Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Dones Dones tarragonines Ascensión Callejero Sebastià

Ascensión Callejero Sebastià

Pilar fonamental del barri de Sant Salvador

Arriba a Tarragona l'any 1970 amb el seu marit i la seva filla nounada, i ràpidament s'involucra en els afers veïnals de la nova urbanització de Sant Salvador. Pilar fonamental del moviment veïnal del barri, participa activament en la junta de l'Associació de Veïns de Sant Salvador, on exerceix diversos càrrecs juntament amb l'històric president Sr. Anglada. Membre fundadora del Col·lectiu de Dones de Sant Salvador, arriba a la presidència tenint sempre present la seva antecessora, Teresa Casas, durant els trenta anys que ocupa el càrrec. La seva obsessió ha sigut sempre apropar el barri al centre de Tarragona amb la millora de serveis, integrar-ne els veïns a Catalunya (lluitant amb l'escola en la normalització lingüística), empoderar la dona i cohesionar socialment el barri.

Clau en el Carnaval

Dona incansable, tenaç i tossuda, esdevé clau en la implantació del carnaval de Tarragona (amb la comparsa del Col·lectiu de Dones de Sant Salvador), en actes mítics, com la guerra de la farina, i en la participació, entre d'altres, en el Consell Comarcal de les Dones, l’Institut Català de la Dona, el Pla de desenvolupament comunitari de Sant Salvador, entitats del mateix barri, el Consell Municipal de les Dones, i la Comissió Consultiva organitzadora del carnaval de Tarragona.

Va assistir a la primera reunió de presentació de la maqueta del Centre Cívic de Sant Salvador, l’any 1989, i a la col·locació de la primera pedra de construcció del Centre Cívic, el dia 3 d’agost de 1990. A partir de la seva inauguració, l’any 1992, va establir l’equipament com a espai de referència per a les activitats del Col·lectiu de Dones, i va col·laborar activament en el desplegament de l’equipament al barri.

la Chon cosidora

Tenaç i incansable, la Chon, que així es fa anomenar, no va dubtar a posar la lluita per millorar el barri per davant dels seus interessos personals o polítics. Va crear xarxa, va ajudar a posar el barri al centre de la ciutat i va cosir disfresses per a mig veïnat. La costura és el seu deler, però el que més li agrada és compartir una estona llarga recordant les diferents accions, algunes ratllant la legalitat, per defensar allò que considerava vital per millorar la qualitat de vida de l’entorn on viu.

Cosir al barri de Sant Salvador és sinònim de la Chon, i no només per sargir roba o agrupar pedaços, sinó per cosir comunitats que facin una sola bandera, la del barri que s’estima.

DESCARREGA EL PUNT DE LLIBRE (PDF)

Segells de reconeixement d'administració oberta