Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Urbanisme i Territori Notícies 2021 L'Ajuntament de Tarragona executarà una reforma integral del carrer Orosi

L'Ajuntament de Tarragona executarà una reforma integral del carrer Orosi

L'Ajuntament de Tarragona executarà una reforma integral del carrer Orosi

L'actuació és el punt de partida de la transformació i reactivació econòmica i social de la Part Baixa, segons el conseller Xavi Puig
L'Ajuntament de Tarragona executarà una reforma integral del carrer Orosi El conseller Xavi Puig (centre), l'arquitecte Ramon Corbella i la presidenta de l'associació de veïns del Port, Mari Carmen Puig. Foto: Manel R. Granell.
06/04/2021

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tarragona posa el fil a l’agulla a la transformació i reactivació econòmica i social de la Part Baixa. En aquest sentit, ha iniciat el procés d’elaboració d’un Pla Integral que contempla aspectes urbanístics, socials, econòmics i de mobilitat. “El canvi comença per la Part Baixa. El repte és recuperar l’espai públic al vianant i per la convivència pacífica amb altres formes de mobilitat”, explica el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig. “L’objectiu d’aquest pla és iniciar la transformació urbanística del barri mitjançant la remodelació integral del carrer Orosi, per ser aquest una de les portes d’entrada a la ciutat de l’estació de ferrocarril”, afegeix. 

L’arquitecte responsable del disseny de la reforma del carrer, Ramon Corbella, assegura que el seu objectiu ha estat “transformar la percepció que es té del carrer. Volem que sigui un vial de plataforma única per convertir-se en un espai pels  vianants”. Una transformació que titlla de “meravellosa” la presidenta de l’associació de veïns del Port, Mari Carmen Puig: “És una reclamació que venim fent fa molts anys perquè el barri del Port és molt cèntric i està molt deteriorat”. 

Una de les primeres actuacions a la Part Baixa ha estat la reordenació viària de la plaça dels Carros. Amb l’objectiu de dotar de més seguretat aquesta cruïlla tan transitada, el Departament de Mobilitat i la Brigada Municipal han eliminat la rotonda que es trobava a la confluència entre la plaça dels Carros i al final del carrer Apodaca. També s’ha dibuixat un nou pas de vianants per creuar la plaça, ja que els vianants creuaven pel mig, la qual cosa comportava risc per la seguretat. 

Nou pas de vianants a la plaça de la Mitja Lluna 

Una altra de les actuacions de mobilitat dirigides a facilitar l’accessibilitat de la Part Baixa és el nou pas de vianants entre la rotonda de la plaça de la Mitja Lluna i que connecta els carrers Gasòmetre i Apodaca. Una actuació que s’ha fet pensant en l’itinerari real que fan els vianants que venen de l’estació de trens. 

La tercera de les actuacions pensades per millorar la Part Baixa consistirà en una remodelació integral del carrer Orosi, és a dir, en els tres trams que van des del carrer Apodaca i Comerç. Aquesta via del sòl urbà travessa el teixit urbà de l’antic barri de la marina que disposava antigament d’un teixit industrial fruit de l’activitat del port. Els antics edificis s’han anat substituït per blocs d’habitatges plurifamiliars i pràcticament la totalitat del carrer el formen edificis contemporanis. El carrer Orosi connecta l’estació de ferrocarril amb el carrer Apodaca, un eix important de connectivitat de la ciutat. Un dels principals problemes que presenta aquest carrer és —especialment al primer tram— la convivència entre vianants i el trànsit rodat, ja que l’amplada de les voreres és de només vuit metres. Els paviments actuals estan formats per calçada d’asfalt i voreres de panot de formigó contingudes per vorades de pedra natural. Pel que fa a la vegetació la seva totalitat són oms de mida important que malviuen entre les capes de paviment i la roca de l’antiga pedrera que es va excavar per fer les esculleres del port.  

Principals canvis: plataforma única per fer prevaldre als vianants 

La transformació del carrer Orosi implica convertir-lo en un eix de vianants de plataforma única amb trànsit rodat ocasional. Un canvi radical que permetrà desviar aquest flux de vehicles cap als carrers de baix del barri, generant una circulació més perifèrica. Els carrers Pau de Protectorat i General Contreras, que creuen Orosi, conflueixen al Palau de Fires i Congressos de Tarragona, per la qual cosa permetrà a la gent circular més còmodament des de l’estació, endinsant-se al barri i pujar a la Part Alta per les escales mecàniques sense el destorb dels cotxes.  

La vegetació guanya protagonisme 

La vegetació és un dels punts forts d’aquest replantejament urbanístic. De fet, es planteja defugir d’una alineació d’arbres constant, com fins ara, per la qual cosa es plantaran arbres singulars als xamfrans i als extrems dels carrers. Aquesta nova vegetació s’afegirà als oms existents, sobretot els que es troben entre el carrer Orosi i Pau del Protectorat, que són els que estan en millor estat. “Volem generar una percepció agradable de l’espai on la gent es pugui sentir còmoda i segura. Per això instal·larem jardineres a sota dels arbres. Volem que els veïns i veïnes del barri se les facin seves. Es tracta de fomentar el civisme i la sensació de pertinença del barri”, remarca el conseller Puig. També es deixaran créixer les gramínies entre les juntes del paviment, sobretot a les zones més obagues, per tal de produir una percepció d’entorn menys urbà.  

Mobiliari urbà 

El mobiliari urbà també tindrà un pes important en aquesta transformació del barri. Per una banda, es col·locaran bancs de formigó sòlid, de mides diferents i buits per sota que són anti vandàlics. També se’n posaran del model conegut com a Origame, que té forma prismàtica i amb inflexions. L’entorn també comptarà amb noves papereres i aparca-bicicletes per deixar patinets i bicicletes. “Els carrers han de ser de les persones i tot el concepte de nou urbanisme a la ciutat girarà al voltant d’aquest concepte”, conclou Xavier Puig.

Consulteu els detalls del projecte d'execució de la remodelació del carrer Orosi (PDF de dues pàgines). 

 

Segells de reconeixement d'administració oberta