Tarragona dedica un mural artístic a la deesa Minerva
El carrer Caputxins llueix nou mural artístic. Es tracta d’una obra dedicada a la deessa Minerva, i que ocupa la façana posterior de l’edifici de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) ubicat a la plaça Sant Joan. La peça és obra dels artistes Uri Kthr, Leim i Tziqui Artworks i vol posar en valor l’estreta relació d’aquesta figura amb la ciutat.
La intervenció forma part del projecte Murs que Parlen, liderat des de les conselleries de Joventut i Cultura. I compta amb el suport de Bon Govern, Domini Públic, Serveis Socials, Guàrdia Urbana, Neteja Pública i Brigada Municipal. Aquest matí, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha inaugurat l’obra acompanyat dels artistes i del conseller de Joventut, Guillermo García de Castro i altres consellers i conselleres de l'Ajuntament.
“Aquest mural no és només una obra d'art, sinó una declaració visual sobre la identitat de Tarragona, el seu llegat romà i el seu compromís amb el benestar de la seva ciutadania. És un pont entre el passat i el present, entre la història i el servei social. La deessa Minerva ha estat intrínsecament lligada a Tarragona des de l'època romana, sent una de les figures protectores de l'antiga Tarraco. A través d'aquest mural, volem reviure la seva presència i retre-li homenatge”, ha dit l’alcalde.
Viñuales també ha posat en valor que “situat a l’edifici de l’IMSST, el mural tindrà un impacte profund en la comunitat. Més enllà del seu valor estètic, serà un símbol de protecció i suport, reflectint els principis de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona: cura, inclusió, educació i desenvolupament social. La presència de Minerva ens recordarà la importància de la intel·ligència col·lectiva i la creativitat en la construcció d'una societat més justa”.
La imatge combina una paleta de colors que evoquen els paisatges mediterranis i alhora crea una harmonia visual amb el patrimoni històric de Tarragona. L’obra està emmarcada dins del projecte Murs que Parlen, que des de fa 16 anys impulsa la conselleria de Joventut i en el marc de la celebració dels 25 anys de la declaració de Tarraco Patrimoni Mundial de la Humanitat. Una iniciativa que connecta l'art amb la ciutat i els i les artistes amb el veïnat. Fins ara s’han realitzat una trentena de murs i hi han participat en el projecte artistes de l'àmbit local, nacional i internacional.
Els artistes
Uri Kthr (Oriol Márquez Cateura, 30 anys) nascut a Molins de Rei (Barcelona) i resident a L'Ametlla de Mar, és graduat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i ha realitzat intervencions muralístiques a diferents ciutats del territori peninsular com Barcelona, València, León, Segovia, però també a altres països com Suècia, Portugal i Itàlia entre d'altres. La seva obra compromesa amb l'entorn, mostra la crisi dels ecosistemes urbans front el poder reparador de la naturalesa. La seva tècnica, sempre amb esprai, s’alimenta de l’academicisme realista i de la il·lustració/còmic a través dels quals transforma breus històries en gran format. En la seva faceta de dinamitzador artístico-cultural aposta per una proposta que vol establir sinergies entre els i les artistes i la comunitat; un vincle que sigui per ambdues parts enriquidor, educatiu, productiu i d’empoderament.
Leim (Isaac Muñoz Vidal - Barcelona – 1983) Artista autodidacta amb més de 17 anys d'experiència en el muralisme professional. Iniciat en la pintura mural l'any 2000, ha desenvolupat un mètode de treball que combina diverses tècniques i materials. Al llarg de la seva trajectòria, ha realitzat encàrrecs per a institucions oficials, clients particulars i empreses, adaptant-se a diferents espais i necessitats. La seva obra es caracteritza per l'ús de tècnica mixta, integrant aerosol, pintures plàstiques i esmalts acrílics per a crear les seves obres. Compta amb experiència en il·lustració, retolació, pintura mural, pintura sobre tela, modelatge 3D, il·lustració digital i disseny gràfic. La pintura mural és una manera de dignificar i revitalitzar espais oblidats o degradats, transformant-los en punts d'interès per a l'observador. A més d'embellir l'entorn, pot transmetre un missatge o generar l'ambientació desitjada, convertint-se en una poderosa eina d'expressió artística i social.
Tziqui Artworks (José Mª Manero Puig - Tarragona – 1979) és un artista plàstic, dj i músic de Tarragona. Durant la seva formació ha après a dominar multitud de tècniques i materials pictòrics, especialitzant-se en els camps del dibuix realista, retrat, caricatura, art digital, il·lustració, disseny gràfic, graffiti, pintura mural, retolació artesanal i en la pedagogia del dibuix. Ha realitzat multitud d’encàrrecs en diversos locals comercials (persianes, rètols, escales de l’estació de busos de tgn.) Fa caricatures en viu i per encàrrec, per a particulars, empreses i esdeveniments. Imparteix classes de dibuix regularment, fa il·lustracions i dissenys per encàrrec, per a particulars, empreses i esdeveniments.