Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Joventut Notícies Joventut 2024 L'Oficina Jove incorpora dos especialistes de suport en ocupació juvenil

L'Oficina Jove incorpora dos especialistes de suport en ocupació juvenil

L'Oficina Jove incorpora dos especialistes de suport en ocupació juvenil

Durant el 2023, l’Oficina Jove va atendre més de 3.000 usuaris i més de 6.000 consultes, el 61 % de les quals referents a ocupació i treball
L'Oficina Jove incorpora dos especialistes de suport en ocupació juvenil Foto: Tjerk van der Meulen.
17/01/2024

Aquest mes de gener l’Oficina Jove incorpora dos professionals al seu equip. Es tracta de dues figures especialitzades en ocupació juvenil. Això és gràcies al programa de Suport a l’Ocupació Juvenil del SOC, que dona continuïtat als anteriors programes de Referents d’Ocupació Juvenil i que preveu la incorporació de dues persones al Servei Municipal de Joventut com a referents del Programa fins al desembre de 2026.  

Aquest matí, el conseller de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, la coordinadora Territorial de Joventut a Tarragona, Carmina Blay; i el conseller delegat de Joventut del Consell comarcal Tarragonès, Jordi Collado, han visitat l’Oficina Jove i han donat els detalls del desplegament a la ciutat de Tarragona d’aquest nou programa de suport a ocupació juvenil. 

El conseller de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, ha celebrat “la incorporació d’aquests dos professionals nous” i ha expressat “la necessitat detectada de figures referents que acompanyin les persones joves precisament en aquest procés d’emancipació”. “Amb aquests dos referents podrem des de l’Oficina Jove oferir un millor servei, generant més oportunitats, millorant els factors d’ocupabilitat i detectant factors de risc i vulnerabilitat com ara el gènere, origen, diversitat funcional-cognitiva o edat”. 

Per la seva banda, la coordinadora Territorial de Joventut a Tarragona, Carmina Blay, ha celebrat i agraït la coordinació entre les tres administracions i ha explicat el conjunt de serveis que representa la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil, oferint informació, orientació i assessorament en diferents àmbits a les persones joves del territori. "Aquest serveis els han d’ajudar a implementar projectes i activitats que tinguin en compte les transicions de les joves ja siguin educatives, laborals, residencials, familiar", ha dit Blay, qui ha explicat que actualment la Xarxa la composen 44 Oficines Joves i 269 Punts d’Informació Juvenil reconeguts a tot el territori català.

Finalment, el conseller delegat de Joventut del Consell Comarcal Tarragonès, Jordi Collado ha mostrat la seva satisfacció per la incorporació de les dues professionals de suport a l’ocupació juvenil a l’Oficina Jove “ja que sabem que seran dues figures importants en una atenció més personalitzada de perfils d’usuaris que requereixen d’un major assessorament i orientació”. Collado ha valorat positivament la tasca desenvolupada per les tres administracions i les seves professionals per fer possible aquest servei a la comarca “que atén totes les persones joves que passen per la ciutat, no tan sols del Tarragonès sinó de vegades també d’altres comarques veïnes. Per això, manifestem la nostra voluntat de continuar col·laborant en la mesura possible per garantir que existeixi aquesta finestra d’atenció al jovent al Tarragonès”. 

Programa de Suport a l’Ocupació Juvenil 

El programa de Suport a l’Ocupació Juvenil és un programa de foment de l’ocupació i preveu disposar d’aquestes noves figures especialitzades en orientació i acompanyament per a totes aquelles persones joves de 16 a 29 i amb especial èmfasi, en les persones en situació més vulnerable fins als 24 anys. 

La finalitat del programa és la intervenció directa en les persones joves en el seu mateix context, per fomentar la formació professionalitzada, així com facilitar els processos de requalificació, en el marc del sistema integrat de formació professional, mitjançant l'orientació i l'acompanyament, oferint els recursos més adients en cada cas i moment vital. 

Aquestes figures han de reforçar la difusió del programa a totes les entitats, centres educatius, institucions i organitzacions que tenen un vincle directe amb joves que puguin trobar-se en la situació descrita, és a dir, que hagin abandonat la formació per qualsevol motiu, que no vulguin continuar estudiant, o que no trobin feina. Aquest programa, a més, prioritza aquelles persones joves en situació desafavorida, que estiguin en risc d’exclusió social

Les intervencions directes es desenvoluparan tant en els punts d'actuació de les unitats especialitzades en ocupació juvenil, com en altres espais participats per joves, amb l'objectiu d'apropar-se el màxim a aquest col·lectiu. 

Així mateix, aquestes tasques es complementaran amb les ja dutes a terme a l’Oficina Jove del Tarragonès, orientant i assessorant joves que necessiten ajuda i suport en diferents aspectes formatius i laborals. Es treballa de manera individual i personalitzada amb cada jove. A més, també es treballa de manera grupal en algun cas, i es realitzen tallers per millorar diferents passos del procés orientatiu. 

Segons ha detallat el conseller García de Castro, “aquestes figures tècniques proporcionaran una atenció personalitzada i individualitzada a les persones joves, sobretot a les més vulnerables, i treballaran a l’Oficina Jove de manera coordinada amb centres educatius, dispositius de salut i serveis socials”. El conseller ha finalitzat assegurant que “aquestes dues incorporacions permetran treballar de manera més coordinada i arribant a més joves essent considerats com a figura de referència per a tots aquells usuaris i usuàries que han necessitat ajuda per decidir què fer en un futur, de quina manera i on, aconseguint que l’atenció que rebin sigui l’adequada”.  

El pressupost per al desplegament del programa a nivell municipal a partir d’aquests dos professionals és de 265.278,36 €. El programa és promogut i impulsat pel servei Públic d’Ocupació de Catalunya, i finançat amb càrrec als fons rebuts del FSE Plus de Catalunya 2021-2027 

Balanç 2023 de l’Oficina Jove 

Durant la visita d’aquest matí a l’Oficina Jove, també s’ha fet balanç del que ha estat el 2023. L’Oficina Jove del Tarragonès ha atès 3.055 usuaris i ha gestionat 6.035 consultes durant el passat any, xifres similars a les de 2022. El 61 % d’aquestes consultes han estat precisament referents a ocupació i treball. El 19 % van ser sobre salut, el 12,70 % van ser consultes d’informació general; 3,26 % van ser d’educació i finalment un últim 3,26 % sobre el servei de garantia juvenil. 

Segells de reconeixement d'administració oberta