Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies notícies joventut Notícies joventut 2017 El folk aranés d'Alidé Sans & Paulin Courthial baixa de la muntanya fins a Tarragona

El folk aranés d'Alidé Sans & Paulin Courthial baixa de la muntanya fins a Tarragona

El folk aranés d'Alidé Sans & Paulin Courthial baixa de la muntanya fins a Tarragona

Morena i la seva tradipatxanga acompanyen una nit perfecta de ball d'envelat Sota la Palmera
28/07/2017Demà dissabte 29 de juliol a les 22 h, el Festival Sota la Palmera acull una nit ideal per la música d'arrel i folk tradicional portat per la incombustible Alidé Sans & Paulin Courthial. El grup de Juneda "Morena" oferirà un final de festa amb versions divertidíssimes dels temes més antològics de la història de la música.

Alidé escriu, compon, interpreta i canta en aranès les seves pròpies cançons des de ben jove. En el seu primer CD, titulat Eth Paradís ei en tu, passa la música que li agrada (reggae, soul, rumba, tradicional) pel sedàs de les arrels araneses. A l'escenari, determinació i temperament s'acompanyen d'una guitarra, acordió o piano, tot dibuixant-nos algunes situacions de la nostra realitat quotidiana i fent-nos reflexionar sobre diferents aspectes de nosaltres mateixos, i de la societat, amb una barreja de frescor, vitalitat, força i innocència pròpies d'una jove crescuda entre muntanyes. Una veu que despunta lliure, amb una energia indomable, i en occità (aranès).

Per a aquesta ocasió, es presenta en format duo, al costat del guitarrista del Llenguadoc Paulin Courtial, amb qui treballa des de la tardor de 2015. Professor de guitarra a la regió de Tolosa i graduat superior en guitarra clàssica, forma part de la nova generació d'artistes que operen en diversos camps musicals. Caracteritzat per una actitud força activa en la música contemporània, aporta el seu toc personal a la música d'Alidé a través d'un so modern i una tècnica depurada.
De tot això en resulta una forta connexió arrelada en les seves dues llengües comunes, l'occità i la música.


Morena diuen que fan "tradipatxanga": adapten els hits de la música lleugera i festiva de les darreres dècades, posant-los una lletra en català que fa girs constants a les lletres originals i que defensa l'humor, i les toquen amb instruments com acordió, gralla, clarinet, bateria i veu. Un petit cabaret on hi ha música, històries, personatges i on es defensen els sons que identifiquen Catalunya com a país sense deixar de banda el llenguatge de la música moderna i llatina.

D'estètica carrinclona i xarona, amb el rosa xiclet com a color corporatiu, Morena et transporta al seu món sonor i et convida a participar en una revetlla catalana sense complexes.

El festival Sota la Palmera és una mostra que proporciona oportunitats d'exhibició i promoció als i les joves creadores de la ciutat i del camp de Tarragona, al mateix temps que s'ofereix una programació variada d'espectacles aportant propostes artístiques de trajectòria contrastada arreu del país i del panorama internacional. En el marc del programa Cultura de Carrer es promouen actes i espectacles culturals on la presència i l'autoria jove hi són garantides. El principal valor d'aquest festival d'estiu recau en l'intercanvi, l'experimentació i trobada de diversos llenguatges creatius.

Segells de reconeixement d’administració oberta