Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2017 La intervenció artística 'Laberints lírics' del Grup Ciutats Patrimoni d'Espanya ja llueix a la plaça del Rei

La intervenció artística 'Laberints lírics' del Grup Ciutats Patrimoni d'Espanya ja llueix a la plaça del Rei

La intervenció artística 'Laberints lírics' del Grup Ciutats Patrimoni d'Espanya ja llueix a la plaça del Rei

Quinze prismes de prop de 2 metres recullen el vers de Montserrat Abelló "Curulla de promeses, on tot és possible"
28/09/2017


Aquest matí s’ha presentat el projecte artístic Laberints lírics que es podrà veure fins diumenge, 1 d’octubre, a la plaça del Rei i que uneix des de setembre de 2016 a les 15 ciutats espanyoles Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, en successives etapes d'una setmana. La instal·lació està formada per quinze prismes triangulars que conformen un llenç d’un vers escrit mitjançant l’anamorfosi -tècnica que permet reconèixer una imatge quan ens situem en el punt de vista adient-. La consellera de Turisme, Inma Rodríguez ha explicat aquest matí que la proposta és una excel·lent oportunitat per potenciar el coneixement entre la ciutadania del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya, de la que Tarragona en forma part”. I ha afegit: “Aquesta proposta pretén materialitzar la identitat cultural i patrimonial de cada ciutat i, al mateix temps, transmetre que formem part d’un gran projecte, a través del poema conjunt format per versos dels 15 poetes locals. Laberints lírics dóna energia, joventut i color a cada casc històric del grup. Som ciutats històriques i som ciutats vives, en les que el llegat patrimonial vol conviure amb la joventut i la contemporaneïtat”.

La iniciativa és del col·lectiu artístic multidisciplinari Boa Mistura (Bona mescla, en portuguès) i consisteix a construir un poema que uneixi les ciutats Patrimoni amb un vers de cadascuna d'elles, obra d'un autor local, a qui se li rendeix homenatge. La manera escollida per donar forma a aquests versos és a través de 15 prismes, un per cada ciutat participant. A la plaça del Rei, en aquests prismes de 2,45 metres d'altura s’hi pot llegir el vers “Curulla de promeses, on tot és possible” del poema ‘Només una paraula nua’, de la tarragonina Montserrat Abelló. El representant del col·lectiu, Pablo García Mena, ha explicat que Laberints lírics construirà una poesia entre totes les ciutats patrimoni que versa sobre el record i els somnis i ha assegurat: “la instal·lació des de fora permet llegir el vers situant-se en els punts assenyalats i també es converteix en un laberint de colors que convida a passejar entre els prismes”.

El poema Laberints lírics, un cop units els quinze versos, quedarà d'aquesta manera: “Desemboca en el túnel/ ingrávido del sueño. Ve cómo la palabra/ asume su presencia. Habitan los recuerdos/ en un tiempo distinto. No son más que un río lento/ de instantes ya vividos. Cierra los ojos y conversa/ aquello cuanto ves lo es todo. O presente é o verdadeiro/ protagonista do tempo. Perpetuos laberintos/ donde se esfuma todo. Ocupando el lugar/ inventado cada día. Resonando por las calles/ del tiempo, a su manera. Tenía miedo de ausentarme/ y dejarme allí lo eterno. Porque todos los finales/ son el mismo repetido. Reposa el cuerpo/ en la húmeda tierra de la memoria. Con las manos vacías/ pero con el alma llena. Curulla de promeses,/ on tot és possible. Flueix vers mi de nou./ Presència."

Tarragona acull la penúltima de les quinze etapes del projecte, que va arrencar el 19 de setembre de 2016 a Càceres, continuant per Toledo, Conca, Segòvia, Àvila, Santiago de Compostel·la, Salamanca, Mèrida, Còrdova, Baeza, Úbeda, Sant Cristóbal de la llacuna i Alcalá d'Henares, i conclou del 9 al 15 d'octubre a Eivissa.

Segells de reconeixement d'administració oberta