Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Urbanisme i Territori Notícies 2021 L'Ajuntament de Tarragona licita la redacció del Pla Integral de la Part Baixa

L'Ajuntament de Tarragona licita la redacció del Pla Integral de la Part Baixa

L'Ajuntament de Tarragona licita la redacció del Pla Integral de la Part Baixa

Xavier Puig: “Es tracta del projecte participatiu més ambiciós d’aquest mandat i servirà per transformar el centre de la ciutat”
L'Ajuntament de Tarragona licita la redacció del Pla Integral de la Part Baixa Foto: Manel R. Granell
19/04/2021

La Part Baixa de Tarragona es veurà immersa en un procés de transformació a tots els nivells: en urbanisme, habitatge, equipaments públics, infraestructures urbanes, espais públics i zones verdes, en accessibilitat, mobilitat, en el teixit comercial, en patrimoni i turisme cultural. Aquest és l’objectiu de la redacció del projecte que ha sortit avui a licitació i que tindrà una durada de 16 mesos. “Després del POUM, és el projecte participatiu més ambiciós del mandat”, subratlla el conseller de Territori, Mobilitat, Sostenibilitat i Espais Públics, Xavier Puig. I afegeix: “Hi haurà participació, però també expertesa. Es tracta d’un full de ruta per anar fent front les inversions que fan falta per transformar de dalt a baix la Part Baixa i, per tant, el centre de la ciutat. Aquest projecte serà un revulsiu per Tarragona. En definitiva, aquest pla dibuixarà el full de ruta pels propers 10-15 anys”.  

L’Ajuntament de Tarragona, conscient de l’actual situació del barri, es planteja amb aquest Pla Integral les actuacions necessàries per rehabilitar l’estructura social, cultural, econòmica i urbana del barri. Mitjançant un procés participatiu vol aprofundir en l’anàlisi dels problemes actuals per poder presentar propostes de tot tipus que permetin revertir la situació actual de la Part Baixa.  

La importància de la participació dels veïns 

La proposta municipal per a l’elaboració del Pla Integral contempla diferents fases en funció dels participants i contingut. Tot i la importància de la participació dels veïns en la seva preparació, es preveuen fases internes d’anàlisi i estudi de les propostes així com un treball de camp per part de l’empresa adjudicatària. En aquest sentit, la primera fase consisteix en plantejament de la problemàtica del barri, així com l’establiment dels objectius i calendari de treball. La segona fase abordarà de ple el procés participatiu i treballs de camp. “Serà en aquest moment quan ens reunirem amb els veïns i associacions del barri per fer un plantejament conjunt dels problemes de la Part Baixa”, explica el conseller Puig. La tercera fase estudiarà la viabilitat de les propostes i, finalment, la quarta fase serà la de l’aprovació definitiva del PIBP que inclourà una presentació pública a la ciutat.  

Aquest Pla Integral proposa un model de barri que prioritza la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes en tots els seus aspectes. Entre els objectius que figuren al Pla hi ha: 

 • Fomentar el dinamisme econòmic, comercial, cultural i artístic del barri.  
 • Fomentar la convivència i la cohesió social del barri. 
 • Promoure la implicació dels veïns i les veïnes en el procés de transformació i millora del barri. 
 • Preservar i posar en valor els elements d'identitat que distingeixen i fan únic el barri, particularment el seu passat industrial com a barri de la Marina. 
 • Preservar i posar en valor els elements del patrimoni històric del barri en relació als de Tarragona, generant itineraris culturals. 
 • Promoure una planificació i un compromís de ciutat envers la Part Baixa estable en el temps, d'àmplia acceptació social i política. 
 • Planificar els desenvolupament del PIPB per dotar de coherència i sentit global a totes les accions. 

  El cost del contracte és de 120.000 euros sense IVA.
   
Segells de reconeixement d'administració oberta