La vida i la cultura de la gent de Roma, protagonistes de Tarraco Viva 2025
Ahir 28 d’abril, es va presentar la XXVII edició del Festival Tarraco Viva, dedicat a la Plebs, la vida i la cultura de la gent de Roma, els protagonistes oblidats de la història de l’antiga Roma. Una edició que se celebrarà del 12 al 25 de maig i que a més coincideix amb la celebració dels 25 anys de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Unesco. Un any més, un motiu de pes per reivindicar i celebrar la importància del patrimoni històric de la ciutat i l’Ager (les poblacions properes que formaven part de Tàrraco) a través de gairebé 500 actes.
Magí Seritjol, Director del Festival afirmava que, en contra d'allò que se’ns ha volgut fer creure (diferents epítets de Ciceró, Polibi, Plutarc Mommsen o Marx han anat en aquesta línia), no és veritat que la pleb fos una classe dropa, ociosa i sense interès per la política. “En aquesta edició veurem com la pleb romana era un poble treballador, orgullós de la seva feina, dels seus oficis, i amb un interès per la política i pel bé comú”. Però a més d’això, concreta Seritjol, la Pleb romana tenia la seva pròpia cultura, no la de l'èlit, i tenia sentiments. Veurem doncs una història amb les seves contradiccions i complexitats, reivindicant el paper de la plebs per tenir un paper important en l’esdevenir de la seva ciutat. I en aquest context, “reivindiquem també el paper de la dona, de la dona autònoma o empresària que teixia a casa i que tenia un paper importantíssim a nivell econòmic perquè amb el que feien a casa servia per pagar el menjar”.
La Roma de la gent anònima
Per la seva banda, Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona, ha volgut destacar i posar l’èmfasi en què el Festival es dediqui a la gent anònima, que és la que va fer la història de Tàrraco i de l’imperi romà. “Són els que es van arromangar per fer les obres, per aixecar l’aqueducte romà, el fòrum, són els que van moure terres i camins per crear la famosa Via Augusta”. Viñuales destaca que “és meravellós adonar-nos que el que diem és cert, que Tarragona no té, sinó que Tarragona ÉS patrimoni viu”.
Un altre dels protagonistes de Tarraco Viva és Port Tarragona. Rafael López-Monné, Director d'Acció Climàtica i Territori de Port Tarragona, ha volgut destacar i remarcar el paper que va tenir i ha tingut sempre el port i la mediterrània, però també el Festival com un explicador d’històries, que a part de fer-nos-ho pasar bé, ens interpel·la i ens fa reflexionar sobre qui som, i per tant s’ha convertit en un instrument imprescindible per pensar què som com a espècie i recuperar la capacitat d’enfrontar-nos a allò que tenim al davant.
El Conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Nacho Garcia, ha destacat que fa just un mes es donava el tret de sortida de la Tarraco25 i “que el festival compleix amb escreix els tres eixos de la nostra celebració, la part pedagògica, la científica i també la divulgativa, que es manifestaran a través d’una gran quantitat d’actes”. També ha volgut destacar la important inversió del Festival que aquest any arriba als 420.000 €, 280.000 dels quals han estat aportats per l’Ajuntament.
Finalment, Òscar Sánchez, Diputat delegat de promoció social i cultural de la Diputació de Tarragona, ha destacat la importància de treballar conjuntament entre totes les institucions i poblacions implicades per fer que el Festival sigui un èxit.
NOVETATS I DESTACATS
Aquest any, Seritjol ha destacat que s’inaugura un format nou amb il·lustracions del món antic, s’amplia la participació dels grups de recreació, es manté el programa educatiu, es renova i amplia la secció d’influencers i divulgadors del món digital i la secció de podcasts en directe i gravats.
L’essència del Festival és trobar-se, el contacte amb la gent i crear comunitats de persones humanes.
Tota la programació del festival, ja es pot consultar al web tarracoviva.com.