Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2019 El Recinte Firal de Tarragona acull la XV Marató de Donants de Sang

El Recinte Firal de Tarragona acull la XV Marató de Donants de Sang

El Recinte Firal de Tarragona acull la XV Marató de Donants de Sang

Se celebrarà aquest dissabte, 14 de setembre, de 9 a 21 hores, al Recinte Firal
El Recinte Firal de Tarragona acull la  XV Marató de Donants de Sang Presentació XV Marató de Donants de Sang. Foto: Mauri
13/09/2019

La Marató de Tarragona és un èxit de participació any rere any. Més de 1.000 persones donen sang en una jornada festiva i solidària. Cap altra ciutat catalana acumula tantes donacions en un sol dia i durant tants anys consecutivament.

Aquest any la cita és el proper dissabte 14 de setembre, coincidint amb la celebració de les Festes de Santa Tecla, la Festa Major de la ciutat. Com a novetat important cal destacar que  la XV Marató canvia d’emplaçament i es farà al Recinte Firal (carrer d’Orosi, davant de l'Estació de Tren) de 9 a 21 hores.

Bus especial per arribar a la Marató

L’EMT facilitarà als donants que arribin al Recinte Firal amb un bus que recorrerà la ciutat. El mateix dia 14, el bus farà un recorregut amb 6 parades per apropar els donants a la Marató. 

Els Nanos Nous de Tarragona, representats per la “Toneta del Pagès” de la parella dels Nanos Pescadors i el “Mingo” de la parella dels Nanos del Nàstic, són les figures protagonistes en el cartell de la Marató per a convidar a tots els ciutadans.

L’objectiu de la campanya és incrementar les reserves de sang després de les vacances d’estiu, quan les donacions baixen al voltant d’un 30%. Avui hi ha reserves per als propers 8 dies, quan el nivell òptim són 10.

Donació de sang i de plasma

Durant tota la jornada de la Marató es podrà fer donació de sang i de plasma. Tots els donants que vulguin donar sang poden reservar hora des del web www.donarsang.gencat.cat/reserva de manera opcional.

En el cas del plasma és obligatòria la reserva prèvia des del web donarsang.gencat.cat/plasma, trucant al 93 557 36 30 o enviant un correu electrònic a plasma@bst.cat

L’etiqueta #MSangTgn servirà per difondre l’esdeveniment a les xarxes socials de manera que els qui no puguin donar, també col·laborin fent difusió de la Marató.

12 hores d’activitats

Durant tot el dia, l’espai al Recinte Firal acollirà activitats per als donants i els seus acompanyants. Allà s’hi celebrarà l’acte central d’agraïment als col·laboradors de la Marató que serà presentat per Montserrat Adan, periodista tarragonina.

Entre les activitats destacades hi ha els pintors i caricaturistes que faran caricatures als donants durant bona part del matí, visita dels personatges d’Star Wars, espectacle dels Crazy Boots, actuació amb un pilar de la Colla de Castellers dels Xiquets de Tarragona i una exhibició de puntaires, entre d’altres.

També hi haurà el Nano de la sang, el capgròs donant de sang que ens acompanya a cada Marató, juntament amb diverses entitats que donaran suport a la jornada. Els donants podran guardar un record de la Marató fent-se una fotografia instantània amb els seus acompanyants.

Per facilitar la participació a la jornada, i gràcies a la col·laboració de Creu Roja Joventut i el Club dels Tarragonins, s’instal·larà una zona de joc infantil i inflables (de la colla castellera els Xiquets de Tarragona) on nens i nenes podran jugar mentre els seus pares donen sang. Viure la Marató des de petits és una manera de conscienciar de la necessitat de donar sang entre la ciutadania.

Implicació ciutadana

La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona i l’Associació de Donants de Sang del Tarragonès.

La Marató es converteix cada any en una gran diada festiva amb la participació  d’entitats, institucions, empreses i particulars que s’hi impliquen i  organitzen activitats lúdiques, obsequis i moltes sorpreses durant tota la jornada.

Donar sang, un hàbit cívic

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

  • Tenir més de 18 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Segells de reconeixement d’administració oberta