Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2013 El Komando Nits Q resulta una influència positiva en els hàbits dels qui surten de festa

El Komando Nits Q resulta una influència positiva en els hàbits dels qui surten de festa

El Komando Nits Q resulta una influència positiva en els hàbits dels qui surten de festa

L’enquesta d’avaluació, després de 2 anys en funcionament, destaca que un 61% reconeix haver millorat els seus hàbits de salut i reducció de riscos.
El Komando Nits Q resulta una influència positiva en els hàbits dels qui surten de festa Foto: Mauri Fernández
24/10/2013

 

S’han complert 2 anys de la creació del Komando Nits Q, un grup d’agents juvenils de salut que durant les nits d’oci reparteixen el Kits dels plaers, amb informació sobre substàncies, alcohol, conducció, sexe segur i transport públic. Per avaluar el seu impacte en l’oci nocturn de la ciutat, en els darrers mesos s’ha realitzat una enquesta de satisfacció entre les persones que surten de festa a Tarragona. Entre les dades recollides, la més significativa és que 6 de cada 10 persones reconeixien que la informació rebuda havia millorat els seus hàbits de salut i reducció de riscos. El tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana, Carles Castillo ha felicitat als voluntaris per la bona feina feta, “és un projecte innovador impulsat per joves i dirigit als joves, que són els que surten majoritàriament, que està tenint uns molt bons resultats. Des de la posada en marxa de la iniciativa Nits Q s’han reduït un 60% les queixes registrades a la Guàrdia Urbana per les molèsties de soroll associades a l’oci nocturn”. Per la seva banda el tinent d’alcalde de Salut Pública, Javier Villamayor ha destacat la importància de treballar en la prevenció i la promoció d’hàbits de vida saludables per millorar la qualitat de vida i, a més fer-ho amb iniciatives properes a la ciutadania.

 

Principals resultats de l’avaluació realitzada

  • Coneixement de Komando NitsQ: un 30% de la població que surt de festa a Tarragona ha entrat en contacte amb el grup Komando NitsQ. Un 17% ha estat implicat/da directament en una intervenció i un 13% ha vist com intervenen sense entrar en contacte directament. Els joves coneixen més Komando: pel que fa a les persones de 16 a 29 anys la dada és més rellevant: el 26,2% manifesta haver estat implicat/da en una intervenció.
  • Satisfacció amb el servei: el 98,1% de les persones enquestades es manifesta bastant o molt satisfeta amb el servei de Komando NitsQ, i el 53% manifesta haver traspassat alguna de les informacions rebudes a altres persones.
  • Influència en els hàbits: El 61% de les persones enquestades afirma que la informació rebuda per part de Komando NitsQ influencia positivament en els seus hàbits de salut i reducció de riscos. Dels sis hàbits consultats, el control del soroll és aquell en el qual detectem més influència percebuda, sobretot pel que fa la població major de 45 anys.

 

Les dades obtingudes ens mostren que Komando NitsQ és un projecte que ha assolit amb èxit els seus objectius:

  1. Fer-se present en la nit tarragonina, (sobretot pel que fa a la població més jove).
  2. Implementar un mètode d’intervenció que és rebut de manera satisfactòria per part de la gent que surt de festa.
  3. Influenciar positivament en el canvi de comportaments pel que fa un seguit d’hàbits relacionats amb la salut i el benestar.

 

Properes intervencions

Des d’aquesta setmana, s’ha posat en marxa un concurs entre els que surten de festa. Inspirats en els programes de Tv, Callejeros i Lo Sabe, No lo sabe han impulsat Komanderos. Es tracta que els membres del Komando NitsQ gravin a persones que estan de festa explicant que és el kit dels plaers, el vídeo es penjarà al facebook del grup, els més votats tindran premis atorgats pels locals membres de la Plataforma com ara entrades gratuïtes a concerts i altres esdeveniments.

Els membres del Komando NitsQ s’implicaran en els Jocs Mediterranis 2017 i el seu projecte de voluntariat. S’està treballant un projecte per crear sinergies amb l’equip de voluntariat dels Jocs perquè Tarragona sigui una ciutat saludable tant de dia com de nit.

 

Iniciativa pionera de la Plataforma NitsQ

El Komando NitsQ és una de les iniciatives sorgides de la Plataforma NitsQ, un procés participatiu amb tots els actors implicats en l’oci nocturn amb l’objectiu de conciliar la vida nocturna i el descans dels veïns. Des de la seva creació fa 5 anys, les conselleries de Seguretat Ciutadana, Salut i Turisme han dinamitzat aquest procés que agrupa els propietaris de locals d’oci, els cossos de seguretat, entitats veïnals i culturals, la URV, Serveis Urgències i altres grups i entitats de la ciutat.

La ciutat forma part de la Xarxa Europea NEWIP i Party+. En aquest temps s’ha convertit en un model a seguir pel treball realitzat amb una metodologia innovadora que ha inspirat altres ciutats, com París que també ha posat en marxa els Pierrots de la Nuit.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta