Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2017 Tarragona se suma aquest divendres a la Marató de Donants de Sang 2.0

Tarragona se suma aquest divendres a la Marató de Donants de Sang 2.0

Tarragona se suma aquest divendres a la Marató de Donants de Sang 2.0

L'Ajuntament es convertirà en un punt de donació, a la sala d'actes, de 10.30 a 13.30 h, per la campanya de donació més gran de l'any.
11/01/2017

Un estudi del Centre d’Estudis d’Opinió ha posat de manifest que un 40% dels catalans no sap quin grup sanguini té. El Banc de Sang vol que tothom conegui el seu grup, per això dedica la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya als grups sanguinis i a tot el que cal saber-ne.

La Marató se celebra aquest any del 13 al 20 de gener als grans hospitals del país i el 13 de gener també a les seus dels ajuntaments i al Palau de la Generalitat, que per primera vegada obren les portes per acollir els donants de sang. Concretament a Tarragona, el divendres 13 de gener es podrà donar sang dins la sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona (plaça de la Font, 1) de 10.30 a 13.30 h i hi haurà una unitat mòbil a la Rambla Nova, davant l'escola Teresianes de 17 a 21 h.

En total, s’esperen aconseguir 8.000 donacions de sang que permetin remuntar les reserves de sang després de les Festes de Nadal, un període en què han baixat les donacions de sang al voltant d’un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania, el fred i les malalties que s’hi associen i diversos festius intersetmanals.

El lema de la campanya és “La teva sang diu coses. Comparteix-les” i vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.

Els grups sanguinis

Al voltant dels glòbuls vermells hi ha unes molècules, els antígens, que determinen el grup sanguini d’una persona. Hi ha dos grans sistemes sanguinis l’ABO i l’Rh. En el cas de l’ABO, hi quatre grups A, B, AB i O; i en el cas de l’Rh dos: positiu o negatiu.

Els antígens són els responsables que un donant i un receptor siguin compatibles en una transfusió de sang. Però més enllà dels grups ABO i Rh hi ha fins a 300 antígens classificats en 33 grups diferents. Molts d’ells, però no tenen importància en la transfusió de sang. Més informació sobre el grups sanguinis rars a bancsang.net/blog/donants-minoritaris-sang-rara.

Què diu de tu la teva sang?

Hi ha molta literatura sobre els grups sanguinis i com determinen coses com la necessitat d’una dieta adaptada a cada grup o com influeixen en la personalitat.

El cert és que no hi ha evidències científiques per a totes aquestes creences. Tot i això, hi ha cultures, com la japonesa, on preguntar el grup sanguini a algú és com demanar-li el seu signe de l’horòscop i doten de significat cada grup. Els A es consideren seriosos, tranquils i equilibrats; els B, alegres i entusiastes; els AB imprevisibles i distants, i els O, extravertits, expressius i líders naturals.

Més enllà d’aquestes creences, conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió.

Saber el grup sanguini també serveix per conèixer a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre.

Tots les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

Altres punts de donació

Durant els dies que se celebra la Marató, els ciutadans podran donar sang a la resta de grans hospitals que compten amb un espai de donació: Germans Trias i Pujol de Badalona, al Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona, al Josep Trueta de Girona, a l’Hospital de Bellvitge, a l’Arnau de Vilanova de Lleida, a la Fundació Althaia de Manresa, a l’Hospital Sant Joan de Reus, al Joan XXIII de Tarragona, a la Mútua de Terrassa i a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

A més, aquella setmana també es faran prop de 100 col·lectes de donació per tot el territori, un 10% més que en l’anterior edició de la Marató. Els horaris i adreces es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.

La Federació Catalana de Donants de Sang i Creu Roja, entre altres institucions, s’han implicat en la Marató i aportaran voluntaris que ajudaran a difondre aquesta iniciativa pionera.

 

Segells de reconeixement d’administració oberta