Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2020 Cursos de formació gratuïts i una exposició per informar sobre l’actuació davant d’una aturada cardíaca

Cursos de formació gratuïts i una exposició per informar sobre l’actuació davant d’una aturada cardíaca

Cursos de formació gratuïts i una exposició per informar sobre l’actuació davant d’una aturada cardíaca

En temps de covid-19 la resposta ha de ser la mateixa, però s’han de prendre mesures
01/10/2020

Com cada any, amb motiu del 16 d’octubre, Dia Mundial de l'RCP (reanimació cardiopulmonar), el Servei de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Tarragona ha posat en marxa una campanya de sensibilització i difusió de com actuar davant una aturada cardíaca. La campanya inclou una exposició ubicada al mercat municipal de Tarragona, així com cursos gratuïts de formació a la ciutadania.

Donada la situació d’excepcionalitat de la pandèmia covid-19, s’han de prendre una sèrie de mesures per evitar la propagació del virus. És per això que el Consell Català de Ressuscitació (CCR) ha dut a terme diverses modificacions sobre com s'ha de procedir en cas de ser testimoni d’una aturada cardíaca durant aquest període. En tot cas, però, sempre hi hem d’actuar. Més informació a tarragona.cat/cardioprotegida.

Pel que fa en concret a Catalunya, cada dia pateixen una aturada cardíaca entre vuit i deu persones, la majoria fora de l’àmbit sanitari. L’evidència científica ha establert que les possibilitats de sobreviure-hi depenen d’un reconeixement precoç. Es tracta d'una situació en què hi ha una persona inconscient i que no respira amb normalitat, i que requereix una activació i resposta precoç dels sistemes d’emergències i un inici precoç de les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar (RCP) i de desfibril·lació.

Per fer possible la supervivència, els testimonis presencials són una peça clau: sobreviure a una aturada cardíaca està en relació amb les intervencions que s’inclouen dins de les tres primeres anelles de la cadena de supervivència, i aquestes les pot fer qualsevol persona.

Segells de reconeixement d’administració oberta