Esteu aquí: Inici Salut Notícies Promoció de la salut Notícies 2024 La Marató de Donants de Sang 2024 tanca amb un monument de realitat virtual que dona visibilitat a les 9.553 donacions aconseguides

La Marató de Donants de Sang 2024 tanca amb un monument de realitat virtual que dona visibilitat a les 9.553 donacions aconseguides

La Marató de Donants de Sang 2024 tanca amb un monument de realitat virtual que dona visibilitat a les 9.553 donacions aconseguides

La plaça de la Font de Tarragona ha acollit la cloenda de la Marató amb la inauguració d’un monument de realitat augmentada inèdit: el primer pilar casteller digital de Catalunya
La Marató de Donants de Sang 2024 tanca amb un monument de realitat virtual que dona visibilitat a les 9.553 donacions aconseguides Foto: Tjerk van der Meulen.
22/01/2024

Enguany, 9.553 persones han donat sang o plasma durant la Marató de Donants de Sang de Catalunya de 2024 que s’ha celebrat entre l’11 i el 19 de gener amb l’objectiu d’augmentar les reserves després de Nadal.

Aquest any, cal destacar especialment l’augment de nous donants, que ha arribat a les 1.185 persones. Això vol dir que de cada 12 persones que han vingut a donar, una ho feia per primera vegada.

El perfil dels donants

El 2 4% de donants que han acudit a una de les 78 campanyes localitzades arreu del territori o a un dels 12 hospitals amb seu fixe de donació tenen un perfil jove, entre 18 i 34 anys.

Per contra, el gruix de donants es concentra entre els 45 i 54 anys d’edat.

Malgrat les bones xifres obtingudes, el Banc de Sang recorda que la donació continua essent necessària per a cobrir les necessitats dels pacients a Catalunya, que requereixen 1.000 donacions diàries. A data d’avui, les reserves encara no han arribat al nivell òptim d’entre 8 i 9 dies de marge desitjables per assegurar cobrir les necessitats dels hospitals catalans.

Inaugurat el pilar casteller virtual que recull les donacions des d’ara, fins el 14 de juny

Aquest matí, la plaça de la Font de Tarragona ha acollit la cloenda de la Marató d’enguany, amb la inauguració del primer Pilar Casteller Digital de Catalunya, un monument de realitat augmentada que dona visibilitat a les donacions aconseguides aquests dies

Aquest monument, inaugurat per l’alcalde, Rubén Viñuales; el director assistencial del Banc de Sang, Joan Ramon Grífols; el regidor de salut, Berni Álvarez, i representants de les colles castelleres, la Federació de Donants de Sang, i receptors i donants de sang, es pot veure a partir d’avui als vestíbuls dels ajuntaments de Girona, Lleida i Tarragona, escanejant amb el mòbil un codi QR instal·lat sobre un tòtem.

Segons l'alcalde Viñuales: "Aquest castell és el símbol de l'esforç col·lectiu de la donació de sang, tal com expressa el lema de la Marató d’enguany, 'Fer-ho entre tots és molt nostre'”.

Es tracta d’un pilar casteller virtual dinàmic, que s’anirà tenyint de vermell a mida que augmentin les donacions fins el 14 de juny, el Dia Mundial del Donant de Sang. El projecte es donarà per finalitzat amb la totalitat del monument tintat completament de vermell, amb una fita prevista de 130.000 donacions.

El monument, que també serà visible per pantalla a la web www.donarsang.gencat.cat, vol ser el símbol de l'esforç col·lectiu que representa la donació de sang, i la cohesió i la connexió que aquest gest suposa entre donants i receptors.

La donació, un acte imprescindible tot l’any

La Marató ajuda a donar visibilitat a la necessitat de sang, una necessitat que hi és tot l’any. És per això, que el Banc de Sang anima a continuar donant sang a totes aquelles persones que puguin fer aquest acte solidari i apuntar-se a donar a www.donarsang.gencat.cat.

Qui pot donar? De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Tenir entre 18 i 70 anys
  • Pesar 50 quilos o més.
  • En cas de ser dona, no estar embarassada.
Segells de reconeixement d'administració oberta