Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies Tarraco25 La programació d'estiu de Tarraco25 fa créixer el sentiment de pertinença amb el Patrimoni

La programació d'estiu de Tarraco25 fa créixer el sentiment de pertinença amb el Patrimoni

La programació d'estiu de Tarraco25 fa créixer el sentiment de pertinença amb el Patrimoni

Les Nits de Tarraco i el Jardí Sonor són dues de les moltes propostes que formen part de la programació
La programació d'estiu de Tarraco25 fa créixer el sentiment de pertinença amb el Patrimoni Moment de la presentació.
15/07/2025

Avui s’ha presentat, ja a l’equador de la celebració, la programació d’estiu de Tarraco25 que compta amb una sèrie de propostes de diferents departaments que, amb la coordinació de l’equip de Tarraco25, es complementen amb la campanya comunicativa que s’ha engegat aquest mes de juliol i que vol fer partícips a tots els tarragonins i tarragonines, sota el lema Tarraco 25 #PartdeTu.

“Amb aquests 25 anys celebrem l’èxit d’una fita aconseguida amb la participació de moltíssima gent el 30 de novembre del 2.000 i durant tot l’any estem programant, repensant i estructurant el Patrimoni i el seu gaudi per a tots els tarragonins i tarragonines, perquè la celebració sigui de tots i totes” ha explicat el conseller de Patrimoni, Nacho García Latorre.

La campanya #PartdeTu que avui s’ha presentat i que properament sortirà a la llum amb la col·laboració de tac12 tv; es plasma a través d’una sèrie de càpsules que es projectaran tant a la televisió com a les xarxes socials de l’Ajuntament, juntament amb una proposta participativa per a què tothom qui ho vulgui ens expliqui què significa per ell/a el patrimoni i com el viu cada dia a la nostra ciutat.

L’estiu ve carregat de propostes artístiques viscudes dins i amb el patrimoni. Recreacions històriques als recintes, durant les nits de juliol i agost, on es podrà contemplar a través de personatges amb vestuari i materials recreats, històries infinites que proposta el Museu; dansa i música de Cultura en llocs espectaculars i participació jove i familiar de la mà de Joventut i Turisme, respectivament.

#PartdeTu

A banda de la programació, s’ha engegat una campanya que té com a objectiu posar el focus en les emocions: el sentiment de pertinença de la ciutadania de Tarragona, l’orgull de viure en una ciutat declarada patrimoni de la humanitat pel llegat romà que es conserva de l’antiga Tarraco.

Sota l’eslògan “Part de tu” es vol recordar als tarragonins i tarragonines l’excepcionalitat de créixer i viure conjuntament amb el nostre patrimoni. Que forma part de nosaltres perquè hem estudiat en escoles on part de la muralla era una paret del pati, que sortim al balcó i veiem el Fòrum de la Colònia, que de nens hem jugat al parc de l’amfiteatre, amb el monument de fons, que fem el vermut a la plaça del Fòrum o veiem el seguici a la plaça del Rei, davant del Pretori.

El tret de sortida d’aquesta campanya es fa amb TAC 12, amb qui s’han realitzat ja set vídeos, on s’han escollit espais i protagonistes que viuen el patrimoni de quatre maneres diferents: llocs d’oci, espais de lleure i escolars, dins de les cases i a l’entorn natural. Protagonistes anònims que viuen la seva quotidianitat, com tots els tarragonins i tarragonines, envoltats de monuments mil·lenaris que ens acompanyen.

A banda d’aquests continguts audiovisuals, la campanya convida a la ciutadania a explicar la seva història, històries que són #PartdeTu. Amb l’ús d’aquesta etiqueta convidem a compartir experiències quotidianes rodejades de patrimoni a les xarxes socials.

Tarraco25 més patrimonial

Nits de Tàrraco proposa una sèrie de visites nocturnes als principals recintes monumentals de l’antiga ciutat romana: Muralles - passeig Arqueològic, Pretori, Circ i Amfiteatre. Cada visita es farà de la mà dels grups de recreació històrica de la ciutat, com son Nemesis, Projecte Phoenix, Thaleia, Septimani Seniores, Tarraco Ludus i les visites es complementaran amb imatges digitals creades per SETOPANT (Seminari de Topografia Antiga-URV) que il·lustren com podien haver estat els mateixos recintes en el seu origen. “Amb aquestes visites tots els tarragonins i tarragonines podran descobrir algunes de les característiques dels esmentats espais així com conèixer personatges històrics que podríeu haver trobat, en els mateixos llocs, fa dos mil anys” ha explicat el coordinador de Tarraco25, Magí Seritjol.

El Museu d’Història de Tarragona, amb col·laboració amb el Museu Diocesà proposa El Naixement i la mort d’August, una visita guiada on es parlarà de l’estada d’August a la ciutat, de la consolidació del culte imperial i descobrirem com Dalí va representar els dos mil anys de l’arribada de l’emperador a Tàrraco.  També Ciutat Medieval: lluita de poders, la proposta medieval, també patrimonial, del Museu, on s’explica que en aquells temps Tarragona va patir una lluita aferrissada entre els dos senyors més poderosos de l’època: el rei i l’arquebisbe. Amb aquesta ruta ens endinsarem pels carrerons d’època medieval i coneixerem com era la ciutat i els seus pobladors.  El Museu d’Història conforma la seva programació amb el retorn de Protagonistes de la Història, una activitat familiar que convida a reflexionar prenent de fil conductor la història de la família de Casa Canals.

