Esteu aquí: Inici Salut Promoció de la salut Tarragona Cardioprotegida

Tarragona Cardioprotegida

Tarragona càrdioprotegida

 

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental i, d’entre aquestes destaca la mort sobtada cardíaca que majoritàriament succeeix fora de l'àmbit sanitari.

La evidencia científica ha establert que les possibilitats de sobreviure a una aturada cardíaca depenen d’un reconeixement precoç d’aquesta situació d’aturada, definida com a una situació en què hi ha una persona inconscient i que no respira amb normalitat, una activació i resposta precoç dels sistemes d’emergències, un inici precoç de les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar (RCP) i de desfibril•lació precoç.

Totes aquestes accions formen part de les tres primeres anelles de l’anomenada cadena de supervivència.

 

El Servei de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Tarragona, conscient de la importància que te la formació en matèria de SVB així com l’ús precoç dels desfibril•ladors, impulsa el projecte Tarragona Cardioprotegida.

 

 

 

Prevenció de l'infart i RCP

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat a Catalunya. L’acumulació de greix, colesterol, calci i altres substàncies dins les artèries del cor pot reduir o bloquejar completament el flux sanguini fins a arribar a causar un atac de cor (infart). Si el flux de la sang no es restaura ràpidament, es poden produir danys en qualsevol zona afectada del cor i causar problemes greus de salut i, fins i tot, la mort. La meitat de les morts per infart es produeixen durant les 3-4 primeres hores després dels símptomes. La recuperació després d’un infart depèn de la rapidesa amb què es rep assistència mèdica. Per mantenir una bona salut cardiovascular cal seguir una alimentació equilibrada i practicar exercici físic de forma regular.
 
 

Identifica'n els símptomes

​ ​
Els símptomes més freqüents d’un infart són:
 
 • Dolor al pit (opressió, pressió o tensió)
 • Dolor en altres parts del cos (braç esquerre, coll o mandíbula)
 • Dificultat per respirar
 • Nàusees
 • Ansietat
 • Sudoració
 • Palpitacions
 • Vòmits

 

En el cas de les dones, els símptomes més freqüents són la dificultat per  respirar, debilitat, sensació d’indigestió i fatiga.

 
Cal tenir en compte que:
 • Els símptomes d’un infart poden variar d’una persona a una altra.
 • Els símptomes normalment duren més de 20 minuts però també poden ser intermitents.
 • L’infart no sempre és sobtat; es pot manifestar de manera gradual durant alguns minuts.

 

Els segons compten. Actua ràpid. Truca al 112

 
Si creus que tu o algú proper podeu estar patint un infart, truca al Sistema d’Emergències Mèdiques (112) de manera immediata. No esperis, encara que tinguis dubtes del que us passa o que el dolor sigui prou fort. Cada segon compta, i el temps que triguis a rebre el tractament és decisiu per evitar riscos majors (d’incapacitat i/o mort). Des de qualsevol punt d’Europa pots contactar amb el Sistema d’Emergències Mèdiques. Els equips que t’atendran són els més ràpids en la valoració dels infarts i en la derivació posterior al centre hospitalari més adequat.

 

El Sistema d’Emergències Mèdiques (112) té dispositius repartits per tot el territori equipats amb electrocardiògrafs per controlar el funcionament del cor. D’aquesta manera poden identificar diferents tipus d’infarts i assegurar que cada pacient sigui derivat de la manera més ràpida al centre d’atenció més adequat segons la seva simptomatologia.

 

Pots trobar més informació a la pàgina canalsalut de la Generalitat de Catalunya.

Les meves mans, poden salvar vides?

