Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2022 Acte en homenatge a les víctimes de la repressió franquista

Acte en homenatge a les víctimes de la repressió franquista

Acte en homenatge a les víctimes de la repressió franquista

Pau Ricomà: "No podem permetre que quedin en l'oblit totes aquelles persones que van lluitar per defensar uns ideals i uns valors que encar avui es veuen amenaçats".
Acte en homenatge a les víctimes de la repressió franquista Imatge de l'homenatge a les víctimes del franquisme.
24/04/2022

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presidit aquest diumenge al migdia l’homenatge a les víctimes de la repressió franquista a Tarragona. Un acte celebrat al cementiri de la ciutat i organitzat per l’Associació de Víctimes de la repressió franquista a Tarragona.  

L’alcalde Ricomà ha destacat que “les administracions tenim el gran repte de recuperar la memòria democràtica. A Tarragona estem recuperant els valors republicans perquè és la memòria del futur. No podem permetre que quedin en l’oblit totes aquelles persones que van lluitar per defensar uns ideals i uns valors que encara ara i avui es veuen amenaçats. Actualment, vivim una crisi econòmica i moral i hi ha noves formes de feixisme com la negació dels drets de les dones o als nouvinguts. Ens toca mirar endavant, però sense perdre la memòria”.  

Per la seva part, la presidenta de l’entitat organitzadora, Montserrat Ginés, ha recordat que “encara estem obrint fosses i llegint sumaris. Encara estem reivindicant espais de tortura com a espais de memòria. Queda molta feina per fer. Avui és un homenatge als que van perdre la vida per defensar les idees. Vivim en democràcia, però no ens confiem perquè en qualsevol moment ens la poden prendre”.  

El director general de memòria democràtica de la Generalitat de Catalunya, Antoni Font, ha remarcat que “el d’avui és un acte de justícia, un acte de reparació. Un homenatge a les víctimes directes, però també a les indirectes que són les que van patir el silenci, la humiliació i l’aïllament social d’un règim com el Franquista”.  

Finalment, la Delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarés, ha volgut posar èmfasi en el fet que “es tracta d’un acte de superació del procés de dol. Es tracta de tornar la dignitat no només a les víctimes sinó al país. Volem un país lliure i democràtic perquè encara tenim avui en dia reminiscències feixistes”. 

L’acte s’ha clos amb l’ofrena floral per part de les autoritats, familiars i associacions de lluita contra el franquisme de Tarragona, el Priorat, el Baix Camp i el Baix Penedès.

Segells de reconeixement d'administració oberta