La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha apuntat els principals actes que des de la seva conselleria “acullen l’esperit de Tarraco25, ja que en formar part d’un tot que és Patrimonial, tant les arts en viu com els vestigis romans, ens n’adonem que és on millor podem omplir la nostra activitat”. I ho ha fet recordant el cicle En Dansa, que enguany es fa al Pont del Diable i la col·laboració amb el Jardí Sonor, oferint l’Amfiteatre com un dels escenaris més emblemàtics de la ciutat.

Jardí Sonor a l’Amfiteatre

Jardí Sonor és un Festival de música i art organitzat per l’Associació Art Sonor a llocs amb encant i patrimonials com l’Amfiteatre romà de Tarragona i que es mou pel territori amb diferents propostes. A la ciutat seran Alejandro y Maria Laura, un duet peruà establert a València, que vindran dissabte 19 de juliol, presenten el seu indie folk íntim i cinematogràfic. Les seves cançons, plenes de sensibilitat i poesia, parlen de l’amor, la pèrdua i la memòria. Amb cinc discos publicats, l’últim dels quals és Dos Hemisferios (2024), han col·laborat amb artistes com El Kanka i Susana Baca, i han recorregut escenaris d’Amèrica i Europa.

I també a l’Amfiteatre, el 30 d’agost, serà el torn de Rita Payés i Xavi Torres. La trombonista i cantant catalana Rita Payés, reconeguda per la seva veu càlida i el seu talent precoç, s'uneix al pianista tarragoní Xavi Torres, una figura destacada del jazz europeu, per oferir un concert íntim i emotiu.

El 10 de setembre el Jardí tancarà amb Mar Pujol, també a l’arena de l’amfiteatre, amb aquesta cantautora emergent del Lluçanès, que presenta el seu primer àlbum Cançons de rebost (2024), una col·lecció de melodies íntimes que capturen la bellesa de la quotidianitat. Amb una veu delicada i una guitarra sincera, la seva música fusiona tradició i modernitat, amb influències de Maria del Mar Bonet i Sílvia Pérez Cruz.

En Dansa balla al Pont del Diable

El cicle En Dansa portarà aquest magnífic art al Pont del Diable. I ho farà demà mateix amb Tot el que ens passa entre nosaltres. Expansart és la companyia que obre el cicle aquest 16 de juliol a les 20h, una trobada íntima entre tres cossos: el d’una ballarina, una pianista i un guitarrista. Una peça de 15 minuts que sorgeix del silenci per descobrir nous fils invisibles que uneixen les persones.

I seguidament amb human 21! Danscape el dimecres 23 de juliol. La peça Human 21! reflexiona sobre la situació actual de desconcert emocional, els seus intèrprets parteixen d'un malson en la disputa emoció-raó davant la incertesa i finalitzen donant-se l’oportunitat de reinventar-se i tirar endavant des de la resistència creativa.
I el dimecres següent, dins el mateix cicle, tindrem Ways de Homeland Dance Company, també al Pont del Diable. Tres camins de tres persones es creuen, on conviuen i experimenten conjuntament, un dia les circumstàncies els allunyen. Emigrar, subsistir, començar de nou… tots carreguem una gran motxilla plena d'experiències, camins i canvis.

El 6 d’agost, el cicle En Dansa tanca amb Iron Skulls Co, que ens presenta l’espectacle Nunca bailaré solo, sempre a l’aqüeducte romà, on el ballarí, Diego Garrido, a través del cos i una posada en escena profundament evocadora, ens ofereix una visió única sobre com vivim i transformem les emocions. El seu llenguatge físic transcendeix el que és visible, creant un espai oníric que commou, inspira i connecta amb l'humà.

Joventut descobreix enigmes per la Part Alta

Seguint una de les iniciatives més exitoses de la conselleria de Joventut com son els enigmes nocturns; enguany no podien ser menys i se sumen a Tarraco25 amb la proposta Episodi 10×02. la supervivència de l’emperador on avui mateix i pels carrers de la Part Alta, els participants podran entendre com era viure en època romana i més si ocupaves un càrrec com el d’emperador. Enverinaments, apunyalaments, ofegaments…

El dimarts 29 de juliol es presenta la segona proposta: Episodi 10x04. Mort a l’Amfiteatre, on tot comença amb la troballa d’un cos sense vida a l’arena de l’Amfiteatre. Qui és? Què ha causat la seva mort? Cal seguir les pistes i descobrir qui ha sigut la persona assassina.

Turisme compta amb les famílies i el patrimoni

El Patronat Municipal de Turisme de Tarragona ha organitzat per aquest estiu diverses activitats divulgatives de la ciutat de Tarragona, del seu patrimoni i la seva història que van dirigides al públic familiar, que conjuguen amb Tarraco25.

Amb el cicle Viatges en el temps, descobriu Tarragona en família, es pretén que el visitant, així com el propi ciutadà, associï Tarragona amb una ciutat viva, dinàmica i que sap explicar la seva història, fent partícips tots els membres de la unitat familiar, potenciant l’oferta cultural de qualitat de la ciutat. Entre les activitats programades en aquest cicle es proposen les visites en família amb dinamitzacions orientades als més petits a través de vestimenta, material de taller i de recreació de l’època.

Segells de reconeixement d'administració oberta