Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2020 Desallotjades 34 persones del número 2 del carrer Sant Andreu del Serrallo

Desallotjades 34 persones del número 2 del carrer Sant Andreu del Serrallo

Desallotjades 34 persones del número 2 del carrer Sant Andreu del Serrallo

Una macrooperació policial coordinada per la Guàrdia Urbana i amb el suport de Mossos d’Esquadra i Autoritat Porturària intervé 15 pisos de l’edifici conegut com a ‘Rancho Grande’. A les famílies vulnerables se’ls ha ofert un allotjament temporal
20/08/2020

La Guàrdia Urbana, en col·laboració amb Mossos d’Esquadra i Autoritat Portuària, ha desallotjat aquest matí 15 pisos de l’edifici número 2 del carrer Sant Andreu del Serrallo. L’actuació policial ha comptat amb la participació 30 efectius de la policia local, i 80 efectius de Mossos d’Esquadra i s’ha fet en compliment d’una ordre judicial que fa temps va reclamar l’Ajuntament de Tarragona. “És una actuació necessària, ja que l’objectiu era revertir una situació d’extrema inseguretat i salubritat”, ha remarcat el portaveu municipal, Xavier Puig. I ha afegit: “Hi havia comptadors de llum mal connectats i l’electricitat punxada, amb el perill conseqüent de provocar un incendi.” Repetidament l’Ajuntament de Tarragona havia demanat al jutjat que executés el desallotjament pel risc que comportaven alguns dels habitatges per les condicions higièniques i d’inseguretat que provocaven al barri.

La situació d’aquest bloc de pisos ve precedida per un informe dels serveis tècnics municipals en què s’evidenciava un greu problema d’habitabilitat. A la vista d’aquesta situació, es va demanar una intervenció judicial per poder desallotjar els pisos en mal estat. Un cop s’ha produït el desallotjament aquest matí de les 34 persones que vivien en aquests 15 pisos, s’ha procedit a la neteja dels pisos. Tot seguit, un arquitecte municipal ha comprovat que els habitatges no presentessin danys estructurals. Paral·lelament, Endesa ha assegurat totes les connexions de llum. Finalment, la Brigada Municipal ha començat a tapiar els pisos, per evitar noves ocupacions. També es canviarà la porta d’entrada de l’edifici i la del terrat, per impedir que tornin a entrar il·legalment als habitatges. Durant els pròxims dies, la Guàrdia Urbana mantindrà la vigilància a aquesta zona.

El conseller Xavier Puig ha assegurat que “hi haurà un abans i un després al Serrallo. Aquesta situació s’estava enquistant des de feia anys i, d’aquesta manera, es recuperarà la convivència al Serrallo”. El portaveu municipal ha explicat que “hi ha un problema de fons d’accés a l’habitatge que supera les competències municipals. Cal afrontar-lo i és el que estem fent amb altres administracions i els bancs, que molts cops actuen com a grans tenidors”.

Acompanyament de Serveis Socials


L’actuació policial ve precedida d’una intensa tasca per part de l’Institut Municipal de Serveis Socials. De fet, les actuacions que ha portat a terme l’IMSS arran del decret de desallotjament han estat sempre coordinades amb la Guàrdia Urbana.

En aquest bloc de pisos existia un risc d’incendi que afectava a algunes famílies vulnerables que viuen al bloc. A aquestes famílies se les ha acompanyat per poder regularitzar la situació de la connexió al subministrament elèctric, amb la qual cosa s'ha eliminat el risc d’incendi, o en la cerca d’un recurs habitacional alternatiu.

També hi ha famílies que es troben en situació irregular pel que fa a l’habitatge, per la qual cosa Serveis Socials fa temps que desenvolupa un pla de treball. A les famílies desallotjades avui i que estan en risc d’exclusió social se’ls ha ofert un allotjament temporal.

Segells de reconeixement d'administració oberta