Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2022 La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra fan un balanç positiu del primer any del Pla de Seguretat Integral de districtes

La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra fan un balanç positiu del primer any del Pla de Seguretat Integral de districtes

La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra fan un balanç positiu del primer any del Pla de Seguretat Integral de districtes

Des de la policia municipal s’aposta per la millora de la convivència amb el compliment de l’ordenança cívica de ciutadania i l’augment d’inspeccions
21/03/2022

Aquest dilluns s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat d’un 2021 que ha fet incidència en el control de les resolucions adoptades per fer front a la situació creada amb la pandèmia de la Covid-19. En general, s’ha produït la reducció del nombre de delictes i d’incidències, així com un increment notable en les actuacions adreçades al control de les restriccions i mesures sanitàries establertes.  

Una de les qüestions destacades en la reunió ha estat el balanç d’aquest primer any del Pla de Seguretat Integral dels Districtes que, ha obtingut bons resultats pel que fa la seva funcionalitat i que, segons la Consellera de Seguretat Ciutadana, Cristina Guzmán, “està donant resposta policial de proximitat a cada districte de la ciutat i millorant els nivells de seguretat des d’una perspectiva integral”.  Però la consellera també ha volgut posar en relleu el treball periòdic que s’ha engegat el darrer any, “com són les trobades amb els i les responsables de les associacions de veïns i altres col·lectius; la sortida al carrer de la policia de proximitat amb rondes a peu, contactes amb els comerciants com per exemple campanya de Nadal i just la setmana passada la posada en marxa de l’oficina mòbil de denúncies”. 

Pel que fa a l’avaluació dels Mossos d’Esquadra, presents a la reunió, juntament amb els altres cossos de seguretat de la ciutat, el cap ABP Tarragonès dels Mossos d'Esquadra, Ramon Franquès, ha volgut destacar “el bon funcionament del Pla de Seguretat, ja que la bona coordinació i el treball conjunt ens ha permès fer un treball de qualitat i de proximitat”.  

Pla de Seguretat 

La intervenció policial del Pla de Seguretat Integral de Districtes, es fonamenta en l’anàlisi de les problemàtiques existents i detectades a cada districte per adoptar els dispositius adients a cada situació. Per a definir el tipus d’operatiu a establir més adequadament s’analitzen les dades sobre els incidents ocorreguts a cada zona i tenint en compte els dies i franges horàries de més incidència. 

D’acord amb les dades policials conegudes, es van definir Zones d’Interès Policial (ZIP) i Punts d’Alta Visualització (PAV) en tots els districtes per saber on es van concentrar més actuacions policials. Aquesta delimitació va permetre que les actuacions policials tinguessin una resposta més efectiva.  

Des del cos de Mossos d’Esquadra s’apunta que els delictes a la ciutat de Tarragona s’han reduït el 2021 un 22 % respecte el 2019 i és el nombre de delictes més baix en xifres històriques dels darrers anys. Així, l’any passat es van produir a la ciutat 8.900 fets delictius, xifra que comparada amb una mitjana quinquennal suposa una reducció de 2.300 fets; i això ha tingut un impacte determinant en l’avaluació del Pla de Seguretat de Tarragona.  

Els robatoris amb força es van reduir gairebé a la meitat, un 42 %. En aquest sentit, l’anàlisi al detall d’aquesta tipologia delictiva mostra una reducció del 49,3 % els robatoris amb força a interior de vehicle, un 26,7 % els robatoris en domicilis, un 33,6 % en establiments i un 47,6%  en empreses. Pel que fa als robatoris amb violència o intimidació també van baixar un 25 %. D’aquests, els que es van produir en l’espai públic van reduir-se un 23,4 %; les estrebades, un 31,3 %, i en domicilis, un 62,5 %. 

La implantació del Pla de Seguretat de Tarragona va suposar la realització, durant el 2021, de 2.312 serveis planificats entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Aquests serveis es van portar a termes en les 17 zones d’Interès Policial que recull el Pla i que són el resultat de l’esforç analític de la delinqüència i la prevenció policial que van fer ambdós cossos policials. 

Convivència ciutadana 

La consellera Cristina Guzmán, ha posat especial èmfasi en el treball de millora de la convivència ciutadana, dut a terme aquest 2021, en la majoria dels casos per l’incompliment de les ordenances municipals, fruit d’infraccions com tinença o consum a la via pública. En total han estat 23.460 denúncies, 20.386 de les quals per diferents infraccions de circulació i la resta per infracció a les Ordenances Municipals, com ja s’ha apuntat.  

Guzmán ha destacat que “la feina diària del nostre cos policial ha de ser la reiteració del compliment de les ordenances i l’evidència que es fan campanyes de sensibilització i es donen a conèixer aquestes normes ciutadanes. Podem millorar la convivència entre tots”.  

La Guàrdia Urbana ha rebut 66.434 trucades (menys que els dos anys anteriors), ha obert 3.044 diligències, de les quals 2.629 són per ocupació de la via pública i 415 per mediació. Pel que fa a les inspeccions d’establiments i activitats han estat 1.986, un 400 % més que els anys 2019 i 2020.  

Pel que fa als delictes penals i detencions gestionats només per la Guàrdia Urbana, també s’observa una reducció dels fets delictius respecte dels dos anys anteriors. En total hi ha hagut 479 detencions, un 13 % menys que el 2019, i s’han obert 1.981 diligències relacionades amb delictes penals, un 36 % menys que fa dos anys. Pel que fa a l’any passat, el 2020, també s’han vist reduïdes en un 20 % i un 9 % respectivament.   

Trànsit i implementació dels VMP 

A la ciutat aquest 2021 ha estat l’any de la velocitat 30, la implementació de l’ús del patinet i la seva normativa i la inauguració del nou carril bici. Es per aquest motiu que s’han realitzat 1.148 denúncies per infracció de circulació amb VMP (vehicle mobilitat personal), 50 més per circular per la calçada; 40 amb motiu de col·lisió, 15 per caiguda i 8 per atropellament. D’aquests 63 accidents 12 han estat només danys materials, 7 ferits greus i 44 de lleus.   

A dia d’avui, 21 de març de 2022, s’han efectuat 8 multes per no dur el casc en circulació amb VMP; des de l’entrada en vigor de la nova normativa aquest passat mes de febrer.  

Pel que fa als accidents de trànsit, encara que hagin augmentat un 33 % respecte al 2020, s'han reduït un 5 % respecte al 2019. Dels 986 accidents de trànsit d’aquest any, s’han produït 3 accidents mortals, un per col·lisió frontal entre dos vehicles i dos per atropellament, “accidents que lamentem profundament i que estem posant cada dia tota l’atenció i mitjans perquè no se’n produeixi ni una més”, ha apuntat la consellera. El total de persones atropellades ha estat de 92 en 83 accidents.   

La Covid-19 

El darrer any, la Guàrdia Urbana va dur a terme diferents serveis adreçats al compliment de les mesures sanitàries adoptades, realitzant diferents tipus de control: confinament i mobilitat, l’ús de la mascareta, el manteniment de la distància social, els botellots, les condicions en el desenvolupament de diferents activitats a establiments, bars i terrasses.  

Com a resultat, s’han incoat des de l’inici de la pandèmia un total de 3.401 denúncies per incompliment de les restriccions i mesures sanitàries. D’aquestes, 1.068 són de l’any 2021. 

Segells de reconeixement d'administració oberta