Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2016 Es presenta el Pla Director de les Muralles de Tarragona

Es presenta el Pla Director de les Muralles de Tarragona

Es presenta el Pla Director de les Muralles de Tarragona

Es tracta d'una nova eina per a la millora de la gestió i la conservació del patrimoni històric que contempla 65 actuacions.
Es presenta el Pla Director de les Muralles de Tarragona Moment de la roda de premsa de presentació del Pla Director de les Muralles. | FOTO: Mauri
02/06/2016

 

Amb l’objectiu d’establir uns criteris d’intervenció comuns en la conservació i restauració de les Muralles de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona han elaborat un Pla Director que ha de regir les futures actuacions de restauració del conjunt de les muralles per tal de garantir-ne, de la manera més adient, la protecció i la conservació. 

El Pla Director s’ha presentat aquest matí en roda de premsa a l’Ajuntament de Tarragona i hi han intervingut Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat i Begoña Floria, tinent d’alcalde de Festes, Patrimoni i Plans de Mobilitat de l’Ajuntament de Tarragona. A partir de les 18 h se'n farà la presentació pública al mateix Ajuntament, en un acte obert a tota la ciutadania.

El pla estableix quatre camps d’actuació sobre el monument: la restauració i la conservació arquitectònica, l’agençament per a la visita pública i usos complementaris, l’adequació ambiental i paisatgística, i la recerca arqueològica i històrica. En total, prop de 65 propostes concretes ordenades segons el grau d’urgència i necessitat i dividides per trams. També comprèn un pla d’etapes d’execució de les actuacions amb una valoració econòmica.

Pel que fa als objectius del Pla, es defineixen quatre prioritats:

  • Establir les pautes generals que han de guiar les futures actuacions de restauració del conjunt de les muralles per tal de garantir, de la manera més adient, la seva protecció i conservació, aturant l’important degradació dels seus paraments i garantint la seva estabilitat estructural.
  • Agençar el conjunt monumental i activar les seves potencialitats per a millorar l’experiència de la seva visita, fent-la més interessant, còmoda i enriquidora per a un públic el més ampli possible.
  • Millorar la integració del monument en el context urbà adjacent, plantejant actuacions que permetin posar de relleu la unitat del conjunt, els seus valors patrimonials i paisatgístics, alhora que contribueixin a millorar la seva conservació.
  • Establir les línies de recerca en el camp arqueològic i històric per aconseguir, en les futures actuacions, un millor i més profund coneixement del monument i afavorir la difusió de la informació generada.

 

Un Pla iniciat l'any 2014

Fins ara, les intervencions dutes a terme en les muralles tarragonina han estat solucions puntuals i heterogènies, ja que no es comptava amb criteris d’actuació unitaris i generals, ben definits, adaptats a cada patologia i capaços de donar a aquest monument la consideració ciutadana i patrimonial que mereix, tant per la singularitat com per la significació en el context nacional i internacional.

Ben conscient d’aquest estat, el Departament de Cultura de la Generalitat, a través de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, i davant dels persistents problemes de degradació estructural, conservació de materials i agençament urbà assenyalat, va impulsar el 2014 la redacció del Pla Director. El document ha estat redactat per l’arquitecte Carles Brull i s’ha concebut amb una visió interdisciplinar, amb la col·laboració d’arqueòlegs, historiadors, restauradors de la pedra, calculistes d’estructures i altres professionals del patrimoni. Una Comissió Tècnica de Seguiment, formada per representants del Departament de Cultura, l’Ajuntament de Tarragona, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Rovira i Virgili, ha estat l’encarregada de fer el seguiment de la redacció del Pla, la definició dels criteris generals i específics d’intervenció i la seva validació definitiva, de manera que s'ha aconseguit un Pla Director complet i consensuat per tots els agents implicats en el patrimoni mundial de Tàrraco.

Segells de reconeixement d'administració oberta