Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2019 El nombre d'accidents a les vies urbanes va augmentar el 2018 un 8 % respecte de l'any anterior

El nombre d'accidents a les vies urbanes va augmentar el 2018 un 8 % respecte de l'any anterior

El nombre d'accidents a les vies urbanes va augmentar el 2018 un 8 % respecte de l'any anterior

La Junta Local de Seguretat ha fet el balanç de les actuacions policials de l’any passat i ha constatat l’increment del robatori amb força a vehicles
El nombre d'accidents a les vies urbanes va augmentar el 2018 un 8 % respecte de l'any anterior Foto: Mauri
26/03/2019

La Guàrdia Urbana alerta del canvi de tendència en la sinistralitat a les vies urbanes. La Junta Local de Seguretat s'ha reunit aquest dimarts i ha fet balanç de les actuacions policials durant el 2018, any en què el nombre d'accidents a la ciutat va augmentar un 8 % respecte de l'any anterior.

En total, durant l'any 2018 es van produir 1.189 accidents, que van provocar dues víctimes mortals: un conductor de motocicleta i un altre per atropellament. El gruix dels accidents, un 74 % (877), només va provocar danys materials. El 24 % dels accidents (286) va produir ferits lleus, mentre que el 2 % restant va causar ferits greus.

Dins de les campanyes institucionals de seguretat viària, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit, durant l'any passat es van activar 4.861 proves d'alcoholèmia i drogues als conductors (un 27 % més que l'any anterior), amb un total de 426 denúncies per aquest motiu (9 % del total de les proves realitzades). També s'han fet controls de velocitat amb radar a més de 56.000 vehicles, dels quals 3.114 (un 6 %) van ser denunciats per conduir amb excés de velocitat a les vies urbanes.

 

Balanç positiu de les càmeres de videovigilància

En l'àmbit penal, dels 11.112 fets coneguts contra el patrimoni durant l'any 2018 a tota la ciutat, a la zona videovigilada de la Part Baixa s'hi ha produït un 3 % d'aquests fets, mentre que l'any 2017 aquest percentatge ascendia fins al 14 %.

Pel que fa als delictes de robatori a l'interior de vehicles, s’ha produït un important increment del 42 %, generalitzat a tota la ciutat, amb un total de 2.562 fets coneguts. D'aquests, un 4 % corresponen a la zona videovigilada (l'any 2017 a la Part Baixa s'hi va produir el 3,5 % dels robatoris a vehicles).

Per fer front a l'important repunt d'aquests fets penals, la Guàrdia Urbana va posar en marxa a principis del 2019 un operatiu específic que, de moment, s'ha saldat amb la detenció de dotze presumptes autors de robatoris.

 

Col·laboració i coordinació policial

A la Junta Local de Seguretat també s’han valorat positivament els prop de dos-cents dispositius conjunts realitzats amb els diferents cossos policials, adreçats, fonamentalment, al control de les activitats en determinats establiments (bars, locutoris) on s’exercien activitats il·lícites; en alguns pisos dedicats a activitats d’índole sexual o relacionades amb el tràfic de drogues, o en determinats espais públics i accessos als barris de Ponent i Llevant i zones d’oci de la ciutat.

Cal destacar la col·laboració de la Policia Portuària en tots els esdeveniments realitzats en la franja litoral (Zona Portuària, Part Baixa i platja del Miracle) amb afectació a la via pública.

Dels operatius organitzats amb altres cossos de seguretat, entre d'altres destaquen els següents:

  • Operatius d’actuació en diferents pisos amb activitats de naturalesa sexual (quatre actuacions conjuntes amb CNP durant l’any 2018).
  • Operatiu conjunt al Mercat de Bonavista el 27/05/2018 (GUT, CME, CNP i GC). Resultat: intervenció d’esportives i samarretes per valor de 3.900 euros i diligències per contraban i delictes contra la propietat intel·lectual.
  • Operatiu conjunt (GUT, CNP, GC) en una nau comercial de les Gavarres (dues actuacions en dates 19/04/2018 i 09/05/2018). Resultat: diligències per infracció a la normativa fiscal i infraccions en matèria de seguretat.
  • Operatiu conjunt en data 20/04/2018 (GUT, CNP, GC) en dues naus magatzem del polígon del Francolí. Resultat: diligències instruïdes per contraban i en matèria de seguretat i deficiències dels locals.
  • Operatiu conjunt en data 08/05/2018 (GUT, CNP, GC) en una nau comercial del polígon Entrevies. Resultat: infraccions per insalubritat i infracció a la llei del tabac.
  • Operatiu conjunt en data 07/03/2018 (GUT i CNP) en un bar d’un barri de Ponent. Resultat: denúncies per tinença de substàncies estupefaents.
  • Operatius conjunts (GUT, CME, CNP) per controls de pas i de bars als barris de Ponent en dates 16/05/2018, 09/08/2918 i 21/11/2018. Resultat: diverses denúncies per infraccions als locals inspeccionats i per consum i tinença de drogues.
Segells de reconeixement d’administració oberta