Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2018 L'Ajuntament de Tarragona treballa amb un protocol d'actuació davant una onada de calor

L'Ajuntament de Tarragona treballa amb un protocol d'actuació davant una onada de calor

L'Ajuntament de Tarragona treballa amb un protocol d'actuació davant una onada de calor

S'activarà quan la temperatura sigui superior als 34,2 graus i de l'1 de juliol al 20 de setembre. Inclou un pla per atendre als sense sostre
L'Ajuntament de Tarragona treballa amb un protocol d'actuació davant una onada de calor Primera reunió de treball, aquest matí, per a establir un protocol d'actuació davant una onada de calor. Foto: Anna Fusté.
10/08/2018

L'Ajuntament de Tarragona posarà en marxa un protocol que s'activarà davant les onades de calor de l'1 de juliol al 20 de setembre. Aquest pla comptarà amb 2 agents de la Guàrdia Urbana, 3 voluntaris de Protecció Civil, 3 de Creu Roja, 1 sanitari i 3 vehicles específics per actuar quan s'activi el protocol i tindrà especial atenció als sense sostre de la ciutat. "Avui hem celebrat la primera reunió de treball que marca el punt de partida per implantar el protocol", ha explicat l'alcalde en funcions, José Luis Martín. I ha remarcat: "Aquest protocol s'ha d'acabar de tancar però, si demà tornéssim a patir una onada de calor, estem preparats per actuar". A la reunió, presidida per l'alcalde en funcions José Luis Martín, han assistit el conseller de Protecció Civil, Josep Acero; tècnics de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona; tècnics de Protecció Civil; del Patronat Municipal d'Esports; responsables de Guàrdia Urbana; i representants de Creu Roja.

El clima mediterrani de la nostra ciutat en l'època d'estiu, habitualment no comporta episodis de calor amb risc per a la població i que, per tant, activin el PROCICAT o el Pla de Protecció Civil Municipal, en fase d'Alerta per onada de calor, en superar el llindar de temperatura màxima extrema, que segons el Servei Meteorològic de Catalunya, en el nostre municipi es correspon amb la temperatura de 34,2 °C. De fet, des del departament de Serveis Socials ja fa temps que treballen amb un col·lectiu vulnerable a la calor, com són la gent gran, i des del Patronat Municipal d'Esports també ofereixen recomanacions als seus usuaris. Ara bé, a Tarragona, igual que a altres ciutats hi ha un nombre indeterminat de persones sense sostre, les quals la major part del temps fan vida a la intempèrie. El clima mediterrani de la nostra ciutat, fa que la major part de l'any això no suposi cap problema de salut ni risc per la seva integritat física. No obstant això, i a l'arribada de l'estiu les altes temperatures i especialment els rècords de calor com la de fa uns dies, sí que poden suposar un perill greu per a la salut i la integritat física d'aquestes persones.

Davant d'aquestes situacions crítiques, l'Ajuntament de Tarragona proposa adoptar mesures per tal de garantir la seguretat dels ciutadans en general i de les més desprotegides o vulnerables.

L'objectiu d'aquest protocol és determinar les mesures preventives que cal aplicar per minimitzar l'efecte de l'exposició a temperatures elevades i que suposen un risc per a la salut de la:

  • Població en general (difusió d'informació a través dels mitjans de comunicació; difonent instruccions i recomanacions necessaris, per a contribuir a l'autoprotecció de la població.)

 

  • Persones sense sostre que per les seves condicions de vida requereixen atenció social i que es detectin a la via pública, amb perill de patir cops de calor o insolacions, en passar el dia a l'aire lliure (informació de consells d'autoprotecció, oferiment d'aigua per evitar la deshidratació, informació de llocs on passar les hores de màxima intensitat de temperatura o dels espais en els quals aquells que voluntàriament els vulguin fer servir, per dutxar-se).

 

Quan s'activi en fase d'alerta el que es farà és:

A les persones sense sostre se'ls facilitarà, informació preventiva, aigua per a disminuir la possibilitat de deshidratació i la possibilitat de dutxar-se, als que ho precisin i/o sol·licitin.
Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l'onada de calor i per tant vigent la fase d'alerta.

Fase d'emergència

  • Localització de les persones que puguin necessitar aquest servei amb l'objectiu d'identificar totes les persones que potencialment puguin necessitar el servei (aquesta operació anirà a càrrec dels agents de la Guàrdia Urbana).
  • Informació a les persones usuàries dels serveis que s'ofereixen (espais on poder dutxar-se o en els que podran estar en condicions ambientals favorables).
  • Acompanyament i desplaçament de les persones que en fase d'emergència acceptin l'allotjament. Aquest transport es farà a través de Creu Roja o de Protecció Civil.
  • En tots els casos se'ls oferirà hidratació i es tractarà d'ubicar a un lloc on puguin estar en millors condicions, que seria el centre de dia de Creu Roja.
Segells de reconeixement d’administració oberta