta, “les plantades col·laboratives que es duran a terme al Llorito, la Marquesa, el Pont del Diable i la Floresta i les neteges d’espais naturals cohesionen la ciutat i el seu jovent, a qui volem deixar un món millor amb accions com aquestes”. 

El grafisme del cartell del Dia d’Europa, amb empremta social 

El cartell d’activitats de commemoració del Dia d’Europa a Tarragona ha estat elaborat pel Taller Creatiu i de Disseny de la cooperativa El Far i la Fundació Topromi, un estudi amb empremta social que treballa el disseny a partir de la passió i la capacitat de cadascuna de les persones que en formen part (persones adultes amb diversitat funcional). 

El procés creatiu ha consistit en una sessió informativa sobre què és la Unió Europea a càrrec d’Europe Direct a les instal·lacions de la Fundació Topromi. A partir de l’explicació i amb l’encàrrec d’elaborar un cartell per al Dia d’Europa, les persones de la Fundació Topromi han fet una proposta única que posa de manifest que a Tarragona, com a la resta d’Europa, estem Units en la diversitat. 

El resultat final representa la voluntat de construir ciutats més verdes i sostenibles. Ciutats més inclusives on totes les persones tenen cabuda. Una reivindicació a cuidar més les ciutats perquè elles puguin tenir cura de les persones que hi resideixen. En definitiva, municipis on cada vegada es viu millor. 

El Centre d’Informació Europe Direct Tarragona és el punt d’informació i assessorament que l’Ajuntament de Tarragona té a disposició de la ciutadania des de fa 13 anys per tot allò que està relacionat amb la Unió Europea: consultes sobre les polítiques, els programes i les prioritats de la UE. 

Segells de reconeixement d'administració oberta