Les 8 Estrelles Michelin de la demarcació de Tarragona participaran al I Congrés del Romesco
L’Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest matí en roda de premsa el I Congrés d’Investigació Tècnicocultural del Romesco, una iniciativa pionera que neix amb l’objectiu de reconèixer i projectar el romesco com a patrimoni viu, element d’identitat local i símbol de projecció gastronòmica de la ciutat. El reconegut xef Eduard Xatruch, del restaurant Disfrutar, inaugurarà l’esdeveniment que tindrà lloc al Palau de Fires i Congressos de Tarragona, els dies 1 i 2 d’octubre de 2025.
Amb el lema “El Romesco: identitat, territori i patrimoni viu”, el congrés abordarà aquest plat emblemàtic des d’una mirada transversal i innovadora, unint història, tècnica, territori i creativitat culinària. Més enllà d’una recepta, el romesco serà el fil conductor d’un diàleg entre tradició i modernitat, entre memòria i futur gastronòmic.
Les 8 estrelles Michelin de la demarcació de Tarragona han confirmat ja la seva participació en aquest esdeveniment. En concret són:
- Josep Moreno del restaurant Deliranto (Salou).
- Diego Campos del Rincón de Diego (Cambrils).
- Joan Bosch de Can Bosch (Cambrils).
- Rafel Muria de Quatre Molins (Cornudella de Montsant).
- Fran López de Villa Retiro (Xerta).
- Jeroni Castell de Les Moles (Ulldecona).
- Vicent Guimerà de L'Antic Molí (Ulldecona).
- Aitor López del Citrus del Tancat (Alcanar).
La consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç, Montse Adan, ha assegurat que "el romesco és història viva. És paisatge i memòria. És un patrimoni col·lectiu que cal protegir, reinterpretar i difondre. No és només cuina: és una manera de ser, una manera de fer, una manera de dir “som aquí”. Ha afegit que "aquest congrés representa l'esdeveniment gastronòmic de major rellevància mai organitzat a Tarragona".
Per garantir el rigor científic i la qualitat del programa, s’ha constituït un Comitè Científic integrat per destacades personalitats del món acadèmic i gastronòmic:
President:
- Txaber Allué: historiador, professor universitari i expert en comunicació i cultura gastronòmica. Conegut pel gran públic com El Cocinero Fiel, és pioner en la divulgació gastronòmica digital. Ha desenvolupat una trajectòria híbrida entre el món acadèmic, la comunicació estratègica i la creació de continguts, col·laborant amb institucions, mitjans i marques de referència.
Membres:
- Òscar Gómez: escriptor/redactor de gastronomia i editor de continguts a la Bullipedia / elBulliFoundation. Redactor a Elperiódico.com (secció Cata Mayor – Barcelona Buena y Barata), Huleymantel.com i Gastronosfera.com. Guia de restaurants al programa radiofònic La Fonda de Catalunya Ràdio. Autor entre altres llibres de Cuina Catalana amb el cuiner Borja Sierra. 2024, Editorial Montagud o Històries de cuina, plats i relats amb Lluís Rey (guanyadors del III premi internacional de literatura gastronòmica Ciutat de Benicarló).
- Carmen Alcaraz del Blanco: periodista, editora i professora universitària especialitzada en cultura i història gastronòmica. Llicenciada en Humanitats, ha cursat estudis de postgrau i màster en producció cultural, comunicació i patrimoni gastronòmic. Ha exercit com a directora de Hule y Mantel, coordinadora editorial dels digitals Cocina Fácil (RBA) i 7Caníbales, responsable i redactora tant en paper com en línia dels suplements de congressos d’El Mun (Ed. Catalunya), columnista a mitjans com El País Semanal i Bon Viveur, i redactora en moltes altres publicacions estatals; així com col·laboradora, guionista o directora en programes de ràdio de La SER, RNE-4 i RAC1.
- Guillermo Fernández: Mestre Romescaire de Tarragona des del 2012, porta més de 25 anys dedicats amb passió al món del Romesco. El 2019 va promoure Romescolab. Centre d’estudis del Romesco de Tarragona, una plataforma independent que vol contribuir a la promoció del Romesco. Entre les iniciatives més importants de Romescolab n'hi ha un web en tres idiomes plenament dedicada al Romesco (romescodetarragona.net) i també un llibret promocional. A l’agost de 2020 i durant una estada professional a elBulli1846 com investigador museogràfic, va tenir ocasió de cuinar un Romesco de verat per a Ferran Adrià i tot el equip del projecte, a la cuina històrica del restaurant El Bulli (Roses, Girona).
- David Solé: cuiner, sommelier, escriptor i docent. Ha escrit 15 llibres de cuina, un de narrativa. Ha col·laborat a Catalunya Ràdio, Tarragona Ràdio, Ràdio Ciutat Tarragona, TV3, TVE, Canal Cocina, TV Reus, TV Puebla (Mèxic) i amb New York Times. Actualment defensa la cuina tradicional de Tarragona al Restaurant Barquet com la tercera generació.
- Moha Quach: cuiner i defensor convençut del producte de proximitat com a forma de compromís amb el territori i amb la sostenibilitat. D’arrels familiars vinculades a l’agricultura, la pesca i la ramaderia, ha convertit els mercats, l’horta i la llotja de Tarragona en la seva despensa quotidiana i en la principal font d’inspiració. Al capdavant d’El Terrat Restaurant, des del 2018, ha consolidat una proposta gastronòmica d’autor que parteix del respecte absolut per la natura i per la feina de qui la cultiva i la cuida.
El programa del congrés inclourà:
- Ponències tècniques i taules rodones sobre el romesco com a patrimoni cultural i culinari de Tarragona.
- Demostracions en viu d’elaboració tradicional i reinterpretacions contemporànies.
- Classes magistrals a càrrec de figures reconegudes com Jordi Vilà, del Restaurant Alkimia i autor del Manual d'autodefensa de la cuina catalana.
- Espais de reflexió, debat i intercanvi professional
D'altra banda, el president del comitè científic, Txaber Allué, ha deixat clar durant la roda de premsa que "el romesco és nostre. Va néixer al Serrallo. És el nostre patrimoni així com la pizza és italiana, el romesco és de Tarragona. Hem de fer ciutat".
La inscripció tindrà un cost de 80€ i inclourà l’accés complet a totes les activitats del congrés, així com als àpats al mateix recinte, pensades per afavorir les relacions entre ponents, professionals i assistents. Va dirigit a investigadors, historiadors, antropòlegs, xefs, productors locals, restauradors, empreses turístiques, estudiants i públic general interessat en la gastronomia i cultura catalana. La previsió és que passin pel congrés al voltant de 250 persones.
Aquest congrés no és només una cita gastronòmica, és un pas ferm cap a la consolidació d’una estratègia cultural i turística que vol posicionar Tarragona com a capital del romesco i referent internacional de la cuina mediterrània amb arrels. Aquest congrés vol ser molt més que un esdeveniment puntual: vol posar les bases d’un moviment que faci del romesco un element central del relat gastronòmic i cultural de Tarragona. Un motor per al turisme gastronòmic, una eina educativa i una marca de ciutat.