Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2023 Tarragona acollirà una nova edició de la Marató de Donants de Sang del 13 al 20 de gener

Tarragona acollirà una nova edició de la Marató de Donants de Sang del 13 al 20 de gener

Tarragona acollirà una nova edició de la Marató de Donants de Sang del 13 al 20 de gener

El Banc de Sang i Teixits fa una crida a participar en la nova campanya de donació de sang i plasma, que a la ciutat es farà a l’hospital Joan XXIII
Tarragona acollirà una nova edició de la Marató de Donants de Sang del 13 al 20 de gener Trobada de l’alcalde Pau Ricomà amb la delegació del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.
10/01/2023

Aquest divendres 13 de gener es posa en marxa una nova edició la Marató de Donants de Sang de Catalunya, amb la qual el Banc de Sang i Teixits (BST) es proposa com a objectiu aconseguir remuntar les donacions i restablir les reserves de sang, que s’han vist afectades per les festivitats de Nadal, i aquest any, especialment, per l’augment de casos de grip.

Per trencar aquesta tendència a la baixa i animar més persones a donar sang, durant la setmana del 13 al 20 de gener tots els punts de donació recuperen el to festiu. Al llarg d’aquests dies, s’espera que més de 10.000 persones vagin a donar als principals hospitals catalans i a les més de 60 campanyes mòbils repartides per tot el territori. Tarragona no n’és una excepció i, com en altres ocasions, acollirà també la Marató de Sang del 13 al 20 de gener. El punt de donació durant aquests dies de campanya serà l’hospital Joan XXIII, on es podrà donar sang i plasma.

Durant la presentació d’aquesta nova edició de la Marató de Donants de Sang, que ha tingut lloc en format híbrid –físicament des de Barcelona i de forma telemàtica des de Girona, Lleida i Tarragona—, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha destacat el valor d’un “gest senzill però molt necessari” i ha animat “en especial les persones que no han donat mai, a fer el pas de donar sang”.

La presentació ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president del Banc de Sang i Teixits, Andreu Mas-Colell, a més del testimoni de Marta Gilart, una jove de 24 anys que va necessitar sang per un càncer de mama.

Durant la roda de premsa, l’alcalde Pau Ricomà ha rebut una representació de la delegació a Tarragona del BST, encapçalada pel delegat territorial al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Albert Soley.

Donar sang sona bé

Hi ha moltes coses a la vida que sonen bé, però poques que salven vides, i donar sang n’és una d’elles. És per això, que sota el lema “donar sang sona bé”, el BST vol animar més persones a fer aquest acte bonic, solidari, generós i altruista.

A través d’àudios de persones conegudes, com ara Judit Mascó, Tomàs Molina o Jordi Sánchez, entre altres, de persones que han necessitat sang, de persones implicades en la donació i dels quatre alcaldes participants a la roda de premsa, el BST vol omplir les converses de whatsapp amb notes de veu animant a donar sang. I és que 9 de cada 10 catalans utilitzen el whatsapp com a eina principal de comunicació i només el 2% d’aquests són donants.

Més donacions el 2022, però no suficients

N. donacions

Lleida

Tarragona

Girona

Barcelona

Total

2021

16.743

30.964

28.577

176.548

252.832

2022

17.045

32.002

30.550

173.897

253.494

 

 

 

 

Gràcies a aquestes donacions s’han pogut assegurar tots els tractaments dels malalts, i en cap moment ha faltat sang als hospitals catalans.

3 de cada 10 transfusions de sang que requereixen els pacients són per a tractaments de càncer. De fet, aquest tipus de malalties són les que més sang consumeixen, per davant de les malalties de l’aparell digestiu, com hemorràgies intestinals, i la salut cardiovascular, com els infarts.

Històries que valen una vida

Aquest és el cas de la Marta Gilart, una jove de 24 anys que va necessitar sang per un càncer de mama. Malgrat que tenia unes probabilitats molt baixes de patir un càncer amb la seva edat, va ser l’excepció. I és que les menors de 30 anys representen el 0.65% dels pacients amb càncer de mama a l’Estat.

Ella va passar de ser donant, estrenant-se a la donació coincidint amb la majoria d’edat, a convertir-se en receptora de sang. Aquí pots descobrir més sobre la seva història.

O el testimoni de l’Anna Boltes, que ha vist com el càncer ha colpejat la seva família en dues ocasions; primer el seu pare, amb un càncer de bufeta, i després la seva germana, amb un càncer de mama. Les dificultats li han fet replantejar la seva manera d’entendre la vida, i tot i que ella ja era donant abans, ara organitza amb la família un dia per anar a donar sang tots junts i recordar els que ja no hi són. Més sobre el testimoni de l’Anna.

Suport d’entitats

La Marató de Donants de Sang de Catalunya és possible gràcies a la implicació dels principals ajuntaments de Catalunya, de la Federació Catalana de Donants de Sang i la Creu Roja, entre d’altres entitats.

Segells de reconeixement d'administració oberta