Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2020 La Guàrdia Urbana de Tarragona i el cos de Mossos d'Esquadra ha tramitat 3.000 denúncies relacionades amb la COVID-19

La Guàrdia Urbana de Tarragona i el cos de Mossos d'Esquadra ha tramitat 3.000 denúncies relacionades amb la COVID-19

La Guàrdia Urbana de Tarragona i el cos de Mossos d'Esquadra ha tramitat 3.000 denúncies relacionades amb la COVID-19

Aquest matí s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat amb la presència de representats de tots els cossos policials
02/12/2020

Avui s'ha celebrat la Junta de Local de Seguretat, marcada per l’impacte de la pandèmia. I és que tots els indicadors relacionats amb la seguretat ciutadana s’han vist afectats per la irrupció de la COVID-19 des de març del 2020 i les mesures que s’han anat adoptant per tal de contenir la pandèmia. El conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, que ha presidit l’acte, ha aprofitat la trobada per destacar “la gran capacitat dels cossos de seguretat per donar resposta a les exigències que la situació sanitària els ha plantejat, que han assumit moltes tasques i les han liderat de manera excel·lent”.  

Des del mes de març, la Guàrdia Urbana i el Cos de Mossos d‘Esquadra s’han incoat un total de 3.000 denúncies: 1.850 en les primeres fases de confinament i desescalada, entre els mesos de març i juny, i 1.150 entre els mesos de juliol i novembre. D’aquestes, 424 per incomplir les restriccions a la mobilitat, 392 per no portar mascareta, 31 per consum compartit d’alcohol a la via pública, 16 per realitzar activitats prohibides, 16 per incomplir confinament, 24 per fumar sense respectar la distància i 38 denúncies a establiments per no complir aforaments, horaris, etc. 

Durant l’estiu, la Guàrdia Urbana va dur a terme la campanya de platges controlant-ne l’aforament. Durant mesos de juny a setembre, es van realitzar més de 4.000 serveis relacionats amb la seguretat i el control de les activitats que es desenvolupaven a les platges i el seu entorn

Cal tenir en compte que el confinament i les limitacions de la mobilitat nocturna han provocat una reducció significativa dels principals d'indicadors de seguretat. L’inspector Ramon Franquès, cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Tarragona, ha destacat que en el darrer any hi ha hagut una reducció d’un 23 % dels fets delictius. Així mateix, ha ressaltat que el delicte més comès a la ciutat continua sent el furt i, el segon, el delicte d’estafa lligat majoritàriament al comerç electrònic. Pel que fa als delictes que més preocupen, els robatoris a domicilis i amb violència, l’inspector s’ha mostrat satisfet ja que la xifra en ambdós casos ha caigut considerablement, un 17 % i un 15 %, respectivament. 

També s'han reduït un 45 % el nombre de denúncies de trànsit i l'accidentalitat ha baixat en un 45 %. Pel que fa a les denúncies per infraccions de l’Ordenança de Convivència Ciutadana, s’ha produït una disminució del 10 % respecte al mateix període de l’any anterior. De les infraccions comeses, destaquen la tinença i consum a la via pública de substàncies estupefaents (27 %) i el consum de begudes alcohòliques a la via pública i l’alteració de l’ordre, amb un 10 % de les infraccions respectivament.  

Balanç molt satisfactori dels dispositius conjunts  

La trobada també ha posat en relleu la importància dels dispositius conjunts entre diferents cossos de seguretat. Durant aquest any, la Guàrdia Urbana ha participat en 173 dispositius conjunts. El conseller Manel Castaño i l’inspector Ramon Franquès han coincidit a agrair la col·laboració de tots els agents que hi ha participat.     

Per exemple, un any després de la seva posada en funcionament, el dispositiu conjunt VIBIO de la Guàrdia Urbana i el Cos de Mossos d’Esquadra a la Part Alta ha aconseguit una reducció dels fets delictius en més del 30 %. La Guàrdia Urbana de Tarragona ha realitzat més de 1.800 incidències i ha detingut a 57 persones per la comissió de diferents delictes. Cal destacar també que la coordinació entre els cossos va permetre la intervenció a un immoble ocupat al carrer Ferrers, que era un punt que generava alarma social entre els veïns. A més també s’ha intervingut en 3 habitatges, en els quals es realitzaven activitats relacionades amb el tràfic d’estupefaents, i s'ha procedit a la detenció dels responsables per la comissió de delictes contra la salut pública.  

Al barri del Serrallo, juntament amb el cos de Mossos d’Esquadra, també s’ha implementat un operatiu específic fruit del qual s’han practicat diferents diligències penals i la detenció d’alguns dels seus responsables. Dins d’aquestes intervencions, destaca el desallotjament de 22 habitatges d’un edifici del carrer Sant Andreu, conegut com a “Rancho Grande”, que generava un clima d’inseguretat que afectava a la convivència de tot el barri. 

Finalment, el passat mes d’octubre es va posar en marxa el dispositiu Pondus per donar resposta a les demandes des diferents associacions de veïns dels Barris de Ponent. Es tracta d’un dispositiu específic que té com objectiu donar una resposta coordinada davant l’incivisme i altres infraccions detectades. Des de la seva posada en marxa el 20 d’octubre fins al moment, s’han dut a terme un total de 691 actuacions, amb la tramitació de diferents expedients: identificacions, denúncies, diligències penals, detinguts, etc. 

També s’han dut a terme operatius conjunts a la zona de Llevant durant tot l’estiu per prevenir robatoris en habitatges i al Bosc de la Marquesa, per evitar acampades il·legals i protegir el medi natural 

Tarragona Ciutat 30 

El 14 de setembre es va posar en marxa campanya Tarragona Ciutat 30. Fins al dia 30 de setembre, la Guàrdia Urbana primer va dur a terme una primera fase informativa en la qual es van controlar més de 7.000 vehicles, dels quals 2.812 van superar el límit de velocitat. A partir de l’1 d’octubre es va entrar en una segona fase de denúncia, on s’han controlat 12.452 vehicles, essent-ne denunciats 443 per excés de velocitat (fins al 20 de novembre).  

Durant la campanya de control en l’ús dels VMP i bicicletes, s’han tramitat 41 denúncies: 21 a bicicletes, 19 a VMP i a un usuari de monopatí. Els motius són per 11 denúncies per utilitzar telefonia o auriculars, 10 per no respectar la senyalització, 7 per circular per la vorera i 6 per saltar-se els semàfors, 5 per dur passatgers i 2 per consum d’alcohol.  

Segells de reconeixement d'administració oberta