Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2014 Tarragona posa en marxa un programa pilot de prevenció de l'aïllament social

Tarragona posa en marxa un programa pilot de prevenció de l'aïllament social

Tarragona posa en marxa un programa pilot de prevenció de l'aïllament social

La prescripció social és un mecanisme pel qual els professionals de l’atenció primària adrecen els pacients perquè utilitzin recursos del seu entorn
Tarragona posa en marxa un programa pilot de prevenció de l'aïllament social Foto: Mauri Fernandez
17/11/2014

 

El programa "Prescripció Social" és una iniciativa de la Subdirecció General de drogodependències, prevenció i promoció de salut mental. L’Ajuntament de Tarragona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, els centres d’atenció primària i les entitats de la ciutat han sumat esforços per posar en marxa aquest projecte de salut per reduir els riscos d’aïllament social.

Al programa de prescripció social es deriva els pacients a activitats del seu municipi, mitjançant un pla de participació en l’activitat pactat des de l’atenció primària, amb trucades motivacionals de seguiment per part dels treballadors socials o altres professionals de l’atenció primària. L’objectiu és disminuir el risc d’aïllament social dels pacients, millorar la salut mental positiva de les persones i la qualitat de vida mitjançant la seva participació en activitats del seu entorn

Tarragona és la primera capital catalana en impulsar aquest programa de promoció de la salut emocional i el benestar des de l’atenció primària mitjançant el consell i la prescripció social. Aquesta iniciativa es durà a terme als CAP i es derivarà als participants a les diverses associacions i entitats del municipi.

L’Organització Mundial de la Salut defineix la salut com un estat complet de benestar físic, mental i social i assenyala l’aïllament social com un factor de risc important per al desenvolupament o empitjorament dels problemes de salut. Els programes de prescripció social es basen en l’evidència que la participació regular en activitats comunitàries ajuda els pacients a desenvolupar recursos socials i psicològics, promociona un reforç positiu i ajuda a mantenir un estil de vida actiu i saludable i resilent contra els trastorns com la depressió.

Els plans pilots de prescripció social s’inclouen en el marc del desplegament del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP). Aquest conjunt d’actuacions, impulsat pel Govern per assolir els objectius del marc europeu Salut 2020, establert per l’OMS, implica el conjunt de l'executiu, amb el món assistencial, associatiu i la societat civil per augmentar l'esperança de vida en bona salut a Catalunya. Un dels reptes prioritaris del PINSAP és parar atenció a la salut mental.

A Tarragona el programa s’inicia amb la participació de les 4 àrees bàsiques de Salut, i compta de moment amb 11 entitats de la ciutat que ja ofereixen 29 activitats. Aquest primer catàleg d’activitats és fruit de la crida que es va fer a totes les entitats de la ciutat per adherir-se al projecte. El programa continua obert i l’objectiu és es vagi ampliant i enriquint amb les aportacions del teixit associatiu de la ciutat.

Centres d’atenció Primària: Bonavista, Muralles, La Granja, Tàrraco

Entitats:

 • Creu Roja Tarragona
 • Jocs del Mediterrani Tarragona 2017
 • Xiquets del Serrallo
 • Xiquets de Tarragona
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Gent Gran Activa
 • Casal Cívic Campclar
 • Ateneu Cultural de Dones de Campclar
 • Racing Club de Futbol Bonavista
 • Associació Veïns Entrepins
 • Associació Balls a la Plaça
Segells de reconeixement d’administració oberta