Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2020 Tarraco Viva finalitza l'edició més resilient de la seva història

Tarraco Viva finalitza l'edició més resilient de la seva història

Tarraco Viva finalitza l'edició més resilient de la seva història

El festival agraeix la implicació d'administracions, empreses, entitats i les mil persones de Tarragona i altres indrets que participen directament en la realització d’activitats
Tarraco Viva finalitza l'edició més resilient de la seva història Una de les activitats de Tarraco Viva 2020, a l'Amfiteatre. Foto: Manel Granell.
18/10/2020

El coneixement de la història pot ensenyar-nos alguna cosa útil per al nostre present? Respondre a aquesta pregunta no és fàcil, però la XXII edició de Tarraco Viva ho ha fet durant vuit dies amb un doble programa d’actes, presencials i digitals, adaptant-se a la canviant situació sanitària que ha marcat l’agenda de la darrera setmana.

Si alguna cosa ha descrit Tarraco Viva 2020, ha estat la temàtica que s’ha remarcat en tots els actes d’enguany: resiliència i solidaritat a l’antiga Roma. Una visió del passat per entendre el present.

L’acte de clausura, emès aquest migdia a les 14 h, ha volgut tancar el Festival de Recreació Història de Tarragona amb una pregunta clau: Quin sentit té fer un festival de divulgació històrica en l’actualitat? I la resposta és clara: Tarraco Viva és un festival que reivindica el paper de la cultura a l’hora de crear i mantenir significats, coneixements i finalment valors en comunitat. Sense aquests valors no hi ha progrés, no hi ha serveis públics ni recursos per a la ciència i la tecnologia. La cultura, i la divulgació de la història en forma part d’una manera destacada, sempre va primer en una societat avançada. Sense cultura no hi ha comunitat i sense comunitat no hi ha societat, ni hi pot haver progrés.

Tarraco Viva 2020, a banda d’haver complert el seu objectiu d’apropar la història a la ciutadania per ajudar-la a viure el present, també destaca en l’edició d’enguany una ocupació que se situa al voltant del 85% de l’aforament total. El primer cap de setmana l’ocupació va estar al voltant del 90%, mentre que el segon ha girat en l’entorn del 78%.

L’organització del Festival també destaca la capacitat de resiliència de tot l’equip per adaptar-se a un canvi d’escenari inesperat, que els ha obligat a redefinir alguns dels actes per poder-los mantenir. Tarraco Viva valora molt positivament poder haver mantingut el Festival, tot i les dificultats afegides, ja que dels 184 actes previstos, se n’han mantingut la majoria, adaptant-los a les noves mesures sanitàries i convertint-ne alguns d’aquests en actes virtuals. Només s’han cancel·lat per motius del decret sanitari del passat dimecres les visites guiades previstes.

L’organització també valora molt positivament la programació d’activitats virtuals i en streaming (i planteja mantenir-ho per a pròximes edicions, sigui quina sigui la situació sanitària), que han permès arribar a nous públics, més diversos i més allunyats.

Dades en l’entorn digital del festival

Aquest any, el festival ha apostat per continguts audiovisuals a través del canal Youtube de Tarragona Cultura, que han aconseguit 5.632 visualitzacions durant el festival. Els vídeos més vistos han estat Gladiarors, la vida i la mort, Grafits, la xarxa social dels antics romans i Ala Avgvsta: Recreando la caballería romana imperial i Resilència i solidaritat a l’antiga Roma. Per altra banda, s’ha reforçat el seguiment dels actes, de forma instantània, a través del Twitter i l’Instagram del festival, aconseguint una alta interacció amb els usuaris a les xarxes socials.

Quant a la pàgina web del festival, en els darrers 15 dies s’hi han conectat 14.000 usuaris, la majoria d’Espanya (84,14%), Estats Units (6,77%) i Itàlia (2,19%).

El festival agraeix el treball de totes les persones implicades i col·laboradors

El festival agraeix el treball dut a terme pels participants: grups de recreació històrica, actors, actrius, conferenciants, historiadors, arqueòlegs, guies i monitors de tallers. Entre els participants, també es destaca la col·laboració de museus (MHT, MNAT, Museu del Port), centres de recerca com l’ICAC i de gestió del patrimoni com l’Agència del Patrimoni Cultural (Generalitat de Catalunya), i Ematsa. Són prop de mil persones de Tarragona i altres indrets els que participen directament en la realització d’activitats.

També hi han col·laborat els serveis municipals que han fet possible la realització dels actes, els serveis administratius de l’Àrea de Patrimoni Històric, els serveis de neteja, la Brigada Municipal, la Guàrdia Urbana, Domini Públic, etc. També es vol fer èmfasi a la continuada tasca de suport de la Diputació de Tarragona i als ajuntaments d’Altafulla, Cambrils, Constantí i Vila-rodona pel seu entusiasme i participació. Finalment un agraïment molt especial per l’Associació de Càmpings de Tarragona pel seu suport en els darrers anys.

Segells de reconeixement d'administració oberta