Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2019 L’alcalde Ricomà destaca "la gran tasca que fa l’IPHES per la socialització del coneixement"

L’alcalde Ricomà destaca "la gran tasca que fa l’IPHES per la socialització del coneixement"

L’alcalde Ricomà destaca "la gran tasca que fa l’IPHES per la socialització del coneixement"

L’institut de recerca en paleoecologia humana va rebre divendres passat el Premi Tàrraco a la defensa del Patrimoni Mundial UNESCO
L’alcalde Ricomà destaca "la gran tasca que fa l’IPHES per la socialització del coneixement" Acte de lliurament del Premi Tàrraco
02/12/2019

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va lliurar el Premi Tàrraco a la defensa del Patrimoni Mundial UNESCO a l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). El guardó és un reconeixement a les accions en favor del patrimoni històric i la seva preservació. Ricomà va destacar “la gran feina que fa l’IPHES per la socialització del coneixement. Som hereus d’una història que comença molt lluny i Tarragona té l’enorme privilegi de ser Patrimoni Mundial pel seu llegat romà, però també per les pintures rupestres de l’Arc Mediterrani, i també té un patrimoni ric per la gastronomia i els castells”.

Per la seva part, el director de l'IPHES, Robert Sala, -que va rebre el premi en nom de l'institut de recerca- va posar l’èmfasi en la satisfacció de rebre el reconeixement que s’atorga a un institut, l’IPHES, “que és de recerca en l’evolució humana. El nostre treball es fa a Tarragona per al món”.

El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, va glossar la trajectòria de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, de qui va dir que “l’IPHES fa de Tarragona un punt de referència mundial en la investigació científica”.

Pinzellades històriques
Nascut al desembre de l’any 2004 a iniciativa del govern de la Generalitat, la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Tarragona, l’IPHES està format per un equip d’investigadors transdisciplinar que combina diferents ciències socials, biociències i altres disciplines, amb l’objectiu de generar coneixement sobre l’evolució humana i social i socialitzar-ho.

A la seva tasca científica s’ha d’afegir la seva tasca educativa amb un important equip de tècnics de recerca que alhora imparteixen classes a diferents cursos i màsters a la URV i amb col·laboració amb altres institucions científiques.

En l’informe tècnic de justificació de l’atorgament de la distinció, es conclou: “L’Institut Català de Paleocologia i Evolució Humana i Evolució Social fa de la ciutat de Tarragona un punt de referència mundial en la investigació científica del patrimoni arqueològic, tant de la nostra ciutat com del seu entorn”.

En el mateix informe també es destaca l’aportació al coneixement del Patrimoni Mundial de Tarragona, amb la important descoberta l’any 1994 de les pintures rupestres dels Abrics de l’Apotecari, per part de l’Eudald Carbonell, cap de l’antic equip científic del Laboratori d’Arqueologia de la URV, germen del que temps desprès seria l’IPHES. Aquestes pintures van ser incloses l’any 1998 a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO, dins de la declaració de Pintures Rupestres de l’Arc Mediterrani.

Segells de reconeixement d'administració oberta