Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2015 Les obres d'adequació de Ca la Garsa i el seu entorn ja han finalitzat

Les obres d'adequació de Ca la Garsa i el seu entorn ja han finalitzat

Les obres d'adequació de Ca la Garsa i el seu entorn ja han finalitzat

S’ha arranjat la plaça dels Àngels, antiga plaça de la jueria, i s’ha millorat el recinte de Ca la Garsa, un dels més importants del call jueu de Tarragona
Les obres d'adequació de Ca la Garsa i el seu entorn ja han finalitzat Foto: Mauri
08/01/2015

Ca la GarsaDesprés d’uns primers treballs de consolidació i excavació arqueològica de Ca la Garsa que es van iniciar el passat mes de juliol, s’han dut a terme les obres d’adequació de tot l’entorn, com és la plaça dels Àngels i Rovellat. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, la consellera de Patrimoni, Carme Crespo, i els responsables del Servei Municipal de l’Habitatge i del Serveis Municipal d’Ocupació han presentat aquest matí la feina desenvolupada en aquest espai. Entre els treballs desenvolupats cal destacar que s’ha desmuntat la tanca perimetral de separació de Ca La Garsa i s’ha tornat a col·locar fins arribar a tocar la façana, així queda més integrada a la plaça, i també s’han consolidat els arcs i l’estructura de l’interior.

També s’ha reposat el paviment d’una part de la plaça del Rovellat i s’ha projectat la il·luminació de tot el conjunt. A la plaça dels Àngels s’ha fet la reposició integral del paviment. Prèviament, Ematsa va arranjar els sistemes d’aigua i clavegueram.

A nivell patrimonial, aquest racó de la Part Alta és una zona arqueològicament molt important i rica, doncs està entre la muralla i els murs del fòrum provincial i, a més, compta amb la presència de Ca la Garsa. El conjunt correspon a un edifici medieval dels S XIII-XIV i es va construir sobre un edifici visigòtic de grans dimensions. A l’edat mitjana seria un dels casals més importants del call jueu de Tarragona i donava a la plaça de la jueria o dels Àngels.

El call de Tarragona es formava per una sèrie de carrerons amb accessos independents de la resta de la ciutat, que aprofitaven les portelles romanes de la muralla. La seva proximitat al castell del rei mostra que estaven sota la seva jurisdicció.

Les perspectives de futur són seguir treballant en aquesta zona per al seu manteniment i a més s’està elaborant una ruta-itinerari dels jueus a la ciutat.

Amb el nou pla especial de la Part Alta un dels espais a posar en valor és el call jueu, així com plantejar un tractament unitari en les rehabilitacions de les cases, posar en valor els elements que puguin sortir amb el temps, com arcades, elements singulars, etc, o com la portella sels jueus, etcètera. Un dels temes és una pavimentacio singular del call que marqui els seus límits, com tenim per exmple amb els paviments del fòrum provincial, el circ i d’altres.

Aquest projecte, que ha durat uns sis mesos i ha tingut un cost de 100.000€, ha estat cofinançat també pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu.

Segells de reconeixement d’administració oberta