Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Urbanisme i Territori Notícies 2022 L'alcalde Ricomà reivindica una Tarragona cohesionada amb projectes que passen per situar ponent en el centre de de la mobilitat al Camp de Tarragona

L'alcalde Ricomà reivindica una Tarragona cohesionada amb projectes que passen per situar ponent en el centre de de la mobilitat al Camp de Tarragona

L'alcalde Ricomà reivindica una Tarragona cohesionada amb projectes que passen per situar ponent en el centre de de la mobilitat al Camp de Tarragona

‘El nostre repte és la transformació de Tarragona en una ciutat per a tothom, adaptada als nous temps. Tenim un objectiu clar: la cohesió social i la sostenibilitat’
21/06/2022

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, reivindica una ciutat cohesionada  i sostenible. “El nostre objectiu és la transformació de Tarragona en una ciutat per a tothom. Una ciutat adaptada als nous temps, on la qualitat estigui per sobre de la quantitat”, subratlla l’alcalde, que remarca com a objectiu clar: la cohesió social i la sostenibilitat. En aquest sentit, Pau Ricomà defensa que “Tarragona s’ha de posar límits al creixement en extensió, apostant per la rehabilitació i regeneració urbana si no volem la degradació de la ciutat històrica, cosint Ponent i Nord amb el Centre, i ha de preservar els espais amb més valor natural per al gaudi de tota la ciutadania. Volem una Tarragona cohesionada, amb projectes de futur compartits, que trenqui discursos disgregadors”. Ricomà ha recordat que l’ocupació ha estat un dels eixos clau del seu govern. “Al final de mandat haurem donat feina a més de 700 persones, amb el clar objectiu de lluitar contra l’exclusió social a través de la inserció laboral”.

Així ho ha anunciat aquest dimarts al vespre en la conferència de ciutat celebrada al Teatre Metropol davant 300 persones, entre elles el diputat del Parlament de Catalunya i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall; la presidenta de la Diputació de Tarragona, el rector de la Universitat Rovira i Virgili, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, el fiscal en cap de l’Audiència Provincial, diputats i diputades del Parlament de Catalunya, així com directius d’empreses i representants d’associacions veïnals, entitats culturals i socials de la ciutat.

Amb el títol "Avancem cap a la Tarragona inclusiva, sostenible i cohesionada", l’alcalde Pau Ricomà ha traçat les línies bàsiques del seu mandat municipal i l’any que queda per endavant. Entre els eixos clau hi figura la sostenibilitat. “No és una opció, és una obligació en l’emergència climàtica. Per això hem apostat pels busos d’hidrogen i híbrids, Tarragona Ciutat 30, els carrils bici, dotar la ciutat de punts de càrrega de cotxes elèctrics, la millora en la recollida selectiva de la brossa o la paralització del projecte de la Budellera”.

La Tarragona que dibuixa l’alcalde Ricomà és una ciutat que “traça polítiques culturals, educatives i socials per assegurar l’equitat social i la igualtat d’oportunitats a qualsevol indret de Tarragona”. “Tarragona s’ha de posar límits al creixement en extensió, apostant per la rehabilitació i regeneració urbana si no volem la degradació de la ciutat històrica”. En aquest sentit, l’aposta és créixer en “aquelles zones que aportin valor afegit”, cosint Ponent i Nord amb el centre, preservant els espais amb més valor natural”.

L’alcalde Ricomà ha iniciat la conferència de ciutat fent un repàs dels principals fets que han marcat el seu mandat.  El manteniment del Patrimoni, el lideratge en projectes clau com Porta Tarraco i els grans projectes “per enguany com l’obertura del Fortí de Sant Jordi”.

La mobilitat és un dels grans reptes del territori

L’acalde Ricomà ha apuntat que “actualment la utilització del transport públic és força baixa, inferior al 18%, amb una petjada de carboni que hem de reduir sensiblement. És en aquest marc que, des de la Generalitat, se’ns presentà la proposta del tren tramvia, a la que des de Tarragona vam formular al·legacions que van ser acceptades i que suposaran un guany indiscutible pel conjunt del Camp de Tarragona”. I ha afegit: “S’està treballant en la proposta del tramvia que enllaci Tarragona i Vila-seca, per seguir cap a Reus o en direcció a Salou i Cambrils, amb un traçat que vagi fins a la plaça Imperial Tarraco entrant a la Canonja, Bonavista, Campclar i Torreforta. Situant els barris de Ponent en el centre de la mobilitat del Camp de Tarragona”. “Podrem anar a buscar l’AVE en Tramvia”, ha remarcat l’alcalde Ricomà, que també ha defensat “el paper de lideratge territorial que exercim des de les institucions”.

Reactivació comercial

Un altre dels eixos de la conferència ha estat el teixit comercial i la reactivació que ha provocat l’impuls en els mercats de Bonavista i Torreforta. “Hem revertit la tendència de tancaments accelerats de comerços al centre de la ciutat i, actualment i malgrat totes les dificultats estructurals, s’estan obrint més comerços”.

