Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2024 La Junta Local de Seguretat reforça la col·laboració policial i l’aposta per la policia de proximitat

La Junta Local de Seguretat reforça la col·laboració policial i l’aposta per la policia de proximitat

La Junta Local de Seguretat reforça la col·laboració policial i l’aposta per la policia de proximitat

S'han reduït les infraccions per ordenances municipals i els accidents de trànsit, si bé s'ha produït un repunt dels fets delictius
La Junta Local de Seguretat reforça la col·laboració policial i l’aposta per la policia de proximitat Foto: Juan Carlos Borrachero
17/04/2024

La Junta Local de Seguretat de Tarragona s'ha reunit aquest dimecres, 17 d'abril, al Palau de Congressos de la ciutat. En la reunió, presidida per l'alcalde Rubén Viñuales, ha comptat amb la presència del conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena; el subdelegat del Govern a Tarragona, Santi Castellà, i els comandaments de les forces i cossos de seguretat actius a la ciutat: Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policia Portuària. En la trobada s'ha constatat un repunt dels fets delictius, en consonància amb les dades del conjunt de Catalunya, si bé aquestes se situen per sota de les de l’any 2019, abans de la pandèmia.

En els últims dotze mesos, d’abril de 2023 a març de 2024, s'han registrat a la ciutat de Tarragona un total de 10.543 fets delictius, xifra que representa un increment del 8 % respecte els dotze mesos anteriors. 

L'esforç i l’entesa dels cossos policials també ha comportat un augment significatiu del 23 % de les detencions: 1.971 respecte les 1.600 del període anterior. En la mateixa línia, també ha pujat el percentatge de resolució de fets delictius, que se situa en un 35,5 %, dos punts més que en el període anterior.

Per tipologia, els delictes contra el patrimoni són els més nombrosos: 8.459, que augmenten un 8 %. En aquest àmbit, s'ha constatat l'increment del 20,8 % dels robatoris amb força a l'interior de vehicle.

En contrast amb aquestes dades, s'ha valorat positivament la disminució del 34 % dels incidents i denúncies en l'àmbit de la convivència i civisme, fins arribar a les 2.429. D'aquestes, un 32 % han estat per la tinença o consum d'estupefaents.

En aquest sentit, en l’atenció als mitjans de comunicació l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha destacat l’excel·lent col·laboració entre els cossos policials: “La seguretat no només s’aconsegueix mitjançant l’actuació policial, però aquesta actuació és imprescindible. Que la Guàrdia Urbana i la resta de cossos siguin més visibles contribuirà a que baixin les xifres. La ciutadania ha de veure més la seva policia i interactuar-hi”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha remarcat: “La percepció de seguretat es combat abaixant les xifres de fets delictius però també sent més visibles. Els Mossos d’Esquadra han experimentat un creixement d’efectius important en els darrers tres anys i encara es creixerà més en un futur; i un major nombre d’agents permetrà més proximitat amb la ciutadania”. Elena també ha destacat la recent posada en marxa de la comissaria dels Mossos a Torredembarra com un fet important pel territori, i ha explicat que les dues administracions continuen els treballs per posar en marxa la comissaria conjunta entre Guàrdia Urbana i Mossos a la plaça Imperial Tàrraco i reobrir l’antiga comissaria dels Mossos a les Gavarres.

Trànsit i seguretat vial

A la Junta Local de Seguretat també s’han analitzat les actuacions de la Guàrdia Urbana en l’àmbit del trànsit i la Seguretat vial:

  • 2.470 proves d’alcoholèmia i drogues a conductors, amb 359 positius (15 %).
  • 16.637 vehicles controlats per radar, amb un total de 1.841 denúncies (11 % del total de vehicles controlats).

1.099 accidents de trànsit

Les xifres en matèria de sinistralitat a les vies urbanes han deixat dades ambivalents. Si bé s’ha produït una reducció del nombre d’accidents (1.099, un 3 % menys), s'han lamentat dues víctimes mortals i un repunt del 9 % del nombre de persones ferides 332 ferits (dels quals, 295 lleus). D’altra banda, s'ha produït una reducció significativa de les denúncies per infraccions en matèria de trànsit. D'aquesta manera, en el període d'abril 2023 a març 2024 s'han emès 15.890 denúncies, xifra que suposa una reducció del 4,6 % respecte els dotze mesos anteriors).

Segells de reconeixement d'administració oberta