Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2011 El proper dissabte surt al carrer el Komando NitsQ

El proper dissabte surt al carrer el Komando NitsQ

El proper dissabte surt al carrer el Komando NitsQ

Es tracta d’una nova iniciativa de la Plataforma NitsQ que sortirà el segon dissabte de cada mes i vetllarà per una millor gestió dels plaers en l’oci nocturn
13/04/2011

Aquest dimecres s'ha presentat el Komando Nits Q, un projecte innovador i pioner a Europa. El projecte es presenta amb el suport d’un autobús municipal, per fer èmfasi en l’ús del transport públic a la nit, evitant així el riscos associats a la conducció sota els efectes del alcohol. L’objectiu de Komando Nits Q és ajudar a una millor gestió dels plaers en l’oci nocturn. Els que surten de festa no busquen arriscar la seva vida ni tenir accidents, busquen passar-ho bé, obtenir plaer i gaudir de la festa i del compartir amb els seus amics.

El tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Carles Castillo, ha destacat que es tracta d’un projecte que “uneix les dues línies de treball del consistori respecte a l’oci nocturn, per una banda treballem per fer possible la convivència entre sortir de marxa i el respecte al descans dels veïns i, per l’altra, l’aposta per a l’educació i la prevenció abans que la sanció.” La tinenta d’alcalde de Salut Pública, Carme Crespo ha explicat que “Komando NitsQ és un projecte pioner a Europa, que ha anat creixent en els darrers anys. La Plataforma va començar amb 10 locals de la ciutat i ja són més de 20 els que en formen part”.

El proper dissabte 16 d’abril s’activa Komando Nits Q a les 12 de la nit, començarà pels locals de la Part Alta, seguirà per la zona centre i els locals del Port Esportiu i acabarà al Totem. Komando sortirà el segon dissabte de cada mes. Aquests dissabtes, tots els professionals dels locals que formen part de la Plataforma Nits Q, aniran vestits amb la samarreta Nits Q, per tal donar suport a la campanya.

Komando Nits Q estarà tant dins com fora dels locals, per estar a prop dels joves just in case, és a dir, només si fa falta. No es vol obligar a ningú a escoltar, però convidaran: APROPA’T, la info que portem NO perjudica la teva salut. Els membres d’aquest comando distribuiran, entre els que vulguin ser informats, el kit dels plaers:

 • Info transport: informació sobre el bus nocturn, horaris i un ticket gratuït, cedit per la Empresa Municipal de Transports.
 • Info substàncies: informació sobre drogues i alcohol. Dins el kit hi va una regleta que et permet calcular aproximadament quin es el teu nivell d’alcoholèmia depenent de les copes que t’has pres i t’informa de si estàs en condicions de conduir o no.
 • Info sex: en tots els kit hi va un preservatiu, cedit gratuïtament per l’Associació Assessora’Tgna. Es important recordar que un gran nombre d’embarassos no desitjats es donen havent tingut sexe sota l’efecte de substàncies tòxiques.
 • Info decibels: a la porta dels locals, de manera simpàtica, teatral i lúdica convidaran als que fumen i xerren a que ho facin dins dels decibels permesos per no molestar el descans dels veïns.

Els principals membres de Komando, aniran acompanyats de cinc o sis voluntaris que treballaran pels locals membres de la Plataforma Nits Q i pels carrers.

Al final de la nit, preguntaran als hospitals si tenen emergències produïdes per abús de substàncies i/o alcohol i s’aproparan també als amics i/o familiars en les sales d’espera. Es tracta  de calmar l’angoixa en aquestes situacions, oferir l’assessorament apropiat. D’aquesta manera es connecta el món de la nit amb els serveis municipals i/o entitats que funcionen durant el dia.

Els membres de Komando han estat formats, en cada una de les informacions que ofereixen, pels experts amb el tema:

 • Membres del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, pel tema drogues i alcohol
 • Membres de l’associació Assexora’Tgn pel tema sexe i counselling.
 • Membres de la Guàrdia Urbana pel tema d’actuacions en situacions conflictives
 • Membres dels serveis d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla i de l’Hospital Joan XXIII, pel tema de les urgències per abús de substàncies i en primers auxilis.

Es pretén crear consciència entre tots que:

 • L’oci de Tarragona és de qualitat.
 • La ciutat forma part de les quatre ciutat europees més avançades en projectes d’oci nocturn.
 • Ara amb Komando, s’inicia un projecte a la avantguarda d’Europa.

Komando es presentarà els dies 19 i 20 de maig a Bolonia, dins el grup europeu Party Plus, format per les ciutats que tenen Q de qualitat.

Una nova iniciativa de la Plataforma NitsQ

El passat més de febrer, Komando Nits Q, es va presentar a Viena dins la  conferència New Challenges New Solutions, com a punt final del projecte europeu Democracy, Cities and Drugs II(2008-2011).

L’Ajuntament de Tarragona és membre d’aquest grup, Democracy, Cities and Drugs, des de 2006 i ha participat activament en els diferents intercanvis realitzats en diverses ciutats europees des dels Departaments de Salut i Seguretat.

Amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i emmirallant-se en tres ciutats d’Europa: Paris, Zuric i Brussel·les, Tarragona va aconseguir ser la 4ª ciutat europea en tenir un distintiu de Qualitat pels locals d’oci nocturn: el Q de festa. La inauguració va tenir lloc al maig de l’any passat a la Rambla Nova. Això reflexa el compromís dels propietaris dels locals per oferir dins els seus establiments un servei de qualitat als seus clients.

La majoria dels propietaris de locals ja son membres de la Plataforma Nits Q, coordinada des de l’equip de prevenció del departament de salut.

La Plataforma aplega els agents i entitats involucrades en l’oci nocturn de la ciutat, amb l’objectiu d’aconseguir entorns més segurs, saludables i de qualitat per a tothom. També s’ha preocupat per una convivència harmònica entre els que surten de festa i el descans del veïnat, que ara, amb la nova llei del tabac i la concentració de persones fumant a la porta dels locals, torna a estar en plena vigència.

La primera campanya per la convivència, denominada Festa i Descans Qnviuen, va aplegar diferents grups de teatre juvenils.  BoikoTeatre, que va realitzar les primeres actuacions nocturnes al carrer, s’ha establert com un grup estable de joves preocupats per la salut i la seguretat dels seus iguals. D’aquí neix el projecte Komando Nits Q que es presenta avui.

Per a més informació:

Segells de reconeixement d’administració oberta