Cultura com a projecció de ciutat

La cultura també és un dels eixos clau del mandat Ricomà. Enguany, hi ha una fita clau amb la celebració del 700 aniversari de l’arribada de la Relíquia de Santa Tecla a Tarragona. La creació del Centre d’Art Mèdol és una altra de les fites claus d’aquest mandat en l’apartat cultural. “Un espai que mitjançant la seva implicació amb l’entorn, s’ha convertit en el punt de llança del debat, la reflexió i amb una activitat frenètica dins i l’entorn del mateix centre”, ha remarcat. L’alcalde ha defensat el propòsit d’estendre la cultura a tots els racons de la ciutat, “d’aquí els cicles de música als diferents barris i la reconversió dels centres cívics en centres d’activitat cultural”. “La cultura ha deixat de ser una mera programació per ser un element transformador que ens fa capital”, ha remarcat l’alcalde.

L’esport és un altre dels àmbits clau del Govern Ricomà. “Des del minut zero -ha defensat- hem apostat per l’esport base, per això treballem per la millora constant de les instal·lacions i el seu manteniment, posant per davant l’ús social de l’esport”. El Palau d’Esports ha estat un altre dels temes de la conferència. “Hem aconseguit desencallar la difícil situació” d’aquest equipament que recentment ha passat a mans de l’Ajuntament de Tarragona. Un Palau que representa “una gran oportunitat per a moltes entitats esportives de la ciutat i alhora per a molts esportistes, de la mateixa manera que el camp de rugbi o el velòdrom. L’esport  també és una oportunitat econòmica i d’aquí la feina transversal amb els altres components del que anomenem economia de proximitat”.                                         

La seguretat, prioritària

Una de les prioritats del Govern Ricomà és la seguretat. Per aquest motiu, a la conferència de ciutat l’alcalde ha remarcat que les dades oficials de delictes “són les més baixes, per tant, les millors a Tarragona des de fa anys”. La inversió en els edificis de les escoles també ha estat un punt d’inflexió del Govern Ricomà. “Veníem del buit més absolut i en acabar el mandat haurem invertit 1.200.000 euros”, ha subratllat.

Visibilitzar a tota la ciutadania també ha estat una de les prioritats de l’alcalde Ricomà. Amb aquest propòsit es va crear la Taula de la Interculturalitat i es van instaurar els pressupostos participatius perquè tothom hi pogués dir la seva. I s’ha destinat mig milió d’euros per a 17 actuacions a totes les zones de la ciutat. L’únic entrebanc ha estat els Consells de Districte, “un projecte de ciutat d’empoderament ciutadà que requereix un consens polític molt ampli. És una llàstima -ha reconegut l’alcalde- que per una actitud constant d’obstaculització, allò que per altres ciutats de la nostra dimensió és una realitat consolidada aquí hagi d’esperar a canvis futurs en la composició del consistori”. I ha afegit: “Òbviament no renunciarem a crear els canals formals de participació que representen els Consells de Districte”.

Pla de reactivació socioeconòmica de 42 milions d’euros

Tampoc s’ha oblidat dels fets més dramàtics, com l’explosió d’Iqoxe i la pandèmia de la COVID-19, “que ha afeblit les bases econòmiques de totes les administracions, empreses, entitats i famílies. Hi hem fet front amb totes les nostres capacitats, ajudant econòmicament els sectors més afectats, flexibilitzant les condicions perquè poguessin desenvolupar la seva activitat i creant projectes transversals dinamitzadors, omplint la ciutat d’activitats”.

L’alcalde ha recordat que es va posar en marxa un Pla de Reactivació Socioeconòmica de més de 42 milions d’euros. Entre les mesures implantades figura els ajuts fiscals a la rehabilitació d’edificis, la implementació d’energies renovables i ajudes directes al comerç, la cultura, la restauració o l’oci nocturn com van ser els bons.

Pel que fa a l’explosió “va posar en relleu una sèrie d’interrogants sobre la gestió tècnica i les relacions laborals a l’empresa. Des de l’Ajuntament vam liderar les principals iniciatives per evitar que un fet d’aquesta magnitud es tornés a produir i que es gestionés millor qualsevol potencial situació crítica”. L’alcalde ha recordat que “vam ser la primera institució a reclamar la recuperació del Plaseqta”.

L’alcalde Ricomà ha acabat la conferència agraint “el valor, l’honestedat i la capacitat de treball de tot l’equip de Govern i dels diferents grups que han fet possible aquesta majoria pel canvi”. En Comú Podem, “per compartir la primera part del mandat i especialment a Junts per Tarragona i la CUP. Estem entregats a la transformació de Tarragona, la ciutat que volem cada dia més lluminosa, activa, cohesionada, sostenible i més cuidadora de la seva gent”.

Recordar que, com a novetat, aquest any l'Ajuntament de Tarragona ha obert la porta a respondre les inquietuds i preguntes d'aquells ciutadans i ciutadanes que vulguin dirigir-se a l'alcalde de la ciutat. De totes les preguntes rebudes -25- se n’han triat 5 que ha respost l’alcalde Ricomà a la conferència.

Consulteu el text complet de la conferència 'Avancem cap a la Tarragona inclusiva, sostenible i cohesionada' (PDF)

Segells de reconeixement d'administració oberta