Si creus que et trobes davant d'una persona que està patint un infart pots actuar, sense por i amb decisió, seguint els passos següents:

 

1.    TRUCA

 • Garanteix que apropar-se és segur
 • Comprova que la víctima no respon
 • Inclina el cap enrere, eleva el mentó i comprova si respira
 • Si no respira amb normalitat és necessari fer RCP
 • Truca al 112 i segueix les instruccions que donin
 • Si algú ha vingut a ajudar, demana-li que truqui al 112 per tu i que vagi a buscar un DEA

 

2.    COMPRIMEIX

 • Col·loca les mans al centre del pit
 • Comprimeix el pit al ritme de la cançó “Staying’ alive”
 • Si havies après com fer-ho, dóna dues respiracions de rescat cada trenta compressions, en cas contrari comprimeix el pit sense interrupcions
 • Comprimeix fort. No et preocupis, no pots fer cap mal

 

3.    DESCARREGA

 • Si arriba un DEA, posa’l en marxa immediatament i segueix les instruccions.

 

4.    SOMRIU

 • Un cop arribin els serveis d’emergències, continua fins que et diguin que t’aturis
 • Somriu! Les teves mans poden reiniciar un cor i salvar una vida
 • Fer alguna cosa SEMPRE és millor que no fer res.
 • Ben fet!

 

 

Més informació:

Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca

Una societat que salva vides. 16 d'octubre de 2017.

Amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca, que se celebra el dia 16 d’octubre, el Servei Municipal de Promoció de la Salut duu a terme diferents accions per tal de conscienciar sobre la necessitat d’actuar davant la mort sobtada.

El lema d’aquest any és “ Una societat que salva vides” i amb aquest títol s'ha preparat una exposició que es pot veure entre el 2 al 20 d’octubre, de 8 a 20 h, al vestíbul de l'Oficina Jove del Tarragonès (pl. Imperial Tàrraco), amb nou panells explicatius sobre què és una aturada cardíaca, com actuar, així com la cadena de la supervivència, fent èmfasi en la importància de la formació, que també s'ofereix aquests dies a la ciutadania amb cursos gratuïts de tres hores.

 

Formació

Suport vital bàsic. Cursos gratuïts de 3 h adreçats a tota la ciutadania
 
OBJECTIUS

Adquirir coneixements, estratègies i habilitat per ser capaços d’afrontar amb serenitat i eficàcia una situació d’urgència. Propiciar que l’alumne perdi la por i es familiaritzi amb el desfibril·lador.

TEMARI

 • Reconeixement d’una aturada cardiorespiratòria
 • Maniobres bàsiques de la RCP
 • Nocions ús del desfibril·lador
 • Posició lateral de seguretat

 

ACREDITACIÓ

Certificat d’aprofitament de la formació rebuda. Assistència al 100% del curs.

INSCRIPCIONS

El període d’inscripcions als cursos comença el dia 2 d’octubre i es tanca dos dies abans de començar el curs o fins a cobrir les places. Les sol·licituds es recolliran per ordre d’inscripció. Les inscripcions es realitzen de manera presencial a l’oficina del Servei Municipal de Promoció de la Salut, a la pl. Imperial Tàrraco, 1r pis o per e-mail: salutescolar@gmail.com

DATES

17, 19, 24 i 31 d’octubre. Horari de matí: d’11 a 14 h. Horari de tarda: de 17 a 20 h.

LLOC

Oficina Servei Municipal de la Salut, pl. Imperial Tàrraco, núm. 1.

ANUL·LACIÓ DEL CURS

Per a la realització dels cursos és indispensable que hi hagi com a mínim 5 persones inscrites. En cas contrari el curs quedarà anul·lat. El màxim són 8 persones per curs.

 

Conscienciació en l'àmbit educatiu

En aquest enllaç podeu consultar com treballen les escoles tarragonines què s'ha de fer davant d'una aturada cardiorespiratòria.

Altres activitats

Finalment, la Dra Boque i la Dra Casado participaran el dilluns 16 d’octubre, d'11.30 a 12 h, al matinal “Tarragona Saludable” de l'emissora Tarragona Ràdio per tal de sensibilitzar la ciutadania.

I el dia 26 d’octubre a les 19.30 h al local de l’Associació Veïns La Móra-Tamarit es farà una xerrada amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca.

