Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Turisme i restauració 2025 Viñuales: "El romesco projectarà Tarragona al món"

Viñuales: "El romesco projectarà Tarragona al món"

Viñuales: "El romesco projectarà Tarragona al món"

Èxit d'assistència a la primera jornada del I Congrés Tècnicocultural del Romesco amb 200 participants entre ponents i inscrits
Viñuales: "El romesco projectarà Tarragona al món" Jordi Leitao
01/10/2025


El Palau de Fires i Congressos de Tarragona ha acollit aquest dimecres la inauguració del I Congrés d’Investigació Tècnicocultural del Romesco, un esdeveniment pioner que vol reconèixer el romesco com a patrimoni viu i element d’identitat local amb projecció internacional.

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha destacat durant l’obertura de les jornades que “el comitè científic del congrés del romesco tractarà aquest producte amb rigor i serietat. Això ens permetrà projectar Tarragona al món” i ha afegit que “el romesco, amb les seves arrels serrallenques, ens fa únics”.

La consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç, Montse Adan, de la seva banda, ha posat de relleu que "el congrés ha de servir per identificar Tarragona amb un producte tan nostre com és el romesco”.

El president del Comitè Científic, Txaber Allué, ha assenyalat el component històric d’un congrés que marcarà un abans i un després. El xef Eduard Xatruch (del restaurant Disfrutar, amb 3 estrelles Michelin), ha posat de relleu el valor del congrés com a espai de trobada entre tradició, innovació i recerca gastronòmica. Xatruch s’ha referit al romesco com “un autèntic tresor que et pots trobar a nivell internacional”. Per això, ha dit, “hem de treballar per projectar aquest plat i fer de Tarragona la capital mundial del romesco”.

Al voltant de 200 persones han participat en la primera jornada que combina sessions acadèmiques i demostracions de cuina amb la participació de cuiners i especialistes com Jordi Vilà (Alkimia, 1* Michelin), Arnau Bosch (Can Bosch, Cambrils, 1* Michelin) o Fabiola Juàrez (Fundació Alícia) i d’altres xefs reconeguts del territori tarragoní. Les ponències i debats estan posant de manifest la riquesa del romesco com a expressió cultural i gastronòmica, capaç d’unir passat i futur.

DEMÀ, SEGONA JORNADA DEL CONGRÉS

El programa d'aquest dijous 2 d’octubre oferirà una mirada internacional i interdisciplinària amb:

Conferència de Roberto Panizza, referent mundial en la promoció del pesto genovès, sobre estratègies per internacionalitzar una salsa tradicional.
Taules rodones sobre innovació, patrimoni i producció local, amb representants de la DOP Avellana de Reus, DOP Siurana i DO Tarragona.
Sessió de cuina “Gastrosàvies” amb degustació i productes DOP Siurana, centrada en la transmissió de coneixement i tradició per part de dones que porten anys elaborant romesco.

A les 13.30 hores, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, clourà el congrés.

Amb aquesta segona jornada, el congrés, finançat amb Fons Next Generation, reforçarà la posició de Tarragona com a capital del romesco i com a punt de referència en la cuina mediterrània amb arrels.

Segells de reconeixement d'administració oberta