Esteu aquí: Inici Patrimoni Grupo Ciudades Patrimonio

Què és i quines ciutats en formen part

L'any 1993 es va crear el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, amb la finalitat d'actuar de manera conjunta en la defensa del patrimoni històric i cultural de les ciutats declarades Patrimoni de la Humanitat i en el manteniment i potenciació de determinades formes de vida que aquests nuclis històrics necessiten, a partir de la realització de projectes i propostes comunes i l'establiment de polítiques d'intercanvis d'experiències per afrontar problemàtiques comunes.

Les ciutats que han estat declarades Patrimoni de la Humanitat tenen en comú el fet d'haver d'afrontar unes obligacions i unes responsabilitats comunes, com el manteniment de la part històrica de la ciutat, la protecció mediambiental dels espais, la restauració i rendibilització de gran quantitat de patrimoni edificat de caràcter monumental i tots els problemes que produeix el fet d'enfrontar una configuració del passat amb la vida actual. Per això, el GCPHE té per objectius actuar de manera conjunta en la defensa del patrimoni històric i cultural de les ciutats que en formen part i defensar interessos comuns, estudiar solucions a problemes similars i promoure un turisme cultural i de qualitat.

El GCPHE està format per Alcalá de Henares, Ávila, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de La Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona i Toledo.


20è aniversari

Durant el setembre de 2013 es va celebrar el 20è aniversari del Grupo de Ciudades Patrimonio de la Humanidad. Coincidint amb la data en què les primeres ciutats del Grupo van decidir unir els seus esforços, carrers, places, parcs i monuments de les tretze ciutats es van convertir durant aquests dies en escenaris privilegiats per tal que el teatre, la dansa i la música fessin partícips a tothom d’aquesta efemèride. Amb aquest objectiu es va preveure una àmplia programació cultural a totes les ciutats, així com la signatura d’un manifest que ratificava el que ha estat i el que serà el GCPH.

A Tarragona, la celebració d’aquest aniversari es va fer de la mà de la companyia tarragonina Sagardoy/Bravo Plan B, que va estrenar l’obra El factor humà, una peça per a dotze ballarins, creada especialment per ser representada a l'amfiteatre en aquesta ocasió tan especial.


Projectes ciutadans

Segells de reconeixement d'administració oberta