Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2023 Tarragona se suma al Dia Mundal de la Sida conscienciant sobre la importància de la prevenció

Tarragona se suma al Dia Mundal de la Sida conscienciant sobre la importància de la prevenció

Tarragona se suma al Dia Mundal de la Sida conscienciant sobre la importància de la prevenció

L'any 2022 s'han notificat 36 nous diagnòstics de VIH al Camp de Tarragona
30/11/2023

Aquest divendres 1 de desembre és el Dia Mundial de la Sida. Aquest dijous s'han presentat des de Tarragona les dades relatives a aquesta malaltia corresponents a l'any 2022 al Camp de Tarragona i les iniciatives que es duran a terme a la ciutat per commemorar la data. En el transcurs de la presentació, el conseller de Salut Pública de l'Ajuntament de Tarragona, Berni Álvarez, ha destacat "la importància del treball transversal i comunitari per abordar el VIH, ja que es requereix una mirada integral per la prevenció i el tractament de les infeccions de transmissió sexual". En aquest sentit, Álvarez ha subratllat que aquest treball conjunt i continuat "ens ajuda a avançar en dos aspectes clau: facilitar la detecció del VIH i afavorir així un diagnòstic precoç; i reduir l'estigma i la discriminació relacionada amb la infecció que diàriament pateixen les persones que viuen amb el VIH".   

36 nous diagnòstics de VIH i 5 casos de sida al Camp de Tarragona durant el 2022

La cap del Servei de Promoció de la Salut al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Mònica Serrano, ha explicat la situació epidemiològica del VIH/Sida a la Regiò Sanitària del Camp de Tarragona. Durant l'any passat, es van notificar 36 nous diagnòstics de VIH i 5 casos de sida, fet que representa una taxa d'incidència de 6,7 casos de VIH i 0,9 casos de sida per cada 100.000 habitants. D'aquests casos, el 86,1 % han estat homes i el 13,8 % dones. "La via més probable de transmissió, quan s'ha pogut determinar, ha estat la via sexual", ha apuntat Serrano, que, en aquest sentit, ha subratllat "la importància de prevenció i la conscienciació" així com "la coordinació i el treball conjunta entre administracions i entitats" per frenar el nombre de casos. 

Serrano ha apuntat que des del 2019 les xifres es mantenen entre 36 i 41 nous diagnòstics cada any, exceptuant el 2020 amb un nombre molt baix de casos a causa de l'impacte de la pandèmia de la covid-19 en els programes diagnòstics, serveis assistencials i els sistemes d'informació i vigilància epidemiològica. 

Per la seva banda, el coordinador del Grup de Treball de Salut Sexual i VIH/Sida de Tarragona, Lluís Romero, ha informat que a Tarragona ciutat, durant el 2022, es van registrar vuit positius en VIH en la prova ràpida, mentre que en la prova ràpida de la sífilis es va comptabilitzar un positiu i al cribratge d’infeccions de transmissió sexual (ITS), que inclou les diferents infeccions, es van registrar 160 casos positius en malalties com la clamídia (molt majoritària) o el gonococ.

Activitats de prevenció i conscienciació

En la mateixa intervenció, Lluís Romero ha explicat les activitats que es duran a terme amb motiu del Dia Mundial de la Sida, les quals van començar aquest dimecres 29 de novembre amb la Jornada VIH i Sida - Actualitat i continuen avui amb una activitat de prevenció i conscienciació a El Quiosquet de la Rambla Nova organitzada pel servei de salut de l'Oficina Jove del Tarragonès amb la col·laboració d'Assexora'TGN i el col·lectiu h2o lgtbi. Demà, divendres 1 de desembre, es durà a terme la lectura del manifest i, entre altres activitats, també aquest divendres, s'oferirà el cinefòrum documental Soy visible a l'Institut Municipal d'Educació de Tarragona (IMET) a les 18 h. 

Segells de reconeixement d'administració oberta