Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Notícies de govern i oposició Notícies 2019 Declaració institucional de l'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona

Declaració institucional de l'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona

Declaració institucional de l'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona

Es convocarà un ple extraordinari aquest dijous per debatre la qüestió
Declaració institucional de l'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona Foto: Mauri
14/10/2019

La sentència del judici contra el Procés s’ha fet pública. Els presos i les preses polítiques han estat condemnats per sedició i malversació, amb penes de presó molt severes, després d’un judici que no ha tingut en compte els fets, sinó sobretot les idees dels encausats, i que s’assembla molt a una revenja política. En aquestes circumstàncies és oportú recordar que permetre que es pugui votar en democràcia hauria de constituir una normalitat, no una il·legalitat.

Aquesta sentència posa en dubte la continuïtat de l’estat de dret a Espanya. A partir d’ara, determinats actes en defensa d’unes idees, determinats actes de protesta o determinats actes d’exercici de les llibertats d’expressió, reunió, participació o manifestació, poden ser interpretats i jutjats com una acció sediciosa.

Exigim l’alliberament dels presos i preses polítiques, el retorn dels exiliats i exiliades i la suspensió de les causes que, per motius polítics, afecten centenars de persones. I ho fem com a govern demòcrata i compromès amb els drets humans i les llibertats que som.

Exigim també que el Govern de l’Estat respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes i europees, des del Parlament a cadascun dels ajuntaments, així com les decisions i acords que se’n derivin.

Les persones condemnades ho són per defensar, com tants de nosaltres, políticament i pacífica, un referèndum, que en cap cas hauria de ser motiu d’empresonament. Es condemnen dones i homes de bé i, amb ells, els ideals democràtics i pacífics que comparteixen bona part del país.

Condemnem fermament la presó de les nostres companyes i companys, líders d’entitats civils i representants democràtics de moltes i molts catalans. Els conflictes polítics només es poden resoldre amb diàleg i amb més política.

Cal tornar a l’àmbit de la política allò que ha estat lliurat a l’àmbit judicial. Com es pot evitar la cronificació del conflicte entre Catalunya i Espanya? Com es podrà governar Espanya, tenint en contra una majoria dels catalans i catalanes? I diem majoria perquè no ens referim només als partidaris de la independència, sinó a aquesta majoria social democràtica que està en contra de l’empresonament i de l’exili, que posa els valors republicans per davant dels de la monarquia i que està a favor d’una consulta d’autodeterminació com a fórmula per desencallar el conflicte. La política no es pot resoldre judicialment ni policial. La política i la democràcia són la solució, no el problema.

En aquestes hores difícils hem d’agafar la bandera de la democràcia i de les llibertats, hem d’estendre la mà i hem d’estar oberts a dialogar serenament amb tothom. Per això, des del Govern de l’Ajuntament hem suspès l’activitat institucional dels propers dies i celebrarem un ple extraordinari per tractar aquests fets tan greus, que requereixen resposta urgent per part de totes i tots els representants públics.

Som conscients que seran moltss les ciutadanes i ciutadans de Tarragona que viuran amb tristor i profunda indignació aquesta sentència. Convidem totes les tarragonines i tarragonins a participar en les mobilitzacions públiques i pacífiques que es duran a terme durant els propers dies, pacíficament i amb serenor. No ens deixem arrossegar per la cultura de la por o de l’odi, que tan aliena ens és com a poble.

Per acabar, creiem fermament que la ignomínia de la sentència no només afecta una gent, un poble o una ideologia. Com deia Martin Luther King, “la injustícia en un lloc determinat esdevé una amenaça per a la justícia arreu del món”.

Segells de reconeixement d’administració oberta