Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Notícies de govern i oposició Notícies 2023 El Ple de l’Ajuntament aprova el reglament de la Taula Local d'Infància i l’Adolescència de Tarragona

El Ple de l’Ajuntament aprova el reglament de la Taula Local d'Infància i l’Adolescència de Tarragona

El Ple de l’Ajuntament aprova el reglament de la Taula Local d'Infància i l’Adolescència de Tarragona

La Taula és el principal canal de coordinació de les entitats i els organismes dedicats a la prevenció, la promoció i la protecció de la infància i l’adolescència a la ciutat
El Ple de l’Ajuntament aprova el reglament de la Taula Local d'Infància i l’Adolescència de Tarragona Imatge d'arxiu d'un plenari al Palau de Congressos. Foto: Tjerk van der Meulen
28/04/2023

Aquest divendres, 28 d’abril, s’ha aprovat al Ple de l’Ajuntament el reglament que ha de regular la Taula Local d’Infància i l’Adolescència de Tarragona

El reglament defineix la Taula Local d’Infància de Tarragona com un òrgan permanent de coordinació, de consulta i d’assessorament en matèria d’infància i adolescència des de la vessant social. La Taula Pertany a l’Ajuntament de Tarragona i hi participen organitzacions, públiques i privades, representatives d’interessos socials en aquest camp. 

La Taula Local d’Infància de Tarragona constitueix el principal canal de coordinació de les entitats i els organismes dedicats a la prevenció, la promoció i la protecció de la infància i l’adolescència a Tarragona. El document aprovat avui detalla els objectius i funcions de la Taula Local i fixa com a objectiu principal col·laborar en el desenvolupament de les directrius de la Taula Territorial d’Infància de Tarragona i de la Taula Nacional de la Infància de Catalunya i donar viabilitat a la coordinació i al treball en xarxa de tots els professionals i les professionals que treballen en temes d’infància, a fi de garantir-ne, així, una intervenció ràpida i eficaç. 

El reglament cita al seu article 3 la composició de la Taula Local d’Infància i Adolescència de Tarragona a partir dels seus òrgans: el Ple, la Presidència i els Grups de Treball. Les principals funcions dels grups de treball són estudiar i analitzar assumptes de la matèria o problemàtica específiques que tenen atribuïdes, emetre informes sobre el desenvolupament de les tasques dutes a terme i assessorar i informar el Ple de tots aquells assumptes que els grups de treball estudiïn, analitzin o gestionin. 

D’acord amb els objectius generals de les Taules d’Infància i Adolescència, els  grups de treball creats des d’un inici són el Grup de Treball de Detecció i Intervenció, liderat per l’Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència de l’IMSST, i el Grup de Treball de Promoció i Prevenció, liderat per l’IMSST conjuntament amb l’IMET. Posteriorment, l’11 de novembre del 2020, es va crear un nou grup de treball, el de Petita Infància, de 0 a 3 anys. 

El 16 de maig de 2019 es va fer la primera reunió informativa de la Taula Local d'Infància. Posteriorment, s'hi han anat afegint més professionals i entitats que treballen en l'àmbit de la infància i l'adolescència. En l'àmbit municipal, hi participen professionals dels serveis socials de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, professionals de l'Institut Municipal d'Educació de Tarragona, professionals de la Guàrdia Urbana, professionals dels Centres Cívics, dels serveis de prevenció de les addiccions, de Salut Escolar, professionals del Departament de Joventut, de Polítiques d'Igualtat i de l'Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA).

Recorregut de la Taula Local de la Infància 

D'ençà que va començar a caminar la Taula Local s'han fet reunions periòdiques i anualment organitza una sessió de tots els grups de treball que formen part de la Taula. Les últimes es van fer l'11 de març de 2021, i el 20 d'octubre 2022.

La Taula d'Infància ha col·laborat en el diagnòstic del Pla local d'infància i adolescència de Tarragona (PLIAT), que lidera l'IMET. El Grup de Detecció i Intervenció actualment està treballant en l'anàlisi i la intervenció en casos d'alta complexitat. El Grup de Promoció i Prevenció actualment està treballant en diferents actuacions que sorgeixen dels eixos del PLIAT.

Durant aquest temps, la Taula ha fet especial incidència en el treball referent a l'impacte de la pandèmia en la salut mental dels infants i adolescents, i s'ha abordat la visió dels diferents participants de la Taula.

El Grup de Treball de Petita Infància està treballant en la creació d'un catàleg de serveis per a aquesta franja d'edat, i dissenyant un projecte comú d'atenció a famílies amb fills en aquesta edat.

La Taula de la Infància i l'Adolescència de la ciutat de Tarragona ha dut una tasca continuada durant aquest temps com a Taula local i regularitzar-la era una necessitat per tal de donar-li legitimitat i visibilitat, i també per donar resposta al marc legal que regula les taules d'infància i adolescència.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta