Esteu aquí: Inici Salut Notícies Salut Pública Dia Mundial de les Persones Ostomitzades 2021

Dia Mundial de les Persones Ostomitzades 2021

Dia Mundial de les Persones Ostomitzades 2021

La Torre dels Vents lluirà aquest dissabte, 2 d'octubre, de color verd amb motiu d'aquesta jornada
01/10/2021

La Torre dels Vents de Tarragona lluirà aquest dissabte, 2 d'octubre, de color verd amb motiu del Dia Mundial de les Persones Ostomitzades 2021.

A Catalunya hi ha al voltant de 11.000 persones ostomitzades. Una ostomia no és una malaltia, ni una vergonya, és una intervenció per solucionar un problema de salut, en la qual s’ha creat un orifici en la paret abdominal, per tal d’eliminar la femta o l’orina i que necessitarà un dispositiu de recollida adaptat al cos. 

Tot i això, encara hi ha un gran estigma social sobre l’ostomia a causa del desconeixement que hi ha per part de la societat sobre què és i sobretot, que després d’un període d’adaptació  es pot reprendre la vida perfectament. 

A la majoria d’hospitals de la xarxa pública de Catalunya hi ha consulta d’estomateràpia amb la figura d’una infermera especialitzada en ostomia i és on s'ha d’adreçar la població davant qualsevol problema o dubte que tingueu. 

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona compta amb una unitat d’ostomitztats amb personal d'infermeria que dona una atenció de suport personalitzada abans de la intervenció i un seguiment posterior, on es recomana el material d’ostomia òptim per a cadascú i s'aconsella mesures a prendre per adaptar-se al canvi corporal. L’any passat van atendre 72 homes i 41 dones, el 70-75% eren per cirurgia d’estomes digestius i el 30 % cirurgia urològica, dels quals un 60 % era amb cirurgia programada i un 4% urgent. 

La consulta d'ostomies del Centre Llevant de la Xarxa Santa Tecla va visitar 311 pacients. Ofereix també una atenció més holísitica per adaptar-se a la nova situació, amb atenció i seguiment des del la primera visita, el preoperatori, la hospitalització, la rehabilitació i a l'alta,  on els acompanyen i eduquen en la cura de la ostomia les mateixes persones.  Amb la relació de confiança que s'estableix, s'aconsegueix que aquestes persones tinguin una vivència menys angoixant 

 

Segells de reconeixement d’administració oberta