Esteu aquí: Inici Patrimoni Grupo Ciudades Patrimonio Aula de Patrimoni

Aula de Patrimoni

L'Aula de Patrimoni és un programa pedagògic per a escolars de 6è d’Educació Primària i ESO promogut pel Grupo de Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España (GCPH), que dóna continuïtat al programa Conèixer les ciutats Patrimoni. A través d'aquesta iniciativa, durant els darrers anys, l’alumnat de diversos centres educatius de Tarragona han realitzat visites en reciprocitat entre les ciutats Patrimoni d’España.

L'objectiu és que l’alumnat que viu i estudia a les ciutats Patrimoni aprengui a conèixer i valorar a més la pròpia ciutat i també la resta de poblacions que la UNESCO ha nomenat ciutats Patrimoni de la Humanitat. El programa es desenvolupa a través del disseny i l'organització  d’activitats didàctiques contextualitzades a la pròpia ciutat i dirigides pel corresponent professorat del grup classe.

El Taller de Recerca de l’Institut Torreforta és un grup de treball creat l’any 2001 i en formen part professorat i alumnat de l’ESO del centre. Duu a terme activitats sobre l’entorn del barri o de Tarragona a partir d’una experiència prèvia en un camp d’aprenentatge. L’objectiu principal del Taller és potenciar l’autonomia de l’alumne i el treball en grup i, alhora, aprendre a aplicar els conceptes apresos, transformar la informació en coneixement, potenciar l’expressivitat i millorar la convivència.

A principi del curs 2012-2013 va sorgir la idea d’un nou projecte, innovador per al Taller. La seva finalitat era combinar els aspectes educatius i pedagògics amb la cultura i la vinculació a la ciutat. Això implicava buscar lligams amb les administracions i un reconeixement del centre més enllà del barri. 

La proposta, anomenada El lector de la ciutat, pretén difondre el coneixement artístic d’alguns monuments de Tarragona mitjançant la lectura de codis bidi. Així l’usuari d’un mòbil o d’una tauleta pot llegir un codi QR, situat en cadascun del monuments, el qual enllaça amb una pàgina web on hi ha els continguts i les informacions corresponents. L’alumnat del Taller de Recerca s’encarrega del desenvolupament del projecte i el professorat el supervisa. El valor educatiu i cultural de la investigació que té per al centre reverteix en la promoció turística de la ciutat i el resultat és fàcilment exportable a altres àmbits. 

El Taller de Recerca de l'Institut Torreforta ha estat seleccionat com a pràctica exemplar en la trobada bianual de la Red Estatal de Ciudades Educadoras RECE 2013, a Gandia (15 a 18 octubre 2014), amb el títol Realización de codigos QR de información, en edificios de interés histórico de la ciudad de Tarragona. També ha estat seleccionada com experiència exemplar de Tarragona i han estat guardonats amb una visita recíproca entre les ciutats Patrimoni Mundial per la UNESCO, Salamanca i Tarragona, en el marc del programa educatiu de l'Aula de Patrimoni.> Us convidem a veure el seu projecte

Segells de reconeixement d'administració oberta