Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Difusió Coneix els fons Audiovisuals Fons documental Societat Coral l'Àncora

Fons documental Societat Coral l'Àncora

El passat dijous 12 d’abril, a les 11.30 h, tingué lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona la signatura del conveni de dipòsit del fons documental de la Societat Coral l’Àncora (1883-1999) a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona.

El ressò del moviment coral impulsat a Catalunya per Josep Anselm Clavé es reflectí a Tarragona l’any 1860 amb la fundació de la Societat Coral l’Àncora, amb l’objectiu d’estendre la cultura i l’afició al cant coral entre les classes populars de la ciutat. Els primers membres provenien del gremi de boters, als quals s’hi afegiren alguns pagesos. El assaigs s’iniciaren en un magatzem dedicat a la pesca salada situat a prop de la plaça dels Carros.

Durant els darrers 152 anys, l’activitat de la Coral l’Àncora s’ha centrat principalment en el cant coral, en especial les caramelles i les serenates, durant els dilluns de Pasqua Florida i les festes de Santa Tecla i Sant Magí. Entre moltes distincions rebudes per la Societat Coral l’Àncora cal fer esment la Medalla de Plata al Mèrit concedida per la Diputació de Tarragona el 1960, el títol de Tarragoní fidel del 1983 atorgat per Òmnium Cultural del Tarragonès i la Medalla d’Argent de la Ciutat de Tarragona el 1993.

El fons documental presenta un abast cronològic entre 1883 i 1999 i es divideix en cinc apartats:

  1. Govern de l’entitat
  2. Administració i gestió de l’entitat
  3. Activitats desenvolupades
  4. Biblioteca i Hemeroteca
  5. Fotografies

En aquest conjunt documental destaquen el primer llibre d’actes que s’inicia l’any 1893, 412 fotografies i les partitures originals manuscrites i mecanografiades, que ocupen dues terceres parts de les 91 caixes d’arxiu que integren el fons.

El Servei d'Arxiu i Documentació Municipal realitzà un audiovisual sobre l'ingrés del fons documental de la Societat Coral l'Àncora (1883-1999) a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona.

Segells de reconeixement d'administració oberta