Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2021 L'Ajuntament de Tarragona implantarà un nou Pla de Seguretat Integral que potenciarà la policia de proximitat

L'Ajuntament de Tarragona implantarà un nou Pla de Seguretat Integral que potenciarà la policia de proximitat

L'Ajuntament de Tarragona implantarà un nou Pla de Seguretat Integral que potenciarà la policia de proximitat

S'està elaborant conjuntament amb la Guàrdia Urbana i el cos de Mossos d'Esquadra i es desplegarà a través dels districtes de la ciutat
L'Ajuntament de Tarragona implantarà un nou Pla de Seguretat Integral que potenciarà la policia de proximitat D'esquerra a dreta, l'intendent major de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández; el conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, i el cap de l'Àrea Bàsica Policial del Tarragonès dels Mossos d'Esquadra, Ramon Franquès. Foto: Manel R. Granell.
11/03/2021

El proper mes d’abril s’implantarà el nou Pla de Seguretat Local, Tarragona ciutat segura 2021-2023, que donarà una resposta transversal i integral de la seguretat pública municipal. Aquest nou pla s’està elaborant conjuntament amb la Guàrdia Urbana i el Cos de Mossos d’Esquadra i parteix de l’experiència acumulada en els dispositius Vibio a la Part Alta i Pondus als barris de Ponent.

El conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, ha destacat que l’objectiu del pla és "estar a prop de la ciutadania, ja que estar a prop de la ciutadania dona seguretat.” Castaño ha explicat que aquesta proximitat es veurà en els patrullatges i amb el diàleg continu amb els veïns sobre el terreny i mitjançant reunions periòdiques amb les entitats veïnals. I ha afegit que “d’aquesta manera es copsaran les preocupacions i les percepcions a l'entorn de la seguretat ciutadana”. Castaño també ha donat a conèixer que els els fets delictius coneguts a la ciutat han disminuït un 30 % els últims 12 mesos respecte l'any anterior. Aquesta disminució s’explica en bona part per la pandèmia, però cal tenir en compte que als municipis del voltant la reducció ha estat, però, força inferior, d'un 15 %.

El cap de l’Àrea Bàsica Policial Tarragonès, l’inspector Ramon Franquès, ha destacat que el nou pla definirà quines són les zones d’interès policial en base a criteris policials. Així, a més del treball de proximitat, operatiu i de dispositius conjunts amb Guàrdia Urbana que es farà en aquests punts seguint les línies del Vibio o el Pondus, el nou pla permetrà visibilitzar més la tasca policial i ajudarà a incrementar la sensació de seguretat.

Aquest nou Pla de Seguretat Local marcarà la direcció de les polítiques de seguretat pública i té com a missió millorar els nivells de seguretat des d’una perspectiva integral, així com la seva percepció en els diferents districtes de la ciutat. En aquest sentit el nou pla es marca diferents objectius encaminats a afavorir la intervenció integral, augmentar la percepció de seguretat, millorar la seguretat ciutadana  i reduir aquelles accions perjudicials per la convivència ciutadana.

El Pla de Seguretat Integral s’articularà a través dels cinc districtes de la ciutat, que tenen unes característiques demogràfiques i socioeconòmiques pròpies. D’aquesta manera la ciutat es dividirà en el districte Centre Històric, Eixample, Barris de Ponent, la Zones Nord de SPSP i Sant Salvador i Llevant. Aquesta divisió permetrà adaptar el dispositiu de seguretat a les necessitats de cadascun dels districtes i a la vegada que hi hagi una major proximitat entre els cossos policials i els veïns de les diferents zones.

La intervenció policial es fonamentarà en l’anàlisi de les problemàtiques existents i detectades en cada districte, per tal d’adoptar els dispositius adients a cada situació. S’analitzaran les dades sobre incidents ocorreguts, tenint en compte els dies i franges horàries de més incidència per definir el tipus d’operatiu a establir. A tal efecte, es realitzaran mapes delinqüencials de cada districte per assenyalar les zones de concentració delictiva en les quals es desplegaran els efectius policials.

Els agents realitzaran el patrullatge a peu i de forma conjunta, mantenint el contacte visual entre ells. Es mantindran a la zona assignada i intervindran de forma activa en totes aquelles situacions que perjudiquin la percepció de seguretat.

El Pla també inclourà un sistema d’anàlisi de dades i indicadors que permetrà conèixer i avaluar l’impacte dels dispositius, per tal d’incorporar-hi les millores que es considerin oportunes.

La Guàrdia Urbana incorpora la Unitat de Drons

La Guàrdia Urbana ha creat la Unitat de Drons, integrada per un caporal i quatre agents que disposen de la certificació avançada per a pilotar drons fins a 25 kg, així com de l'habilitació oficial per a mantenir comunicacions per banda aèria. La unitat disposa d’un dron de la marca Yunnec H-520, amb una autonomia de vol de 25 minuts per bateria, així com dues estacions de control.

Un dels objectius principals serà la prevenció i detecció d’actes contra el medi ambient (control d'abocaments, vigilància de camins rurals, etc.), així com la protecció civil en actes de gran concentració de persones. Per altra part, no s'han d'oblidar els avantatges que pot proporcionar aquesta eina en la vigilància, gestió i control del trànsit.

Les càmeres de videovigilància a Llevant a finals d’any

El conseller Manel Castaño també ha destacat que el pressupost d’aquest any inclou la partida de 200.000 euros per instal·lar càmeres de seguretat als barris de Llevant, que es preveu que estiguin col·locades a finals d’any.

Segells de reconeixement d'administració oberta