Conscienciació en l'àmbit educatiu

Els 35 centres educatius (públics, concertats i Instituts) que desenvolupen el Programa de Suport Vital Bàsic a les escoles faran al llarg de les setmanes del 9 al 20 d'octubre de 2017 diferents accions dins del seu centre segons les seves possibilitats. Exemples d'algunes de les accions:

IES Collblanc: Activitat SVB al carrer

Alumnes de l’ESO del Institut mostraran a la gent del carrer com actuar davant una pèrdua de consciència i/o aturada cardíaca. Ho faran el dia 17 d’octubre de 8 a 11.15 h a la Rambla de Bonavista.

Col·legi Mare de Deu del Carme

Els alumnes de cicle superior realitzaran a tutoria i plàstica, durant el mes de setembre i inici d’octubre, diferents murals i cors amb frases per conscienciar com una “societat pot salvar vides”. Aquest cartells es penjaran el divendres 13 d'octubre al llarg de l’escala d’accés a les aules i estaran penjats, al menys fins al 20 d’octubre. Els alumnes de sisè, faran una representació pràctica als alumnes de cicles inicial, de com actuar en una persona inconscient que respira i els hi entregaran un petit cor amb el número d’emergències 112 (fet per ells).

IES Vidal i Barraquer

El dia 16 d'octubre, alumnes de l'IES Vidal i Barraquer realitzaran un taller de sensibilització ciutadana a la Rambla President Companys (davant de l’Institut) amb cartells informatius i dinamitzaran amb els ciutadans que passegin per la rambla, fent preguntes i aclaracions sobre el tema, algun supòsit sobre PLS, trucar al 112... Tindran materials específics per poder fer alguna simulació, si escau. També realitzaran un taller de sensibilització a la resta d’alumnes i professors del centre

XEP (Xarxa d’Ensenyament Públic de St Pere i St Pau): Dia 20 d’octubre. Acte públic al carrer.

Els alumnes de 6è de les escoles de la XEP de Sant Pere i Sant Pau conjuntament amb els alumnes d’ESO i amb la col·laboració de Creu Roja, Protecció Civil, SEM i Servei Municipal de Promoció de la Salut, aprofitant l'afluència de clients al mercat dels divendres a la pl.Cuba fan  demostracions de com actuar davant diferents situacions d’emergència. Els alumnes aprofiten per conèixer de més a prop les ambulàncies i els serveis d’emergències.

IES Martí Franquès

Els alumnes de batxillerat durant la setmana del 16 al 20 d’octubre faran diferents simulacres al pati per ensenyar els alumnes de cursos inferiors tot el que ells han après i com s’ha d’actuar en diferents escenaris.

Col·legi Saavedra

Tots els nens sortiran al pati a fer un 112 i un cor amb els nens asseguts a terra, i en faran difusió al blog del centre.

Col·legi Mare Nostrum

Els alumnes de 4t d'ESO faran una escenificació d'una reanimació aplicant els passos del SVB davant de tots els alumnes de l'escola.

Escola La Floresta

Els alumnes de 5è explicaran l'auca als alumnes de 1r mitjançant una petita obra de teatre.

Escola Pràctiques

Durant la setmana anterior, a la classe d'EF, se'ls explicarà als alumnes què representa el Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardíaca. Es preparà en grups de tres alumnes una representació on un d'ells perdrà la consciència i dos aniran a ajudar-lo (l’actuació es farà segons nivell educatiu). El dia 16 a les 11.30 h, tots els alumnes de primària sortiran al pati i faran la representació tots alhora davant els alumnes de parvulari. En acabar es dibuixarà al terra molt gran el número d'Emergències 112. Tots els alumnes del centre, EI i EP es posaran al damunt dels números i es farà una fotografia conjunta que es penjarà en el bloc de l’escola.

Escola Pau Delclòs

La setmana prèvia, els alumnes treballaran un mural, que penjaran el dia 16 al vestíbul del centre, per recordar tant als alumnes com a les famílies, la importància d’actuar davant una aturada cardíaca sobtada.

Comparteix

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat