Esteu aquí: Inici Salut Promoció de la salut Mes de la salut mental

Mes de la salut mental

El dia 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. A ningú se li escapa que un dels efectes directes de la COVID-19 ha estat de fort impacte sobre l'ànim de les persones, tan les sanes, com pel aquelles que es troben immerses en una malaltia mental.

Mandala dissenyat per Berta Artigal inspirat en Tarragona i en la salut mental.
Mandala dissenyat per Berta Artigal.

La salut mental constitueix un dels béns més preuats d'una societat i, tradicionalment, la seva mancança ha comportat un gran estigma molt difícil de superar per les persones afectades.  

Durant aquest període de pandèmia, tots i totes, en algun moment ens hem sentit febles, soles, hem tingut por o hem patit desànim, incertesa o crispació. Gairebé tothom s'ha sentit més a prop que mai del col·lectiu de les persones malaltes mentals.

Tant les administracions públiques com les entitats gestores de serveis i les del tercer sector han realitzat un gran esforç per assegurar serveis i atenció a tot aquest col·lectiu, però malauradament, s'ha produït un gran increment d'atencions, consultes i, també, de suïcidis.

Davant d'aquest tsunami, a Tarragona, un grup de treball sorgit a iniciativa d'entitats i de l'Ajuntament de Tarragona, han volgut recollir totes les iniciatives que durant aquest mes volen posar el focus en la prevenció de la malaltia mental, la informació sobre els recursos disponibles, el suport a les persones que es troben en situació de fragilitat, la reflexió i en la formació de professionals i persones usuàries sobre situacions que interseccionen amb la salut mental com ara la violència de gènere o la migració.

Per això, us volem convidar a participar durant aquest mes d'octubre a un conjunt de tallers, jornades, xerrades, formacions, exposicions, caminades, espectacles per a millorar la nostra salut mental i per visibilitzar-la i contribuir a la desistigmatització de les persones que conviuen diàriament amb la malaltia mental.

PROGRAMA EN PDF

Programació:

Projecte 'What's Up! Com vas de salut mental?

Juntament amb el Departament d’Ensenyament, presentem el projecte de sensibilització especialment pensat per a joves 'What’s up! Com vas de salut mental?'. Aquest projecte, dirigit a l’àmbit educatiu, es fonamenta en materials, recursos i experiències per abordar l’estigma i la discriminació de manera multifocal als instituts, amb joves de 3r i 4t d’ESO.

Amb aquest projecte es promou la intervenció en primera persona als centres educatius i també s’ofereixen recursos als joves i professionals per millorar el procés de sensibilització en temes de salut mental. Finalment, el fet de generar espais per al tractament d’aquestes problemàtiques obre un procés de normalització i apoderament, clau en la lluita contra l’estigma.

Què
Xerrades i congressos
Quan i on
01/10/2021 a 00:00 a
30/10/2021 a 00:00
Venda d'entrades

Per a més informació a Obertament 

Organitzat per
Obertament / Club Social La Muralla
Hi col·labora
Fundació Probitas

Jo tampoc estic bé

Campanya de suport a la ciutadania per desvetllar possibles problemes de salut mental: La situació actual comporta temps difícils. Són canvis molt profunds i inesperats: l'aïllament, la inestabilitat i la conciliació personal i professional són només algunes de les causes que afecten la salut mental.
Si sents que no estàs bé, potser és hora de demanar ajuda.

Què
Altres
Quan i on
01/10/2021 a 00:00 a
31/10/2021 a 00:00
Venda d'entrades

Per a més informació a Jo tampoc estic bé

Organitzat per
Obertament / Ajuntament de Tarragona

Parelles artístiques

El projecte Parelles Artístiques, que es troba en la seva onzena edició, presenta un total de 15 obres d'art fetes per un artista professional i un artista amateur que a més és usuari del Club Social La Muralla el qual treballa per la inserció sociocomunitària de les persones amb problemes de salut mental i de les seves famílies. Els objectius de Parelles Artístiques són afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones que tenen algun problema de salut mental i canviar la visió estigmatitzada que existeix en la societat cap als problemes de salut mental.

Què
Exposicions
Quan i on
04/10/2021 a 00:00 a
17/10/2021 a 00:00
Pati Jaume I
Preu
Gratuït
Organitzat per
Club Social La Muralla
Hi col·labora
Osonament / Fundación Antiga Caixa Manlleu / BBVA i CatalunyaCaixa / Ajuntament de Tarragona
Segells de reconeixement d'administració oberta