Tarragona es converteix dimecres i dijous en la capital del romesco amb el I Congrés Tècnicocultural
El Palau de Fires i Congressos de Tarragona serà l’escenari, dimecres i dijous, del I Congrés Tècnicocultural del Romesco, una iniciativa pionera que vol reconèixer i projectar aquesta salsa com a patrimoni viu, símbol identitari i motor de creativitat culinària. Un total de 180 persones participaran al congrés que comptarà amb més de 50 ponents. Les inscripcions per poder participar es tancaran avui a les 15 h.
Amb el lema El Romesco: identitat, territori i patrimoni viu, el congrés reunirà figures de primer nivell i experiències úniques que combinaran memòria, innovació i projecció internacional.
A les 9.30 h, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, inaugurarà oficialment el congrés des de l'Auditori Eutyches. Ho farà al costat de la consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç, Montse Adan, el president del Comitè Científic, Txaber Allué i el xef del restaurant Disfrutar, Eduard Xatruch.
Estrelles Michelin i cuina d’excel·lència
El programa comptarà amb un cartell extraordinari de xefs amb estrella Michelin com Eduard Xatruch (Disfrutar, 3*), Jordi Vilà (Alkimia, 1*), Arnau Bosch (Can Bosch, 1*), Rubén Campos (Rincón de Diego, 1*), Rafel Muria (Quatre Molins, 1*), Jeroni Castell (Les Moles, 1*), Vicent Guimerà (L’Antic Molí, 1*), Aitor López (Citrus del Tancat, 1*) i altres noms de prestigi.
Les seves ponències i demostracions culinàries mostraran com el romesco pot ser, alhora, element del receptari tradicional i plataforma creativa capaç d’inspirar la cuina més avantguardista.
Les “Gastroàvies” i la memòria viva
Un dels moments més emotius arribarà amb la participació de les “Gastroàvies”, guardianes del coneixement culinari tradicional. En una sessió de cuina en directe i degustació amb productes de la DOP Siurana, compartiran receptes, històries i consells transmesos de generació en generació.
Aquesta activitat posarà en valor el paper de les dones grans en la transmissió cultural i la importància dels ingredients de proximitat i qualitat certificada.
Territori, economia i turisme
El congrés també inclourà una taula rodona sobre el romesco com a motor econòmic i turístic, amb representants de la DOP Avellana de Reus, DOP Siurana i DO Tarragona. Es debatrà sobre el potencial d’aquesta icona gastronòmica com a eina de promoció dels productes locals i atractiu turístic de primer ordre.
Una cita transversal i estratègica
El congrés, avalat per un Comitè Científic de prestigi i un programa que combina ponències tècniques, taules rodones, demostracions i espais de debat, es planteja com un pas ferm per posicionar Tarragona com a capital del romesco i referent internacional de la cuina mediterrània amb arrels.
Tot el programa del congrés es pot consultar en aquest enllaç.