Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2019 3.000 alumnes participen en una «aventura» radiofònica de 15 anys

3.000 alumnes participen en una «aventura» radiofònica de 15 anys

3.000 alumnes participen en una «aventura» radiofònica de 15 anys

07/03/2019

Un total de tres mil alumnes i 365 tutors han participat des del seu inici, el 2005, als gairebé dos-cents setanta programes de l'espai divulgatiu setmanal «L'aventura de conversar», extensió radiofònica de la iniciativa educativa L'aventura de la vida, que es desenvolupa a les escoles de primària (nens d'entre sis a dotze anys) des de l'any 2000 en matèria de promoció de la salut i prevenció de conductes de risc entre els més petits.

Gràcies a la col·laboració de Tarragona Ràdio durant quinze temporades, el dia 1 de febrer arrencava oficialment «L'aventura de conversar» 2019. L'any passat es van fer dinou programes en directe amb 237 alumnes, vint-i-sis tutors i una dotzena d'avis. En les darreres edicions també s’ha donat cabuda als alumnes dels centres educatius de secundària que treballen preventivament el tema dels usos de drogues, a partir del programa Alcohol, porros i pantalles al seu lloc, elaborat pel Servei de Prevenció de les Addiccions.

Un dels objectius principals d’aquest projecte —impulsat per l’Àrea de Serveis a la Ciutadania i  la Conselleria d’Ensenyament, amb el suport de la Fundació Catalana de l’Esplai— va ser aconseguir la implicació de les famílies i de la comunitat en general en la transmissió d’estils de vida saludables, així com fomentar la capacitat crítica per educar ciutadans més  participatius.

En aquest sentit, comparteix reptes i objectius amb el Consell Municipal dels Infants, i és per això que en cada edició es conviden els nens del Consell a participar-hi. La ràdio es converteix, així, en un altaveu de les reflexions dels infants i adolescents envers diversos aspectes, com per exemple els valors cívics, les preocupacions envers el futur, la importància de l’esforç per aconseguir el que volem, les noves famílies, l’alimentació i els seus trastorns, la presa de decisions, l’autoestima, les socioaddiccions, les relacions de parella i les noves tecnologies, entre d’altres.

 

Onze centres escolars i 1.700 alumnes al curs 2018-2019

El programa matriu L’aventura de la vida, que aquest curs es desenvolupa en onze centres escolars (prop de mil set-cents alumnes), es presenta amb materials didàctics atractius (àlbums de cromos i contes en format àudio i paper), que es treballen a l’aula al llarg del curs, amb una metodologia participativa en què s’afavoreix la reflexió dels infants.

Sense la complicitat del professorat no seria possible una intervenció de continuïtat al llarg del curs escolar. El Servei de Prevenció de les Addiccions, que coordina el programa, ofereix als professors un espai de formació cada inici de curs, en el qual es treballen aspectes relacionats amb la promoció dels hàbits saludables, les habilitats per relacionar-se amb els altres i amb l’entorn, la utilització dels materials i la metodologia de treball a l’aula.

El Servei també desenvolupa tallers per a les famílies i resta com a suport del professorat per qualsevol dubte que puguin tenir, així com per gestionar les activitats complementàries i portar a terme tallers específics sobre l’alcohol i/o begudes energètiques per als alumnes de 6è.  També es gestionen diverses propostes que dinamitzen el programa sota l’epígraf «L’aventura al barri», amb la inclusió d’agents comunitaris que generen el concepte de teixit social.

Segells de reconeixement d’administració oberta