Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Notícies de govern i oposició Notícies 2019 L'Ajuntament de Tarragona, l'ICAC, la URV i Ematsa signen un conveni de col·laboració per difondre el cicle integral de l'aigua en l'àmbit de l'arqueologia clàssica i el patrimoni històric

L'Ajuntament de Tarragona, l'ICAC, la URV i Ematsa signen un conveni de col·laboració per difondre el cicle integral de l'aigua en l'àmbit de l'arqueologia clàssica i el patrimoni històric

L'Ajuntament de Tarragona, l'ICAC, la URV i Ematsa signen un conveni de col·laboració per difondre el cicle integral de l'aigua en l'àmbit de l'arqueologia clàssica i el patrimoni històric

El document preveu la redacció d’un pla estratègic per a la protecció, estudi i difusió del patrimoni històric vinculat a la captació i portada de l’aigua als municipis de Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos
26/02/2019

L’Ajuntament de Tarragona i president de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Rovira i Virgili han signat aquest migdia un conveni de col·laboració amb l’objectiu de desenvolupar programes i projectes de documentació i difusió en l’àmbit de l’arqueologia clàssica i el patrimoni històric, tots vinculats a la captació i portada de l’aigua als municipis de Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos.

“Es tracta que l’ICAC pugui aportar la seva competència tècnica i acadèmica per fer valdre continguts arquitectònics, culturals i socials vinculats a la història del cicle integral de l’aigua a Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos. L’objectiu d’aquest acord és protegir, estudiar i difondre el nostre patrimoni”, subratlla l’alcalde i president d’Ematsa, Josep Fèlix Ballesteros. 

Amb els continguts resultants de la col·laboració es pretén que sigui possible desenvolupar noves activitats que difonguin el valor de l’aigua com a recurs, i que la seva perspectiva històrica expliqui la seva determinant importància en la construcció urbanística, cultural i social de territoris i comunitats. Les activitats que es desenvolupin serviran per fomentar el culte a la gestió del cicle integral de l’aigua. També s’adaptaran per poder-les incloure a l’agenda sociocultural de la ciutat, en què podran transmetre als ciutadans sensibilització i consciència ambiental.

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, ha destacat la importància “d’un conveni que consolida la relació entre l’Ajuntament, la Universitat i Ematsa. Aquest acord fa valdre un bé preuat com és l’aigua. És important difondre la investigació de la captació i distribució d’aquest recurs”. I ha conclòs: “Volem que es noti la nostra presència com a promotora dels valors del nostre patrimoni”.

Per la seva part, el director de l’ICAC, Josep Maria Palet, ha defensat que “l’estudi de la gestió de l’aigua és un tema de recerca molt important i de molta actualitat. La distribució i captació d’aigües són obres que afecten el conjunt del territori i que impliquen diferents municipis, per la qual cosa tenen una connotació comarcal”. I ha afegit: “També realça elements patrimonials desconeguts i que poden tenir un impacte en la captació del turisme cultural”. Una idea que també ha recollit el director de l’Escola d’Arquitectura, Pau de Solà-Morales: “Elaborarem un pla estratègic per conèixer el patrimoni que tenim, ja que és la millor manera de difondre’l”. Precisament, un dels eixos que considera aquesta línia de col·laboració que s’enceta a partir d’avui és la redacció d’aquest Pla estratègic per a la protecció, estudi i difusió del patrimoni històric vinculat a la captació i portada de l’aigua als municipis de Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos. Aquest pla estratègic inclourà un catàleg dels elements patrimonials relacionats amb el cicle integral de l’aigua en els municipis esmentats i inclourà una sèrie de propostes d’actuació de difusió i/o museïtzació, que poden agrupar diversos elements patrimonials, amb la voluntat de definir estratègies futures d’actuació i d’implementació del patrimoni de l’aigua en els circuits culturals dels municipis afectats.

Així mateix, l’ICAC i l'ETSA de la URV es comprometen a elaborar un catàleg dels elements patrimonials relacionats amb el cicle integral de l'aigua en els municipis esmentats. Aquesta llista inclourà una sèrie de dades descriptives i de localització.

A més, es valorarà el seu nivell de conservació i les necessitats de restauració de cadascun dels elements.

Finalment, el conveni també recull que l'ICAC i l'ETSA de la URV es comprometen a assessorar Ematsa en la preparació d'una primera activitat de socialització vinculada al patrimoni de l'aigua.

Segells de reconeixement d’administració oberta