Esteu aquí: Inici Salut Notícies Prevenció de les addiccions Tarragona seu del 2n Seminari Internacional Planet Youth

Tarragona seu del 2n Seminari Internacional Planet Youth

Tarragona seu del 2n Seminari Internacional Planet Youth

L’objectiu és reduir el consum de drogues entre la població juvenil i promoure entorns saludables
Tarragona seu del 2n Seminari Internacional Planet Youth La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, aquest matí durant la presentació del Seminari Planet Youth. Foto: Mauri.
10/04/2018

Tarragona acollirà especialistes internacionals en matèria de prevenció de les addiccions entre adolescents en el Seminari Planet Youth, que se celebrarà els pròxims dies 17 i 18, l'organització va a càrrec de la conselleria de Serveis a la Persona de l'Ajuntament de Tarragona i el Centre Islandès d'Investigació i Anàlisi Social (ICSRA). Planet Youth és una iniciativa islandesa de prevenció comunitària que té com a objectiu reduir els consums de drogues en la població juvenil i promoure entorns saludables. Tarragona és l'única ciutat de l'Estat espanyol que desenvolupa aquest model des de l'any 2015.

La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha explicat en roda de premsa que "el Seminari vol reivindicar l'èxit que el Planet Youth ha tingut a Islàndia i la implantació d'aquest model a Tarragona, mitjançant l'enquesta que es va realitzar als adolescents l'any 2015, l'estudi dels seus resultats i els aspectes pràctics que cal aplicar en el treball comunitari per disminuir el consum del tabac, drogues i alcohol".

El Seminari va dirigit a professionals interessats en la prevenció de drogues i la promoció de la salut dels infants i adolescents i es preveu l'assistència de 150 persones. A més, de regidors i conselleres de diferents comunitats autònomes.

També hi seran presents delegacions oficials de salut i desenvolupament social d'Argentina, Mèxic, Colòmbia i Brasil.

Entre els ponents, cal destacar dos dels creadors del Planet Youth, Inga Dóra i Jón Sigfússon, directors del Centre Islandès d'Investigació i Anàlisi Social, juntament amb Juan Carlos Melero -responsable de prevenció de la Fundació Edex-, Oriol Romaní, professor Emèrit de la URV i director del Medical Anthropology Research Center, i el director de la Càtedra d'Inclusió Social de la URV, Àngel Belzunegui, entre d'altres.

El panell d'experts es completa amb altres especialistes de talla mundial com Gregor Burkhart, responsable de prevenció de l'Observatori Europeu sobre Drogues (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Adiction); Mariano Montenegro, ex-director de SENDA (Servei Nacional per a la prevenció i rehabilitació de Drogues i Alcohol) a Xile, i Erik Leijonmarck, secretari general de ECAD (European Cities Against Drugs).

El 2nd Workshop internacional de PlanetYouth tindrà lloc a l'Aula Magna del Campus Catalunya, les inscripcions ja estan obertes i es poden formalitzar a través de la web entornosaludable.planetyouth.es.


L'enquesta Planet Youth a Tarragona

En el marc del Planet Youth s'han realitzat estudis comparatius dels hàbits i estils de vida entre joves de diversos països. Dins el projecte europeu Erasmus +, Tarragona va ser l'única ciutat espanyola que hi va participar i va presentar els resultats d'una enquesta efectuada durant el 2015 a més de 2.500 adolescents d'entre 15 i 16 anys. A més d'avaluar les tendències de consum de tabac, alcohol i diferents drogues, l'enquesta també preguntava temes com l'atenció dels pares, la influència dels amics, els professors o l'esport.

L'anàlisi de les enquestes s'ha efectuat gràcies a l'aliança entre el Departament d'Antropologia -des del Medical Anthropology Research Center- i la Càtedra d'Inclusió Social de la URV que ha permès creuar variables de forma exhaustiva per tenir una diagnosi per centres escolars i barris. A més, a l'estiu de 2017, la URV va obtenir una beca d'investigació del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut que li ha permès continuar amb l'estudi qualitatiu de les dades. Els resultats es presentaran en els mesos vinents.

La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha explicat que ara "el Servei de Prevenció de les Addiccions de l'Ajuntament està tirant endavant el PlanetYouth, amb una experiència pilot coordinada amb els diferents departaments municipals, per fer fòrums consultius als centres cívics dels barris sobre aquesta temàtica. A més, enguany, el desplegament comunitari de Planet Youth es fa al barri de Sant Salvador amb un treball comunitari".

Per desenvolupar el programa es compta amb la col·laboració dels centres escolars, les AMPAs i altres entitats com el Col·legi de Farmacèutics, el Col·legi de Metges, el de Psicòlegs, la Fundació Smart City, la Fundació Jocs Mediterranis 2018, Assesora'tgna o Komando Nits Q.

Segells de reconeixement d'administració oberta